Брчко: Рониоци пронашли чамац стар више вијекова

Рониоци Ронилачког клуба “Немо” у Брчком пронашли су чамац у муљу, на дну ријеке Саве, за који се претпоставља да је стар више стотина година, а можда и више од миленијума.

среда, август 1, 2012 / 20:14

Члан клуба Неђо Мићић – Тулија рекао је да је чамац пронађен јуче на пловном путу, око 250 метара узводно од моста који повезује Брчко са насељем Гуња у Хрватској.

“Контактирали смо стручњаке из Земаљског музеја у Сарајеву који су нам, на основу послате Фотографије, одговорили да би се могло радити о примјерку старом више од хиљаду година. Савјетовали су нам да чамац вратимо у воду док му се не обезбиједи конзервирање, јер би усљед сушења на ваздуху могло доћи до оштећења”, рекао је Тулија.

Чланови РК “Немо” претражују савско дно ради његовог чишћења од чврстог отпада, након што им је Влада Брчко дистрикта недавно додијелила како би помогла њихов рад.

“Тренутно вадимо дрва која је Сава наплавила на стубове моста“, рекао је Тулија и додао да ће на овај начин обезбиједити огрев за неколико социјално најугроженијих породица у дистрикту, у договору са Центром за социјални рад.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *