Босић: Референдума неће бити, Додик се игра

Предсједник СДС Младен Босић изјавио је данас у Бањој Луци да у Републици Српској неће бити одржан референдум о Суду и Тужилаштву БиХ и да је ријеч о „политичкој игри“. Босић је истакао да СДС није против референдума, као средства за изражавање демократске воље народа, али да је против "било каквог манипулисања". "Потребно је да […]

понедељак, јул 13, 2015 / 14:55

Предсједник СДС Младен Босић изјавио је данас у Бањој Луци да у Републици Српској неће бити одржан референдум о Суду и Тужилаштву БиХ и да је ријеч о „политичкој игри“.

Босић је истакао да СДС није против референдума, као средства за изражавање демократске воље народа, али да је против "било каквог манипулисања".

"Потребно је да његов предлагач, односно предсједник Републике Српске Милорад Додик, појасни како ће провести вољу грађана изражену на референдуму, јер је јасно да је већина против оваквог Суда и Тужилаштва БиХ који су пристрасни", рекао је новинарима Босић након сједнице органа СДС и оцијенио да "нико не смије да се игра са судбином Српске".

Он је нагласио да је СДС против оваквог Суда и Тужилаштва БиХ, јер се показало да у суђењама за ратне злочине имају дупле аршине према злочинцима и жртвама из различитих народа.

"Ове правосудне институције толеришу криминал који има међудржавну и међуетничку позадину. Катастрофална ситуација је и у правосудном систему на нивоу ентитета", додао је Босић и навео да је "јасно да у парламенту БиХ не могу бити изгласане промјене статуса Суда и Тужилаштва БиХ".

Он је напоменуо да би предлагач референдума требало да појасни какав је став о овом референдуму гараната Дејтонског мировног споразума, прије свега Србије и Русије, те да ли његово расписивање и провођење "значи да Република Српска напушта ова документ".

"У Народној скупштини Српске, СДС ће о расписивању референдума гласати у зависности од одговора на питања која ће наши посланици поставити на посебној сједници", закључио је Босић.

Народна скупштина Српске требало би сутра на посебној сједници да реактивира одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *