Босић: Неопходно успоставити механизам координације

Предсједник СДС-а Младен Босић изјавио је Срни да би се, уколико постоји политичка воља, могао постићи договор о успостављању механизма координације на путу БиХ ка ЕУ.  "Очекујем да се на састанку у Бриселу искаже спремност на договор о начину преговора са ЕУ и успостављању механизма координације. Прије свега треба бити показана јасна политичка воља да […]

среда, јун 27, 2012 / 07:45

Предсједник СДС-а Младен Босић изјавио је Срни да би се, уколико постоји политичка воља, могао постићи договор о успостављању механизма координације на путу БиХ ка ЕУ.

 "Очекујем да се на састанку у Бриселу искаже спремност на договор о начину преговора са ЕУ и успостављању механизма координације. Прије свега треба бити показана јасна политичка воља да смо спремни да усвојимо законе које су усвојиле и остале земље на путу ка ЕУ", рекао је Босић, који ће сутра у Бриселу присуствовати дијалогу високих званичника о процесу приступања БиХ ЕУ.

Говорећи о имплементацији пресуде Суда у Струзбуру у случју "Сејдић и Финци", Босић је рекао да се чека расплет кризе у Федерацији БиХ.

"Док се у том ентитету не договоре на који начин желе да бирају своја два члана Предсједништва БиХ нећемо имати рјешење тог питања", додао је Босић и подсјетио да Српска има усаглашене ставове по питању успостављања механизма координације, као и у начину имплементације пресуде у случају "Сејдић-Финци".

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон изјавила је да ће у Бриселу бити вођен политички дијалог о европским интеграцијама БиХ на високом нивоу, који је кључан да би се остварио прогрес у овој години.

Она је навела да ће политичким лидерима БиХ на састанку објаснити потребу унутрашње координације о пословима ЕУ на свим нивоима власти.

Савјет за спољну политику ЕУ позвао је јуче БиХ да се као приоритет усклади Устав БиХ са пресудом Европског суда за људска права, јер је потребан "кредибилан напор" у вези са случајем "Сејдић-Финци" да би Споразум о стабилизацији и придруживању ступио на снагу.

Састанку са Ештоновом и комесаром за проширење ЕУ Шефаном Филеом у Бриселу требало би да присуствује комплетна шесторка у старом и новом сазиву, односно лидери седам странака, чланови Предсједништва БиХ, предсједавајући Савјета министара, премијери Републике Српске и Федерације БиХ, те градоначелник Брчко дистрикта.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *