Брамерц: Ускоро потписивање протокола Србије и БиХ

Главни хашки тужилац Серж Брамерц изјавио је да ће ускоро бити потписан протокол о сарадњи тужилаштава Србије и БиХ о размени доказа и информација у предметима везаним за ратне злочине, преноси сајт Клиx.ба. „Потписивање протокола између државног тужиоца БиХ и тужиоца за ратне злочине Србије касни већ годину дана. Ми подржавамо ову важну иницијативу која […]

понедељак, децембар 17, 2012 / 15:28

Главни хашки тужилац Серж Брамерц изјавио је да ће ускоро бити потписан протокол о сарадњи тужилаштава Србије и БиХ о размени доказа и информација у предметима везаним за ратне злочине, преноси сајт Клиx.ба.

„Потписивање протокола између државног тужиоца БиХ и тужиоца за ратне злочине Србије касни већ годину дана. Ми подржавамо ову важну иницијативу која ће понудити практична решења за побољшање истражних капацитета и јачање сарадње тужилаца. Иако моја канцеларија није директно укључен у преговоре, очекујемо да ће Протокол ускоро бити потписан”, рекао је Брамерц агенцији Фена.

Како се суђења и жалбени поступци у Трибуналу ближе завршетку, Брамерц каже да се све интензивније фокусирају на подршку тужилаштвима региона у процесуирању ратних злочина.

„Напредак у позитивном смеру је када канцеларије тужилаца у региону преузимају одговорност да осигурају да злочини почињени током рата буду кажњени. Власти, поготово у БиХ, и надаље се суочавају с потешкоћама у гоњењу ратних злочина и решавању великог броја непроцесуираних предмета”, рекао је Брамерц.

Брамерц додаје да је у Савету безбедности УН „подржао државе да предузму неопходне мере да се реши та ситуација те заврши процесуирање истражног материјала које је канцеларија тужиоца Хашког трибунала предала и да се када је то потребно спроводи кривично гоњење починилаца ратних злочина”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *