Британци иштанцали шесту резолуцију

Велика Британије је данас Савјету безбједности УН поднијела нову, шесту верзију резолуције о Сребреници, потврђено је за РТС у Влади Србије.  Како та телевизија сазнаје, ова коначна верзија погоршана је у односу на претходне предлоге. Савјет безбедности УН би на сутрашњој сједници требало да разматра британски приједлог резолуције о Сребреници. Ради се о документу који […]

понедељак, јул 6, 2015 / 22:57

Велика Британије је данас Савјету безбједности УН поднијела нову, шесту верзију резолуције о Сребреници, потврђено је за РТС у Влади Србије.

 Како та телевизија сазнаје, ова коначна верзија погоршана је у односу на претходне предлоге.

Савјет безбедности УН би на сутрашњој сједници требало да разматра британски приједлог резолуције о Сребреници.

Ради се о документу који је "подигао" регион и изазвао оштре реакције Београда и Бањалуке, али и Москве, која је припремила свој приједлог.

Премијер Србије Александар Вучић оцијенио је да је британска резолуција, супротно аргументима те земље да циља на помирење, само продубила разлике и пробудила тешке емоције у региону.

Уколико тај документ буде усвојен пред Савјетом безбједности, а Русија не стави вето, Република Српска ће знати да има само Србију, а Србија да у тешским тренуцима мозе да се ослони само на себе, оцијенио је Вучић.

Поред Британије, свој приједлог, као противтежу, изнијела је и Русија, након чега је британски нацрт претрпио више измена и укључио и неке елементе руског приједлога, али је за Србију документ остао – неприхватљив.

Предсједник Владе Србије указао је да ће бити добро ако СБ не изгласа резолуцију, а ако то ипак учини – да је "добро што ћемо знати да Република Српска увијек и једино може да се ослони на Србију и да и ми имамо много пријатеља, али да у тешким ситуацијама можемо само на себе да рачунамо, на свој народ и ни на кога више".

Србија, како је примијетио, није добила позив за учешће на сједници.

У међувремену је предсједник Србије Томислав Николић упутио писмо генералном секретару УН Бан Ки Муну и свим шефовима држава чланица Савјета безбједности УН, а руског предсједника Владимира Путина замолио да Русија уложи вето на тај документ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упозорио је да би усвајање Резолуције о Сребреници коју је предложила Велика Британија СБ УН представљало распад БиХ.

Русија свој приједлог види као "уравнотеженији и оријентисан на помирење страна, а не на стварање додатних линија подјела у БиХ", како је то рекао прес секретар руске мисије при УН.

На веб-сајту светске организације данас поподне још нема агенде сједнице Савјета безбједности, али је објављено да је за преподневне сате, по локалном времену, 7. јула, предвиђено одржавање брифинга о Босни и Херцеговини.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић указује на неколико могућих сценарија:

"Постоје три сценарија. Може се догодити да СБ УН потпуно одустане од резолуције или да стави на гласање само верзију Велике Британије. Трећи сценарио је да 15 земаља чланица гласа и о руској и о британској верзији."0 КОМЕНТАРА

 1. Тамо негдје давне, ратне 1943. године о вјечитим српским непријатељима Британцима и Нијемцима, и с тим у вези, на неки начин пророчански, о данашњој актуелној британско-њемачкој иниЦИАтиви, генерал Дража Михаиловић је изјавио:

  „Енглези су обични трговци људским месом,
  и да нема НЕМАЦА, Енглези би били
  најгори народ на свету.“

  Поздрав њиховим (прецизније британско-њемачко-америчким и турским, пробосанским) штићеницима, марионетама и тројанским коњима у Српској, Бос(н)ићевим, Иванићевим и Чавићевим „курсаџијама“ швапске фондације „КОНРАД АДЕНАУЕР“ из Савеза за „промјене“, Бакировим и Омер-Петровићевим „папцима“ из Заједнице „опћина“ турског и потурченог свијета.

  Има ли већег цинизма и монтипајтоновског апсурда?

  Перфидни, расистички, цинични, запзападњачки ЧЕТВРТИ „Übermensch“ NATO-ФАШИСТИЧКИ АНГЛО-АМЕРИЧКО-ГЕРМАНСКИ РАЈХ са вишевијековном ЗЛОЧИНАЧКОМ и ГЕНОЦИДНОМ верзираношћу, историјским искуством и систематском know-how „технологијом“ по питању истребљења народа, уништења „нижих“ и „недостојних“ раса, култура и цивилизација – који на својој злочиначкој савјести има на стотине милиона људских душа и десетине почињених геноцида – вишестољетном повијешћу колонијалних окупација и отимачине земље, пљачке природних богатстава и материјалних добара на свих шест континената Свијета (дакле, САД, Њемачка и Велика Британија) се усуђује некога оптужити за геноцид?!?

  А „геноцид“ је „опћински“ и то над њиховим НАТО-овским „топовским месом“ и „потрошном робом“, тј. Орићевим и Аљиним муџахединским кољачима, главосјечама, силоватељима, убицама, кокошарима, сјецикесама… махом изгинулим током САМОУБИЛАЧКОГ ОРУЖАНОГ ПРОБОЈА из сребреничке, никад демилитаризоване, зоне сигурности према Тузли, у оружаним окршајима против Војске Републике Српске и приликом међусобних сукоба.

 2. Ето спасиће нас Руси. Управо су повукли свој приједлог резолуције. Уз то Жељка ће добити мали, Милорад велики, а ми највећи…

 3. Koliko će trajati kuknjava kad je usvoje a ‘braća’ Rusi ne ulože veto. Predlažem performans na trgu Krajine sa naricanjem i udaranjem u prsa, pa onda dan žalosti i jednoglasno oCjepljenje.
  šupičkumaterinu

 4. У петак 03.07.2015. године, програму уживо у емисији „Уз јутарњу кафу“ у Београду на НАШОЈ ТВ, коју преузима БНТВ, на питање једног гледаоца о резолуцији, одговорио сам да је неће ни бити.

  И неће је бити,видјели сте вечерас,разочарани су многи, поготово они који су је прижељкивали због Додика да му могу рећи „ето јебали те твоји руси“.

  Разочарани су многи и у Србији зато што су имали кеца у рукаву због „издаје Руса“ као би то било представљено у нашој матици.

  Па само будала би мислила да ће Руси испоручити Србе западу тако лако,то је управо оно што се хтјело, да се српски народ разочара у Русе.

  Не видим ја ту велику љубав и да се ВЕТО уложи, али интерес због показивања мишића руског медвједа између осталих бар још десет разлога, свакако.

  Видим да се политичари, па и савјетници који су говорили да је то готова ствар разумију у свјетску политику, натезање мишића великих и рефлексе на Балкан, посебно на БиХ и српски народ у цјелини?

  Негдје шкрипи у врховима партија и савјетничким редовима код многих, да ли је то нормално, јер их стално чујем како се разумију у геополитику, у економију, да су визионари и спасиоци, да су спремни да преузму одговорност за Републику Српску, зар не?

  ex,

  „Не видим проблем у резолуцији“ кажеш,хммммммм.

  Очигледно је да си мислио да ће је бити, па си већ почео припремати терен за одбрану твојих, од њихових.

  Боље да ниси ништа написао, чуди ме , много си ти мудрији и више можеш добацити?

  партизан,

  е мој „партизану“, није ово доба пијаног Јелцина који је данас добио 4 милијарде долара кредита, а сутра дозволио бомбардовање Српске.

  Данас Москва само од оних 3 милиона људи који дневно у њу улазе, на годишњем нивоу заради преко 100 милијарди долара.

  Висока је то политика и борба два гиганта моја „партизанчино“

  Уосталом чуди ме да си против Руса, па они су сви одреда партизани и антифашисти, зар их није погинуло 20 милиона у борби против фашиста?

  Зар нису сами ослободили највећи дио Европе, па и нас у Југославији.

  Чини ми се ипак да си ти из редова оних партизана који су 1944 прелазили из усташа код Коче Поповића по директиви, да се инфилтрирају у наше редове, или да спаси гузица, свеједно.

  Поздрав и опрости, али вријеђаш (не)намјерно све Србе.

 5. Ja i dalje tvrdim da je Vucic engleski spijun. Cini mi se da je svaki potez oko deklaracije isprogramiran od vucicevih mentora. Nemaju Rusi veze sa ovim. Sta je cilj svega ovoga vidjece se uskoro. Nadam se da ce biti pozitivno za nas jer i mi sada spijuna za trku imamo.

 6. e moj pecaroš, ozbiljan političar radi nešto konkretno makar to bio i lopovluk a ne laprda po čitav dan na forumu. Uhvati se jadan posla barem hiljadu glasova da dobiješ na idućim izborima.

 7. партизан,

  озбиљан политичар мора добити шансу да покаже да је озбиљан.

  Нисам ја тебе прозвао што ми се нешто са тобом расправља, него што си себи дао име партизанско, а мрзиш партизане.

  Видио сам да се радујеш резолуцији, мрзиш Русе који су сви одреда били партизани, какав си ти онда партизан,доктора Младена Стојановића и Скендера Куленовића сигурно не, можда Павелићев, или ханџар дивизије?

 8. Eto vidiš opet ti, raspravljaš sa nekom tamo budalom umjesto da praviš program, koji ti je by the way na nivou uspaljenih tinejdžera, animiraš ljude, putuješ, družiš se … Pa ti čovječe ne možeš ni u svojoj mjesnoj zajednici pobijediti, jedino da se dupeuvučeš nekoj od parlamentarnih partija pa dobiješ kompenzacioni mandat kao Šupkalo.
  Hvataj se unučića ako ih imaš, ako ne kupi neko kerče i šetaj.

 9. партизан,

  ништа од перформанса на тргу Крајине,рекао сам ти, јавно то још у прошли петак рекао на ТВ, Руси неће дати из сто разлога.

  Поздрав и не задири више, колико мрзиш Србе чак ти и њихови зелени сметају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *