Братска калкулација: Румунија одобрила Молдавији кредит за плате и пензије

Предсједник Румуније Клаус Јоханис потписао је у петак одлуку, коју је прошлог мјесеца одобрио парламент, о одобравању петогодишњег кредита вриједног 150 милиона евра сусједној Молдавији, за потребе финансирања плата у државном сектору и пензија. Заузврат, Молдавија је обећала да ће спровести реформе у банкарском и правосудном сектору и именовати новог гувернера централне банке, преноси агенција […]

субота, мај 7, 2016 / 12:30

Предсједник Румуније Клаус Јоханис потписао је у петак одлуку, коју је прошлог мјесеца одобрио парламент, о одобравању петогодишњег кредита вриједног 150 милиона евра сусједној Молдавији, за потребе финансирања плата у државном сектору и пензија.

Заузврат, Молдавија је обећала да ће спровести реформе у банкарском и правосудном сектору и именовати новог гувернера централне банке, преноси агенција АП.

Власти у Кишињеву су именовале новог гувернера у марту ове године, подсјећа америчка агенција.

Молдавију су погодили вишемјесечни протести, након што је нестало више од 1,0 милијарде долара из трију молдавских банака уочи парламентарних избора у новембру 2014. За годину дана земља је промијенила шест предсједника владе.

Румунски предсједник Јоанис је у новембру прошле године зауставио одобрење кредита Молдавији због немира у тој земљи и сумњи у погледу спровођења реформи.

Званични Букурешт је у јануару ове године упутио свом сусједу хитну помоћ у храни.

Молдавија је једна од најсиромашнијих европских земаља, у којој просјечна мјесечна плата износи 220 евра.

Премијер те земље Павел Филип каже да ће наставити реформе и приближавање Европској унији. Такође је обећао спровођење истраге у вези са несталим новцем, као и кривично гоњење одговорних за тај случај, наводи АП.0 КОМЕНТАРА

  1. Лијепо је читати како падају владе,нестају паре у банкама,просјечна плата 450КМ само није јасно ко тамо организује протесте власт или опозиција.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *