Бразукa – бразилски понос

Утакмице Свјетског првенства у фудбалу 2014. године игарће се лоптом “Бразука”, одлучили су навијачи у Бразилу. Част да представи официјелну лопту предстојећег свјетског првенства имао је бивши бразилски играч и репрезентативац Кафу. Произвођач спортске опреме “Адидас”, који од 1970. године креира званичне лопте за Мундијале, овог пута био је инспирисан елементима националне културе Бразила. “Бразука” […]

понедељак, септембар 3, 2012 / 19:58

Утакмице Свјетског првенства у фудбалу 2014. године игарће се лоптом “Бразука”, одлучили су навијачи у Бразилу.

Част да представи официјелну лопту предстојећег свјетског првенства имао је бивши бразилски играч и репрезентативац Кафу.

Произвођач спортске опреме “Адидас”, који од 1970. године креира званичне лопте за Мундијале, овог пута био је инспирисан елементима националне културе Бразила.

“Бразука” је неформални термин који Бразилци користе да опишу национални понос, а изабран је у конкуренцији имена “Боса Нова” и “Карнавалеска”.

Коначан суд дали су навијачи фудбалске репрезентације Бразила који су протекле три недјеље гласали и први пут у историји свјетских шампионата директно учествовали у одабиру имена лопте.

Званична фудбалска лопта увијек представља симбол турнира. На СП у Аргентини 1978. био је “Танго”, у Мексику 1986. “Астека”, у Јапану 2002, “Фивернова”, а у Јужној Африци 2010, “Џабулани”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *