Брчко: У најави још један приватни универзитет

Влада Брчко дистрикта усвојила је на данашњој сједници Приједлог одлуке о оправданости оснивања Међународног универзитета «Примус» у Брчком. Ова тема је већ неколико пута на сједницама Владе враћана на дораду и додатна разматрања, а и данас је изазвала многе полемике и резервираност појединих чланова Владе. С обзиром на постојећу законску регулативу по којој су неки […]

уторак, март 5, 2013 / 18:24

Влада Брчко дистрикта усвојила је на данашњој сједници Приједлог одлуке о оправданости оснивања Међународног универзитета «Примус» у Брчком.

Ова тема је већ неколико пута на сједницама Владе враћана на дораду и додатна разматрања, а и данас је изазвала многе полемике и резервираност појединих чланова Владе.

С обзиром на постојећу законску регулативу по којој су неки већ прошли сада се морало овако поступити, каже градоначелник Анто Домић, а на Скупштини је да даље разматра ову и сличне иницијативе.

«Можда смо и једина средина у БиХ која има оволико факултета, или у захтјевима, или већ одобрених иницијатива. Оно што је занимљиво да сви они у својим елаборатима говоре да постоји економска оправданост отварање факултета, а да сви они имају студиј и економије, и права, и грађевине, и архитектуре, стоматологију, фармацију. Мислим да већ други факултет фармације се отвара, други факултет стоматологије. Оно што је мени необично и чудно је то да ће велики број студената бити едукован на даљину, што је за мене јако спорна ставка у читавој тој причи. Мислим да је то нека врста проблема који је пред нама и који морамо ријешити. Разапети смо између законске норме да сви они који доставе адекватне документе и да су већ неки прошли ту процедуру на сличан начин, а друге ако не пустимо онда имамо проблем», прокоментарисао је градоначелник Домић.

Одлука је усвојена уз неколико закључака: да Одјел за образовање учини управни надзору свим постојећим високошколским установама у Брчком и утврди постојеће стање, да Инспекторат провјери начин рада постојећих високошколских установа, да се испита докле се стигло са Одлуком о отварању Униврезитета примјењених наука у Брчком, да се провјери начин ангажовања појединих државних службеника као асистената на тим високошколским установама, те колико су у сукобу интереса.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *