Брчански СДС захтјева преиспитивање критеријума експропријације

О изузимању землљишта и објеката на траси будуће заобилазнице око Брчког која ће коштати 58 милиона марака, данас су на конференцији за новинаре говорили посланици СДС у Скупштини и чланови Владе дистрикта из ове политичке партије. У циљу правичности поступка од Владе се тражи преиспитивање поступка изузимања земљишта и некретнина по цијенама из Правилника Дирекције […]

четвртак, септембар 6, 2012 / 16:58

О изузимању землљишта и објеката на траси будуће заобилазнице око Брчког која ће коштати 58 милиона марака, данас су на конференцији за новинаре говорили посланици СДС у Скупштини и чланови Владе дистрикта из ове политичке партије.

У циљу правичности поступка од Владе се тражи преиспитивање поступка изузимања земљишта и некретнина по цијенама из Правилника Дирекције за финансије.

Неспорно је да је заобилазница око Брчког врхунски развојни импулс и најкрупнији капитални пројекат од успоставе дистрикта, али ниске цијене изузимања земљишта и некретнина и критеријуми на основу којих је урађена процјена, морају по оцјени СДС-а у Брчком, у циљу правичности за све власнике чија је имовина предмет изузимања, бити преиспитани.

’’Да се Влада изнова позабави овим проблемом, прије свега цијенама утврђеним овогодишњим правилником од стране Дирекције, такође, иницирати намјенске радне групе које би преиспитале комплетну ситуацију све у циљу да нико од људи чија ће имовина бити предмет експропријације не буде оштећен’’, рекао је Милан Пурић, посланик СДС у Скупштини дистрикта.

Основица за утврђивање цијене изузимања грађевинског земљишта је тржишна вриједност која је у Брчком утврђена према основици за обрачун пореза на некретнине. Индикативно је да је у години када се планира завршиути експропријација смањена са 15-17 на седам марака по метру квадратном.

’’Дирекција за финансије на основу Закона доноси правилнике о цијени и што се тиче СДС-а, ово је баш необјашњив поступак Дирекције за финансије у овој години. Истражујући овај проблем нисмо увјерени да су неки објективни параметри били разлог за измјену ових цијена’’, нагласио је Пурић.

Поступак експропријације земљишта је при крају, слиједи процјена 20 породичних кућа и три пословна објекта за рушење, а незадовољство власника имовине је све израженије, речено је на конференцији за новинаре. Зато из СДС-а очекују брзу реакцију локалне Владе како би се за све оштећене обезбиједила правична накнада.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *