Бриселски преговорко: Без договора, али уз напредак

И након седме рунде преговора Београда и Приштине није постигнут договора, али је остварен извјестан напредак. Седма рунда дијалога Београда и Приштине је завршена након скоро 12 сати. Први пут, на заједничкој конференцији су се обратили премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи. Дачић је рекао да је он предложио заједничку конференцију, иако […]

среда, март 20, 2013 / 23:34

И након седме рунде преговора Београда и Приштине није постигнут договора, али је остварен извјестан напредак.

Седма рунда дијалога Београда и Приштине је завршена након скоро 12 сати.

Први пут, на заједничкој конференцији су се обратили премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи.

Дачић је рекао да је он предложио заједничку конференцију, иако се у медијима наглашава да је то посљедица притиска бриселских посредника.

Премијер Дачић се захвалио на сарадњи Кетрин Ештон и посредовању у дијалогу, и што је провела свој рођендан са њима.

"Ово је био један тежак дан", каже Дачић напомињући да је разговарано о питању које Србију оптерећује деценијама.

"Србија је опредељена и привржена дијалогу, то не радимо због датума, већ зато што желимо да решимо овај проблем", каже Дачић, додајући да се Србија за то опредељена.

"Не могу да кажем да смо ни близу ни далеко решења, и даље постоје неке разлике, што се тиче надлежности и овлашћења. Али, морам да кажем да смо након ових седам сусрета изградили однос да изналазимо решења. Србија не жели да купује време нити да игра било какве игре. Ми времена немамо, не због датунма, већ због тога да бисмо довели наш народ и државу да живи као и сав остали свет. И зато, мислим да смо и данас остварили известан прогрес, без обзира што смо имали више фаза", рекао је Дачић изразивши оптимизам за наредна времена.

Он је рекао да је ово први пут да ЕУ не поставља улитиматуме и папире, "већ нас тера да сами дођемо до решења". "Ако желимо решења, морамо доћи до компромиса".

Након премијера Дачича обратио се и премијер Хашим Тачи, који је такође оцијенио да је остварен известан напредак. "Наши народи су изгубили много времена", рекао је он осврћући се том приликом на, како је рекао, цијели претходни вијек.

"Током ових шест мјесеци постигли смо значајан успијех, који је прије само годину дана био незамислив", оценио је косовски премијер.

Договор Косова и Србије значи и стабилност у региону, рекао је Тачи и истакао да ће Приштина бити посвећена том дијалогу, стабилности и миру, као и свом путу ка ЕУ.

Двојица премијера ће о овој теми причати и пред Савјетом безбједности за два дана.

Кетрин Ештон се није обраћала новинарима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *