Босић: Шта ће бити дан након референдума?

Предсједништво СДС-а забринуто је развојем ситуације у Републици Српској и БиХ у свјетлу предложене резолуције Велике Британије о Сребреници и најаве предсједника Српске Милорада Додика о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, изјавио је предсједник странке Младен Босић. Према Босићевим ријечима, институције Републике Српске и представници Српске у заједничким органима БиХ јединствени су у […]

среда, јул 1, 2015 / 15:54

Предсједништво СДС-а забринуто је развојем ситуације у Републици Српској и БиХ у свјетлу предложене резолуције Велике Британије о Сребреници и најаве предсједника Српске Милорада Додика о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, изјавио је предсједник странке Младен Босић.

Према Босићевим ријечима, институције Републике Српске и представници Српске у заједничким органима БиХ јединствени су у ставу да је резолуција коју је Велика Британија предложила Савјету безбједности УН необјективна и направљена тако да би направила штету Србима и Републици Српској.

"С тог становишта неприхватљива је за било који политички фактор из Републике Српске", рекао је Босић новинарима у Источном Сарајеву након сједнице Предсједништва СДС-а.

Он је изразио очекивање да ће Савјет безбједности УН у вези са овим проблемом имати избалансиран став, који неће бити пристрасан и ни на чију штету.

Предсједник СДС-а изразио је захвалност Руској Федерацији као сталној чланици Савјета безбједности УН-а на ангажману и приједлогу сопствене резолуције о Сребреници.

"Коришћење трагедије у Сребреници за политичке сврхе се евидентно појачано наставља и ове године. Умјесто одржавања комеморација и давања почасти погинулима све се претвара у политичку манифестацију и, нажалост, служи за заоштравање односа међу народима у БиХ. У будућности треба прекинути ту праксу", поручио је Босић.

Када је ријеч о најави предсједника Српске о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Босић је рекао да постоји превише отворених питања и неразјашњених ствари да би СДС у овом тренутку могао децидно да се изјасни.

Оцијенивши да нема дилеме у исход референдума јер већина грађана као и СДС сматра да Суд и Тужилаштво нису положили испит објективности, Босић је затражио од Додика одговор на питање шта ће се десити дан након референдума, на који начин мисли да вољу грађана претвори у реалност.

"СНСД је гласао за законе којима су оформљени Суд и Тужилаштво БиХ. Питање Додику је на који начин законским путем мисли да поништи те одлуке и да ли има подрушку за ове потезе, шта ће рећи Србија и Русија које су гарант Дејтонског споразума", додао је Босић.

Уколико нема подршке за референдум, каже он, то би могло да буде критично за будућност Републике Српске и на неки начин сигнал да "Српска одустаје од Дејтонског споразума".

"Залажемо се за промјену начина функционисања Суда и Тужилаштва БиХ, али не желимо да доводимо Републику Српску и Србе у ситуацију да идемо авантуристичким путем који може да има тешке посљедице", рекао је Босић.

Он је посзвао све политичке снаге у БиХ на окончање политике подгријавања међунационалних сукоба, јер одржавање нестабилне ситуације значи да у БиХ у будућности неће бити инвестиција, напретка, боље будућности ни ЕУ.

Предсједништво СДС-а данас је у Источном Сарајеву одржало прву сједницу у новом саставу.0 КОМЕНТАРА

 1. Ako ništa, Rudonja bar nije ljigav za razliku od ovih skupljača mafijaških mrvica iz tzv.“opozicije“…

  Ne bi se znali potpisati bez Dodika…čitavu svoju politiku opozicija temelji na tome šta je Dodik kazao…

  ČIJA JE ZGRADA U PICINOM PARKU?

 2. lsaša, 01.07.2015. 16:24:46
  „Ne bi se znali potpisati bez Dodika…čitavu svoju politiku opozicija temelji na tome šta je Dodik kazao.“
  Potpisujem.Doduše nema potrebe da se znaju popišati piša ih on svaki dan.

 3. Биће, биће! Ајмо народе шарене лаже код чика Миле! Навали повољно! Јефтино дам , само да владам!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *