Бристол штампа фунту, Аламо враћа песету

У покушају да спријече све веће штете од наставка финансијске кризе у ЕУ, власти шпанског градића Аламо одлучиле су да врате у оптицај песету, шпанску валуту прије увођења евра! У оптицају је остао и евро, па у овом градићу може да се плаћа у обје валуте. Финансијски стручњаци сматрају да је, без обзира на то […]

понедељак, август 20, 2012 / 15:31

У покушају да спријече све веће штете од наставка финансијске кризе у ЕУ, власти шпанског градића Аламо одлучиле су да врате у оптицај песету, шпанску валуту прије увођења евра!

У оптицају је остао и евро, па у овом градићу може да се плаћа у обје валуте.

Финансијски стручњаци сматрају да је, без обзира на то што је Шпанија прешла на евро прије 13 година, код грађана сачувало још око 300 милијарди песета, односно, око двије милијаде евра.

Неки су одлучили да сачувају новац као успомену на валуту која је била у оптицају 130 година. Данас се она може мијењати за евре према курсу 166 хиљада песета за један евро.

Стручњаци сматрају да је увођење песета повезано са мањком новчаних ресурса и у вези са великим дуговима градова, па чак и читавих земаља и са растом државног дуга.

Аламо није једини град који је ове недјеље одлучио да поред општенационалне валуте евра уведе и локална новчана средства. То је учинио и британски Бристол.

За разлику од градића Аламо, гдје број становника једва премашује 20 хиљада, у Бристолу живи око 500 хиљада људи. Осим тога, тамо евро није у оптицају већ фунта, па су зато одлучили да створе своју сопствену валуту – бристолску фунту.

Према мишлењу експерата, узрок је исти – мањак новца. Бристолске власти дозволиле су бизнисменима да плаћају у локалним фунтима чак и порезе.

За то вријеме криза у ЕУ траје несмањеном жестином.

Одлучивање о чланству Грчке у јединственом валутном простору је одложено најмање до сусрета министара финансија еврозоне, заказаног за 8. октобар.

Грчка је практично читавог љета очекивала редовну финансијску помоћ.

Међутим, спасилачка транша све до сада није стигла, чак се не зна хоће ли уопште стићи.

Истовремено, утицајна аналитичка компанија "РГЕ Монитор" прогнозира нови талас европске кризе већ почетком јесени, а ММФ само потврђује те прогнозе својим статистикама – септембар је историјски најнемирнији мјесец.

Упозорава се на нову кризу у односима ЕУ и Грчке, указује на званичну молбу Владе Шпаније упућену европским антикризним фондовима о помоћи те продубљивање кризе у Португалији, као и на политички хаос у вези са скорим изборима у Италији и евентуални долазак на власт евроскептичара у Холандији.

Све то може да резултира изласком из еврозоне почетком 2013. године Грчке, а 2014. Португалије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *