Британци неће вратити дијелове Партенона

Британски музеј демантовао је данас наводе директора музеја Акропољ да намjерава да врати Грчкој фрагменте скулптура са Партенона. Британски музеј саопштио је да је "отворен за разговоре о краткорочном зајму неких од предмета али не и да их трајно врати". Директор музеја Акропољ Деметриос Пантермалис јуче је рекао да је на самиту Унеска у јуну […]

субота, август 25, 2012 / 13:53

Британски музеј демантовао је данас наводе директора музеја Акропољ да намjерава да врати Грчкој фрагменте скулптура са Партенона.

Британски музеј саопштио је да је "отворен за разговоре о краткорочном зајму неких од предмета али не и да их трајно врати".

Директор музеја Акропољ Деметриос Пантермалис јуче је рекао да је на самиту Унеска у јуну предложио да се мањи дијелови чувеног мермерног рељефа са Партенона врате Грчкој и да ће разговори о томе бити организовани наредних седмица.

"Предложио сам колегама из Британског музеја да нам врате главе, руке и ноге са тијела скулптура са Партенона који се могу поново ставити на своје мјесто. Приједлог је у начелу прихваћен, а на јесен ћемо о томе разговарати", рекао је он, преноси АФП.

Грчка је годинама тражила да јој се врате непроцјењиве мермерне плоче које је 1806. године Лорд Елгин узео са храма док је Грчка била под окупацијом Отоманског царства и продао их Британском музеју.

Британски музеј је више пута одбио позиве Грчке да им врате скулптуре уз аргумент да су оне дио свјетског насљеђа и да више посјетилаца може да их види у Лондону.

Нови музеј на Акропољу отворен је 2009. и у њему је одређен простор специјално за излагање спорне колекције.

Пантермалис каже да је питање мермерних скулптура и даље "табу" и да би нови приједлог о враћању мањих комада могао да послужи у "расплитању клупка".

Британски музеј саопштио је данас да је пристао да размотри "партнерство" у вези са поменутим фрагментима али не и њихово враћање.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *