Боска тужила Републику Српску због свог дуга

Робна кућа “Боска” тужила је Републику Српску, и то због сопственог дуга. Тужба “Боска против државе” тешка је 2,1 милиона марака.

петак, мај 20, 2016 / 09:19

Робна кућа “Боска” тужила је Републику Српску, и то због сопственог дуга. Тужба “Боска против државе” тешка је 2,1 милиона марака.

Тврде да је судија гријешио у парничном поступку – а његовом одлуком својевремено су били обавезни да “Крајина осигурању” плате више од милион марака потраживања. Републику Српску су тужили јер сматрају да је одговорна за рад правосуђа.

“Овакве врсте суђења су у повоју а то је одговорност државе за рад правосуђа односно судија појединачно, за грешке које је он направио током поступка а некоме је причинио штету”, рекао је Ранко Дукић, адвокат РК “Боска”.

„Крајина осигурање“ својевремено је тужиило „Боску“ за наплату потраживања, а пошто робна кућа није одговорила на тужбу, суд је усвојио тужбени захтјев и обавезао „Боску“ да плати око 1,3 милиона марака. На крају су од робне куће, са каматама, добили 2,7 милиона. Тврде, по закону. Зато Боскину контратужбу називају неоснованом.

“‘Крајина осигурање’ је своје потраживање од ‘Боске’ наплатила у правоснажном судском поступку и сви неки накнадни покушаји да се износи који су правоснажно већ досуђени – промијене је нешто што је у принципу недопустиво и за нас је овај поступак од почетка био беспотребан”, изјавио је Александар Сајић, адвокат “Крајина осигурања”.

Да је тужба неоснована сматрају и у Правобранилаштву. Правни представник државе није хтио пред камеру али је у завршној ријечи подвукао да се, по њиховом мишљену, не може причати о одговорности државе која није имала никакве везе са претходним спором између “Крајине” и “Боске”. Од суда траже да се тужба одбије у потпуности.

Главна расправа у, по многима, апсурдном процесу је завршена. Пресуда ће бити донесена у законском року од тридесет дана, а њено објављивање очекује се крајем јуна.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *