Брчко – Парастос за 69 становника буквичког краја

На Градском православном гробљу у Брчком данас је служен парастос за 69 становника буквичког краја, које су припадници паравојних хрватско-муслиманских јединица 14. септембра 1992. године мучки убили на кућном прагу. Поводом 20 година од страдања, чланови породица убијених, њихове комшије и пријатељи запалили су свијеће на мјесном православном гробљу, након чега је служен помен српским […]

петак, септембар 14, 2012 / 18:18

На Градском православном гробљу у Брчком данас је служен парастос за 69 становника буквичког краја, које су припадници паравојних хрватско-муслиманских јединица 14. септембра 1992. године мучки убили на кућном прагу.

Поводом 20 година од страдања, чланови породица убијених, њихове комшије и пријатељи запалили су свијеће на мјесном православном гробљу, након чега је служен помен српским страдалницима испред споменика у Буквику, чија је изградња у току.

"Ни послије 20 година, колико је протекло од ратног злочина у Буквику и околним селима, нико од налогодаваца и извршилаца, мада су они познати Тужилаштву дистрикта, није одговарао", рекао је Срни потпредсједник Савеза логораша Републике Српске Никола Ристић.

Ристић је подсјетио да је крвавог 14. септембра 1992. године више од 130 кућа попаљено, а и он сам био је заробљен заједно са око 1.500 својих рођака, пријатеља и комшија, те одвезен у један од 21 логора, колико их је на подручју тадашње општине Брчко било формирано.

Он је истакао да су злочинци Буквичанима углавном познати људи, али по налогу Тужилаштва још нико од њих није сјео на оптуженичку клупу.

"Дјелујући по политичко-страначким и каквим ли све не инструкцијама, често мијењају тимове истраге и у Полицији и Тужилаштву дистрикта Брчко, па се догађа да предмети у којима се третирају озбиљна ратна недјела доспијевају у руке правника без довољно радног искуства", истакао је Ристић.

Он је и овом приликом изразио неповјерење у Тужилаштво дистрикта Брчко да ће процесуирати овај ратни злочин, између осталог, и зато што до тога није стало, како је навео, "ни самом јавном тужиоцу дистрикта Зекарији Мујкановићу, будући да је био актер тих догађаја".

"Са нестрпљењем очекујемо потписивање споразума између БиХ и Србије у вези са процесуирањем ратних злочина, с обзиром да смо Специјалном тужилаштву за ратне злочине Србије доставили сву документацију у вези са страдањем становника буквичког краја", напоменуо је Ристић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *