Брчко: Сточари незадовољни начином издавања пољопривредног земљишта

Окупљени на мирном протесту на брчанском Тргу правде, чланови Удружења сточара Брчко дистрикта исказали су данас незадовољство због начина издавања у закуп пољопривредног земљишта чиме се, тврде, угрожава опстанак сточног фонда и егзистенција више стотина сеоских домаћинстава. Уколико Влада не заустави монопол над друштвеним земљиштем мање групе такозваних „инвеститора у пољопривреду“, сточари најављују радикалније мјере. […]

понедељак, март 25, 2013 / 14:55

Окупљени на мирном протесту на брчанском Тргу правде, чланови Удружења сточара Брчко дистрикта исказали су данас незадовољство због начина издавања у закуп пољопривредног земљишта чиме се, тврде, угрожава опстанак сточног фонда и егзистенција више стотина сеоских домаћинстава.

Уколико Влада не заустави монопол над друштвеним земљиштем мање групе такозваних „инвеститора у пољопривреду“, сточари најављују радикалније мјере.

Без промјене праксе у корист 10-ак самозваних инвеститора у пољопривреду више од 500 сеоских домаћинстава која су у систему подстицаја сточарске производње – може затворити своје стаје и тако остати и без минимума егзистенције, поручили су удружени сточари дистрикта с протеста на Тргу правде, незадовољни начином закупа друштвеног земљишта.

Иако је почетна цијена једног дунума на лицитацијама 10 марака, закуп достиже и десетоструко већи износ, а затим се подстицаји сливају у џепове појединаца којима пољопривреда и није основна дјелатност, истичу учесници протеста.

Закуп по броју грла у подстицају, лимитирање горње границе и забрана подзакупа, захтјеви су упућени ка Влади дистрикта гдје истичу да припремају промјену праксе и враћање права располагања друштвеним земљиштем из Канцеларије за управљање јавном имовином у ресорно одјељење.

Удружени сточари очекују ревизију свих уговора о закупу и од јесени равноправан положај у коришћењу друштвеног земљишта, у супротном, кажу – с њима ће на протесте и стока и механизација.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *