Босић: Подржавамо референдум у РС

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић изјавио је да СДС остаје при подршци референдуму у Републици Српској и конкретном питању које ће бити постављено на њему. "Спровођење референдума је борба РС за демократски систем, односно за уважавање воље грађана. СДС би у овом тренутку подржала, без обзира на тему, сваки референдум, јер грађани РС имају […]

уторак, април 19, 2011 / 18:27

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић изјавио је да СДС остаје при подршци референдуму у Републици Српској и конкретном питању које ће бити постављено на њему.

"Спровођење референдума је борба РС за демократски систем, односно за уважавање воље грађана. СДС би у овом тренутку подржала, без обзира на тему, сваки референдум, јер грађани РС имају иста демократска права као и сви други у Европи и демократском свијету", рекао је Босић за "Глас Српске".

Он је поновио да су недоумице ове странке када је ријеч о референдуму да ли је право вријеме за његово одржавање баш сада, у вријеме политичке кризе, посебно у Федерацији БиХ, јер би се могло десити да они који деценијама нису наклоњени РС тежиште кризе пребаце на Српску, као и шта послије референдума.

Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Босић је истакао да је потребно да се у том процесу, у складу са Дејтонским споразумом, уваже ставови три конститутивна народа, односно да се направи власт која ће садржати већину представника сва три конститутивна народа.

"То подразумијева да у тој власти морају бити и СДП, СДA, два ХДЗ-а, а с ове стране СДС и СНСД", рекао је Босић.

"Све док има десет посланика из РС и имају заједнички наступ, и све док постоји ентитетско гласање, дотле ће РС бити политички фактор на нивоу БиХ", додао је он.

У вези са најављеним одржавањем Хрватског народног сабора, Босић је рекао да је сасвим легитиман покушај Хрвата да направе равноправнију ситуацију за себе као конститутивни народ. "Ми то подржавамо, али то је ипак њихов посао", рекао је он.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *