Босић: Народу у Српској не требају бајке већ борба против корупције

„У Републици Српској неопходне су дубоке промјене, треба да направимо заокрет и да се договоримо како ћемо изаћи из ове провлије у коју нас је довла актуелна власт“, изјавио је у Фочи на Јавној трибини предсједник СДС-а Младен Босић. “Народу у Републици Српској не требају бајке већ борба против корупције, борба против сиромаштва, нова радна […]

петак, март 28, 2014 / 13:09

„У Републици Српској неопходне су дубоке промјене, треба да направимо заокрет и да се договоримо како ћемо изаћи из ове провлије у коју нас је довла актуелна власт“, изјавио је у Фочи на Јавној трибини предсједник СДС-а Младен Босић.

“Народу у Републици Српској не требају бајке већ борба против корупције, борба против сиромаштва, нова радна мјеста и нада за будуће генерације”, додао је Босић и позвао предсједника Српске Милорада Додика да коначно распише референдум о самосталности Републике Српске који обећава од 2006. године.

"Нема никога у Републици Српској ко не би волио да види самосталну Републику Српску или Српску у саставу Србије.

СДС се са народом Републике Српске борио да остане у заједнци са Србијом и зато јавно позивам Милорада Додика да у року од 30 дана распише референдум за отцјепљење Републике Српске” ,каже Босић и додаје.,,Сви ћемо изаћи на референдум и подржати самосталну Српску, али да ли Милорад Додик може гарантовати да ће Србија бранити границе самосталне Српске?

Да ли му је можда Путин обећао да ће руски тенкови стати на границе Републике Српске као што су стали на границе Крима?"

Са трибине у Фочи Босић је поручио да СДС нико не може оптужити да је страни плаћеник или издајник јер су чланови СДС-а још увијек под америчким санкицијама за разлику од неких који никада нису трпјели никакве санкције.

"СДС иза себе има народ а овај народ не жели газду или бају, већ институције и предсједника који води рачуна о свим грађанима.

Овом народу треба правда и једнакост, да сви имају једнаке шансе а не да неко има све а неко мрвице или ништа. Не треба нам Република Српска у којој је половина станивништва на ивици глади, у којој је све више незапослених и у којој дјеца кад заврше факултет чекају 20 година на посао. Није се овај народ борио за такву Републику Српку”, поручио је Босић.

Уочи Јавне трибине Босић је разговарао са руководством општине Фоча и увјерио се да и та локална заједница има исте проблеме као и све општине у Српској.

"Општина нема довољно средстава да рјешава проблеме грађана, јер сва средства из Фоче сливају се у централни буџет Републике Српске, а мало се враћа у Фочу. Изјаве предсједника и премијера Српске да су запослили 100 радника показале су се нетачне јер је општина, из својих буџетских средстава кроз подстицаје отворила нових 100 радних мјеста.

СДС се залаже за децентрализацију Републике Српске и давање већих овлаштења локалним заједницама, јер је актуелна Влада показала да не зна или не жели да равноправно дијели буџетски новац, који је новац грађана Српске а не Владе”, закључио је Босић.0 КОМЕНТАРА

 1. Nema ovdje korupcije. Kada se to što se u uređenim zemljama naziva korupcijom institucionalizuje, onda je to sasvim drugi fenomen. Ovdje nije riječ o korupciji, nego o sistemskom kriminalu; o “mafiji koja ima svoju državu“….

 2. Овај човјек говори исправно и све се слажем. Једино када га преносе режимски медији онда га изокрену, иако се то види из авиона. А онда навале ови СНСД-агитатори и наљепе се на те конструкције и позивају се на неког Шаћира Филандру, који је опет чуо оно што он жели да чује. Али ако вам је Филандра аргумент, боље да ћутите и оставите Копању да се бави тим ујдурмама. То му једино иде од руке.

 3. Čovjek je pošten, nije ništa ukrao, borac je prve kategorije i još ranjavan. nije, bahat, primitvan, nije ratani profiter niti je kabadahija!

 4. Додиков СНСД режим је носилац коруптивног система, систем власти је умијешан у сваку аферу са криминалном позадином.
  Када се буде расчлањивао сваки тајкунски подухват и упад на буџет, кумова и „угледних инвеститора“, тада ће и ова политика деконтаминације друштва имати употребну снагу утемељену у народу.

 5. Bosić definitivno treba da dobije šansu da u naredne četiri godine bude na čelu Republike Srpske. Mislim da je narod konačno shvatio da je sve drugo naopako i da nas sve zajedno vodi u propast. Bosić ima viziju, a sigurno je da je pošten i čestit čovjek.

 6. deki, 28.03.2014. 14:51:30

  “Treba dati čovjeku šansu.Podrška Bosiću.“

  Полако деки. Андхаму је добио прекјуче, али то још није довољно. И Власи се нешто питају.

 7. Зашто Босић , умјесто позива Додику да распише рефередум, није народу лијепо објаснио, као што је објаснио студентима у Сарајеву, да од референдума нема ништа? Ово што је он урадио је такође демагогија, као што је демагогија оно што прича Додик о истом референдуму.

  Зашто се Босић хвали да су још неки чланови СДС под америчким санкцијама? Шта са тим хоће рећи? Да ћемео његовим доласком на власт имати и даље највећу свјетску силу против себе. Зашто не каже шта ће урадити да од Америке направи српског пријатеља?

  Зашто цинички убацује Путина у причу? Шта хоће тиме да каже?

  Зашто се Босић без потребних појашњења залаже за децентрализацију РС, а кад Додик помене додатну децентрализацију БиХ свима скоче длаке на глави? Ако централизација ојачава државу, што он говори народу у Фочи, зашто није објаснио и сарајевским студентима да децентрализација јача државу БиХ?

  Видиули би онда какав би аплауз добио.

  Превише зашто, премало зато?

  Зато ја Декију кажем, полако, Андхама је недовољна.

  Немој сад и да предсједника самопроглашавамо. Доста нам је ових надбораца и светаца.

 8. Zato, Simo, što u državi sa 40% nezaposlenih, od čega je 60-70% mladih, referendumsko pitanje nije ništa drugo nego pokušaj da se pažnja skrene sa stvarnih problema, na one probleme za koje BAJA misli da ga mogu spasiti robije….

  Simo – vrijeđaš tuđu inteligenciju…

 9. Па референдум јесте скретање пажње са стварних проблема. Моје питање је зашто и опозиција то ради. Јел’ већ унапријед говоре да ни они немају рјешења за праве проблеме.

  Ја вријеђам само будале.

 10. Ovakav covijek treba RS,neko sa manirima,obrazovan i ko ce donijeti dobrobit ovoj zemlji.Dodik nas bruka svojim nenormalnim nastupima i vulgarnim rijecnikom.Ako nam svijet bude sudio prema Dodiku-crno nam se pise.

 11. Dusanka-golubovic, 28.03.2014. 16:00:10

  “Ovakav covijek treba RS …“

  Душанка,
  прије него што кренеш троловати фронталук босићевштином, мораш на неколико часова правописа код доктора, па нам се онда врати. Видјећеш, не боли, а помаже. Доца је неки душеван чоек.

 12. Simo – pa opozicija je upravo kazala to što si i ti kazao – da BAJA (CON DIOS) manipuliše; skreće pažnju…

  Tako da – ponavljam – zašto postavljaš pitanja na koja znaš odgovor??

 13. lsaša,

  једеш ли ти бунику? Моја питања и констатције су савршено јасне и недвосмислене.

  Ја сам на страни опозиције када каже да Додик манипулише референдумом. Ја само питам зашто то исто ради и опозиција?

 14. Evo, ponoviću – ne manipuliše opozicija referendumom, nego upravo i kaže da se referendumom manipuliše od strane kriminalaca koji su nas ojadili za 5 budućih generacija…
  CAPISCE!?

 15. СДС се са народом Републике Српске борио да остане у заједнци са Србијом и зато јавно позивам Милорада Додика да у року од 30 дана распише референдум за отцјепљење Републике Српске” ,каже Босић и додаје.,,Сви ћемо изаћи на референдум и подржати самосталну Српску, али да ли Милорад Додик може гарантовати да ће Србија бранити границе самосталне Српске?

  Да ли му је можда Путин обећао да ће руски тенкови стати на границе Републике Српске као што су стали на границе Крима?“

 16. “Народу у Републици Српској не требају бајке већ борба против корупције, борба против сиромаштва, нова радна мјеста и нада за будуће генерације”

  Ne znam zašto gubim vrijeme, ali hajde…

 17. Bosić neće biti vlast u oktobru i tačka više na to.

  Bosić vrijeđa inteligenciju svakog čovjeka RS-a.
  On nama svakodnevno poručuje da se loše živi, da je nezaposlenost velika, da je velika korupcija i to je sve.
  To što on poručuje i ukazuje zna svaka osoba starija već od 15 godina ali on nikako da nam poruči kako će riješiti te probleme ako bi slučajno bio vlast,hipotetički, ali neće nikad.
  Moje lični mišljenje da zna kako bi ih riješio on bi i predložio ali ne zna, nema političke vizije i nije politički hrabar. Kukavica je i mlakonja.
  Stoga on neće imati vlast nikada, nama trebaju treći ljudi.

 18. lsaša, 28.03.2014. 16:44:06 [110187]

  Mislim da nemamo šta da polemišemo jer si glup i ograničen.
  Ako sam rekao da je kukavica i mlakonja nisam mislio da je kukavica da te opauči šakom u glavu, ali i dalje tvrdim i sasvim sam siguran da je kukavica da povuče neke političke poteze jer je nesiguran u svoje stavove i nema praktično nikakvu viziju.

 19. Veliki lider Bosic iz nebuloze u nebulozu! Hoce izbore nece izbore’ isti dan nece referendum pa trazi od SNSD a da raspise referendum! Ako si lider kakvim se predstavljas trazi referendum ali nije ovo kraj nebuloza ovog lidera sigurno!

 20. Kretena, dezertera, lopova, kabadahije, lažova, ratnog profitera, dezertera, pokvarenjaka, lupeža..milorada dodika je svakome dosta! Osim onih koji imaju direktnu korist od njega, koje je udomio u razna javna oreduzeća, administraciju, i ostale javne ustanove, što se vidi najviše iz komentara kretena koji ga brane ovde, poput sime oroza, herctrefa, mikija, bibera i još par njih….Moramo biti disciplinovani obespravljeni narode pa pomesti ovu bagru jednom zauvjek u oktobru, a onda idemo redom, preduzeće po preduzeće, agencija po agencija, ministarstvo po ministrarstvo…od oktobra 2006 do oktobra 2014 sva snsd-ova govna koja su zaposlena u tom periodu istjerati na ulicu! Zaprepastićete se koliko ih ima! Mislim da ih ima oko sto hiljada koje je snsd zaposlio za ovi 8-9 godina! E njima neće više biti svakog prvoh od hiljade do deset hiljada pa i više, a kurcem ne mrdaju!

 21. Sljedeća taktika lopova, dezertera, feudalaca, ogledaće se u pokušaju da ubiju i posljednju nadu u nama kako bi što manje ljudi izašlo na izbore…
  SNSD će svakako izgubiti izbore, riječ je o tome da treba animirati što više glasača kako se toj partijskoj krvopiji ne bi dozvolilo da pređe cenzus i kako bi se, konačno i za sva vremena, to mafijaško stado poslalo u zatvore (oni koji su krali) ili u politički zaborav (oni koji su gledali kako se krade, a ćutalu su ko pčkce)…

 22. Isaša
  Zato se moramo organizovati i svi izaći na izbore! Da završimo jednom zauvjek sa sketom zvanom SNSD!!!
  Oni su disciplinovani jer znaju ako izgube izbore da gube i posao, beneficije, priliku da još ukradu nešto što do sada nisu pokrali…

 23. U hercegovini je on gotov, neće osvojiti ni 10%…Samo problem je što u hercegovini i nema neko biračko tijelo. Siguran sam da će i sarajevsko romanijska regija ogromnim brojem biti protiv kriminalaca iz snsd na čelu sa najvećim zlom koje nas je moglo snaći, laktaškim izmetom

 24. Za Hercegovinu sam siguran. Za druge krajeve je samo pitanje hoće li uspjeti preći 15%. U Banjaluci će osvojiti najviše zato što je u pitanju administrativni centar, a to najviše je max 17%…
  Što više ljudi izađe na izbore – imaće manji procenat…

 25. U hercegovini je laktaško govno izvarao i slagao sve živo! Mislim čak da neće ni smjeti doći kada budu držali mitinge snsd-a, jer mu nikakvo obezbjeđenje ni helikopteri pomoći neće kad narod krene na njega! o onom vučetiću da ne pričam! Rastrgli bi ga ljudi da se pojavi bilo gdje u hercegovini!

 26. Slobodan Gavranović novi je gradonačelnik Banjaluke. Kao kandidat SNSD-a, koji je podržao i DNS, osvojio je oko 40 odsto glasova. Drugi je bio Dragan Čavić iza koga su stali DP, PDP, obe radikalne stranke, NSP i SNS, sa 32 odsto glasova, a treći Nenad Stevandić iz SDS-a sa 23 odsto. Izborni rezultati i više nego jasno dokazuju da bi, da je opozicija na izbore izašla ujedinjena, prvi put posle 17 godine, došlo do smene vlasti u najvećem gradu RS.

  Ovo su rezultati sa poljednjih lokalnih izbora u BL…

 27. Оно што ја тражим од Босића вечерас је јасно и гласно рекао Чавић (дневник АТВ 19.00). Зашто то Чава смије рећи, а Босић не смије.

 28. @dragoslav“račić
  Сви они који су креирали „васпитање“ ове сподобе морали би бити „поносни“ на њега и његове ставове, поткријепљене живописним изразима. Тешко је разумјети одакле му толико измета у устима и како са уживањем прерађује исти. Како може неко да се слаже са оваквим ђилкошом? Не могу вјеровати да неко са таквим вокабуларом може важити за озбиљног дискутанта.Он је доказ да демократија није за свакога.

 29. antipod
  Ja sam običan građanin koji iznosi svoje mišljenje koje ti se može sviđati ili ne sviđati!
  ALi kada neko ko obnaša javnu funkciju ili što je još gore, funkciju predsjednika republike, psuje, laje i laže kao kočijaš, a da tebi to uopšte ne smeta, onda se goni u tri lijepe pičke materine i ti i laktaško govno, jebalo ti ono mater a ti njemu!
  Džukelo jedna snds-ovska!

 30. Желим да вјерујем да је истина ово што господин Босић упорно покушава рећи народу…изгубити се ништа не може јер горе од овга тешко да бити може. Напријед свакој здравој идеји!

 31. Пусти то. О укусима не вриједи расправљати.

  Овдје је битно да се чује јасан став СДС о референдуму.

  СНСД сматра да је референдум крајњи циљ, али да још није вријеме. Врло јасан став.

  НДП и Чавић сматрају да референдум треба скинути са дневног реда за сва времена. Врло јасан став.

  Али шта о томе мисли СДС. То је битно, а не да ли је Босић господин или није.

 32. За „наоружаног“ dragoslav“račić:
  Твој говор је далеко од говора „обичног грађанина“ – и овим си показао свој примитивизам. За једног „србина“ као што си ти, чудно је да користиш ријеч „обнаша“. У РС се јавне функције обављају. По свој прилици ти си усташко говно.

 33. antipod
  Jebalo ti govno mater u pičku, pokvareni snsd-ovski čmaru!
  A za ustaše ti posebno jebem sve žensko u familiji, jer jedina veza koju imam sa njima je geler, koji jo uvjek nosim od njihove granate!

 34. Isaša
  Nema više toga prijatelju, odgovaram bagri u svakom trenutku!
  Sa tom sektom zvanom snsd treba samo oštro! Te sektaše treba BITI! Jebati im mater na svakom mjestu gdje ih zatekneš!

 35. За „рањеног“ dragoslav“račić:
  Сада је све објашњено – твом примитивизму је заправо кривац гелер, а не актуелна власт у РС. Онај ко ти га увалио сноси такођер кривицу, па би добро било да опаучиш по „сусједима“ а да Србе оставиш на миру – тај погани језик ти одлично иде. Гдје ли си завршио тај једнодневни курс?

 36. Nisu meni krivi „susjedi“ kretenu, nego milorad dokurac i njegov kriminal i lopovluk, i kriminal i lopovluk njegove partije čiji si i ti smradu član kao što vidim!
  Prema tome držite se dobro jer za par mjeseci, ste najebali, ali u pravom smislu te riječi!
  Jebaćemo vam mater jednom za svagda!

 37. I do mojih rana i gelera ne diraj, jer ja sa svojim ranama ne trgujem, a u stanju sam ti grkljan isčupati ako budeš mene još jednom spomenuo!

 38. Pored gomile ružnih riječi ovde od strane tvog šefa kretena iz laktaša i onih koji ga podržavaju jer imaju debelog razloga za to što im je laktaški pas dao posao samo zato što su mu odani, tebi je zasmetao samo moj komentar?
  Jebem li ti sve žensko što imaš u familiji, govno jedno smrdljivo snsd-ovsko!

 39. За „помахниталог“ dragoslav“račić:
  Погодио си ко прстом у…, да не кажем шта, јер ћеш се још више изнервирати. Члан сам СНСД колико и ти. Гелере си сам поменуо да би испао „херој“. Боли мене нека ствар ко си ти и шта си и, да ли си за овог или оног лопова. Твој примитивизам је твој проблем и није лијепо да га „дијелиш“ са другима. Твоји коментари нису коментари, него гомила бљувотина које само говоре о теби као духовној накази. А што се тиче гркљана, почни од свог – један идиот мање, неће шкодити. Пристојности се у твом случају, не може научити , надам се да си барем научио да се власт у РС обавља, а не „обнаша“!

 40. antipod
  Ako već pratiš moje komentare onda bi trebao znati da su moji komentari sasvim normalni i objektivni kada nije u pitanju režim milorada dodika. A kada komentrarišem njega i njegove lopove iz snsd-a, vjeruj mi da psovke i uvrede namjerno koristim jer znam da su sve to zaslužili, i mnogo više! Vuk Karadžić nije izmislio riječ koja bi mogla opisati sav jad bijedu i čemer koju nam je nanio laktaški šljam, zajdno sa svojim kumovima rođacima i prijateljima. A to što ti kažeš da nisi član snsd-a, u to ne može da ti povjeruje ni najveći naivac na svijetu! Ti si bagra istao kao dokurac, špirić i ostali! Odgovori mi samo na pitanje jedno bjedniče, ali te molim da pokušaš da budeš iskren. Koji je razlog pa ti braniš milorada dodika i njegov režim? Budi iskren! Odgovori! Dobio si posao, je li? Jebem li vam familiju i tebi i takvim licemjerima poput tebe, sime oroza, i ostalih govana! Ja se samo pitam otkud ovoliko đubradi u mom narodu, sjeme im se zatrlo da Bog da!

 41. dragoslav“račić, 29.03.2014. 07:50:18

  “Jebem li vam familiju i tebi i takvim licemjerima poput tebe, sime oroza, i ostalih govana! Ja se samo pitam otkud ovoliko đubradi u mom narodu, sjeme im se zatrlo da Bog da!“

  Дикчићу,

  умјесто да јебеш фамилију онима који су те у 18-ој години из школске клупе послали на ратиште на којем си, осим гелера, фасовао и вијетнамски синдром, ти те псовке упућујеш онима који нису повјеровали да швајцарска дјеца више воле бити Срби него инжењери, који нису повјеровали да је Момо Мандић напаћени српски домаћин који све чини да српска војска има довољно века и спасоваче, који нису повјеровали да Момо Крајишник нема дјетету дати 5 марака, који нису повјеровали да је Ратко Младић паметнији него читав НАТО штаб у Бриселу.

  Ја овдје само постављам питање г-дину Босићу какав је њихов став гледе референдума о самосталности РС. Ништа више. Поставио бих исто и ДоДИКУ и Чавићу, али нема потребе. Њихови су ставови јасни.

  Није ми јасно да Босић један дан изјави у Сарајеву изјави да не треба референдум и да он неби успио и да би био велики ризик за РС, а други дан позива Додика да распише референдум у року од 30 дана и да ће га подржати.

  Такву политику можемо водити у кафана и на порталима, али озбиљни људи и озбиљне странке не смију падати на тај ниво.

  Гледе става по питању референдума кашпа доље Чавићу и због озбиљности и због одговорности.

 42. Чуј те режимске СНСД-овске мудролије, референдум јесте крајњи циљ, али није вријеме?

  Па нама не требају временске прогнозе, прилично, доумјерено, претежно, сваки озбиљнији народ мора да се испланира у одређеном временском оквиру, без тога је куртон демагогија бескрајног замлаћивања горег од оних некадашњих комунистичких о златним кашикама.

  Каква слина од СНСД спина. Боље би их цијенио да имају муда да кажу, ми вам то нисмо у стању обезбједити, људи прођите се нас са тим питањима идемо у фабрику Бирач да видимо је ли још шта остало да се опере. Више би их цијенио тад.

 43. harper, 29.03.2014. 11:13:36

  “Чуј те режимске СНСД-овске мудролије, референдум јесте крајњи циљ, али није вријеме?“

  Додик бар некакав став. Чавић има некакв став. И ти ставови су народу јасни. Ја сам јасно рекао да ми се више свиђа Чавићев.

  Аки, какав је став СДС-а и Босића? Да ли онај из Сарајева или онај из Фоче.

  Харпер, фронталук очекује одговор.

 44. Босић је јебач СНСДа, јебе их уздуж и попријеко, некад користи и кондом.B-)
  Само опуштено Боске
  😛

 45. Наравно да је онај из Фоче, јесте СДС за то да милион и триста хиљада пута изговорена ријеч РЕФЕРЕНДУМ из уста Милорада Додика треба имати неко исходиште, да не би постала вјековна обмана као проналазак Атлантиде и пут у средиште земље.

  Али отворена је бојазан да ће се у ствари по режији Милорада Додика десити управо оно из Сарајева, а не ово из Фоче. Значи на сервису је главни баја. Немој само да фасујете брејк.

 46. „Keljmendi: Nisam upoznao Dodika“

  Овако нешто кад крене обично Курир настави, Вучић пусти 5 текстова у Куриру и асталависта Баја Кон Диос 🙂

 47. harper, 29.03.2014. 11:33:41

  “Наравно да је онај из Фоче, јесте СДС за то да милион и триста хиљада пута изговорена ријеч РЕФЕРЕНДУМ из уста Милорада Додика треба имати неко исходиште.“

  Што значи да став СДС по питању референдума зависи од Додика.
  Што ће рећи, СДС нема свој став по овако значајном питању.

 48. Има став, подржаће Додиков најављени референдум. Ми смо за референдум, нека се Додик припреми да одсервира, он је главни баја, па неће му ваљда Бојић позвати народ на референдум, ако неће или не смије главни баја?

 49. harper, 29.03.2014. 11:41:55

  “Има став, подржаће Додиков најављени референдум.“

  Знамо да СДС има став о Додиковом референдуму.
  Нас интересује има ли СДС има свој став о свом референдуму.

 50. Став је референдум, како не капираш. Додик није у стању да га распише, довиђења, долази СДС умјесто њега и воздра. Додик је дозволио да га убије онај камен који је он закотрљао.

 51. harper, 29.03.2014. 11:50:15

  “Став је референдум, како не капираш.“

  Шта референдум??? Ово је већ шизофренија. Шта значи ‘став је референдум’?

  “Додик није у стању да га распише, довиђења, долази СДС умјесто њега и воздра.“

  Добро, Додик није у стању да га распише, долази СДС умјесто њега и шта…?

  Шта значи воздра? Расписивање, одгађање или одбацивање референдума?

  Одгађање је Додиково, одбацивање Чавићево, а шта је ваше?

 52. Што наше? Мислиш СДС-ово? Ја нисам главни баја па да је РС=ја и СДС=ја, питај њих, а ја кажем у своје име или расписивање или ни Р. да нико више не зуцне о томе, јер нас је Додик толико избламирао да постајемо смијешни сами себи.

 53. Nama treba ponovna privatizacija i nove fabrike, privatizacija je proizvela korupciju. Pametni ljudi se bave rezašvanjem uzroka problema a ne posledicama i njegovim pojavnim oblicima.

 54. Завршавам дискусију. Највећи СДС-трол је на крају ипак признао да СДС нема став по пизању референдума, као што нема озбиљан став ни по једном питању. У питању је неозбиљна групица Додиком фрустрираних пицопјеваца.

  Једина права и озбиљна опозиција Додику је Драган Чавић, мада мислим да савез са Иванићем под хитно мора раскинути. ПДП је цркнута мрлина која попут СДС-а нема озбиљан став ни по једном питању.

 55. А сад да фронталуку објасним зашто сам оволико зајашио око става СДС гледе референдума.

  Случајно сам сазнао да је један високи СДС-функционер, иначе близак Фондацији ‘Конрад Аденауер’, добио задатак да напише текст у којем ће закукуљити и замумуљити СДС-ов став по питању опредјељиваља Запад-Русија, све до момента када би то урадио Вучић. Наиме, СНСД се већ опредијелио ставом Радмановића да БиХ буде наутрална на гласању око Крима, Чавић је за Запад, а СДС ће у сигурно стати иза става нове Вучићеве владе, како би му се увукла у шупак.
  Оно што СДС-у ствара проблем је тај што ће Вучић тај свој одговор одуговлачити, а СДС је лимитирам јер нема став о најбитнијим питањима, а кампања је већ почела. Други страх због којег Босић не може да спава је тај да ће га Вучић, како би олакшао своју позицију, натјерати да стане иза Запада. Босић је свјестан да ту губи гласове и да би то за Додика био зицер који он сигурно неби промашио.

  Због тога ће текст који ће се појавити у наредних неколико дана (вјероватно и на Фронталу), бити очајнички покушај СДС-а да једну туњаву, непринципијелну и неодговорну политику представе као врхунац политичке мудрости, а она ће у ствари и даље бити политика ‘до подне једно, од подне друго’.
  А став Фондације је јасан.
  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=03&dd=29&nav_category=11&nav_id=830075

 56. Evo, imamo istorijsku priliku – najjača opoziciona partija podržava Bajine “vizije“ o referendumu – dakle, skoro pa partijski konsenzus u skupštini, a neupitan konsenzus što se naroda tiče – Ne znam šta Baji još treba pa da raspiše referendum – čiji mig Baja očekuje? – Ponavljam – čak ga i najjača opoziciona partija podržava, a o narodnoj volji da ne govorimo. – Šta još treba Baji da stisne loptice i raspiše….

  Kakav je to predsjednik koji niti sluša volju naroda niti velike većine patija? Koga sluša predsjednik? Koga, Beatles-e ili Stones-e?

  S obzirom na izbore – ovo je i Bajina prilika da razbije opoziciju. Neka predloži referendum i referendumsko pitanje i opozicija je uništena za sljedećih nekoliko godina.

 57. simo, palamudiš

  kakav stav? Zapad je srećan što je Rusija stala na ovome. Niko ne zna da li je vlada Ukrajine uopšte legalna. Ajde ti reci šta je stav Zapada, kad tako sve znaš. A znaš li stav Rusije. Ne znaš i zato ne muti. Diplomate lijepo kažu da se krize rješavaju mirnim putem, političkim i diplomatskim sredstvima i da treba preduzeti sve da ne dođe do eskalacije krize. U tom smislu veoma je značajno da sami Ukrajinci budu suzdržani od povlačenja radikalnih poteza, a SAD i EU da nađu jezik dijaloga sa Rusijom.;)

 58. lsaša, 29.03.2014. 13:13:48

  “čak ga i najjača opoziciona partija podržava, a o narodnoj volji da ne govorimo. – Šta još treba Baji da stisne loptice i raspiše….“

  Овај твој коментар најбоље описује незрелост СДС-политике. Додик је одговоран човјек и није слијеп и добро види да би референдум у овом тренутку био самоубиство за РС и човјек је то на Палама веома добро објаснио.

  Ваша галама и чикање да распише референдум већ постаје комична, а у претходном коментару сам објаснио гдје је квака.

  Што се референдума тиче постоје само три опције:

  1. Никад (Чавић)
  2. Некад (Додик)
  3. Одмах (_____)

  Гдје је СДС ту?

 59. front, 29.03.2014. 13:15:11

  “Ajde ti reci šta je stav Zapada, kad tako sve znaš. A znaš li stav Rusije. Ne znaš i zato ne muti.“

  Став Запада је да је присаједињење Крима нелегално, став Русије је да је лагеално.

  “Diplomate lijepo kažu da se krize rješavaju mirnim putem, političkim i diplomatskim sredstvima i da treba preduzeti sve da ne dođe do eskalacije krize.“

  Управо зато се од свих траже јасни ставови.

 60. Simo, nisam primjetio da je na tome poenta i svrstavanje. Da se radi samo Krimu ni pola jada. Krim je otpisan. Rezolucija UN se odnosi na Ukrajinu, ne na Krim, tako da se uvijek mora govoriti o krizi u Ukrajini. Govoriti o legalnosti ili nelegalnosti prisajedinjenja Krima je nemoguće i to Ukrajina i Rusija treba da riješe pred Međunaronim sudom pravde, kao što je i Srbija riješila 😀

 61. У два дана имаш и БиХ 5 европских министара вањских дјела, а ти не кужиш о чему се ради.

 62. Ma ne kužim nikako. Imam već 8 godina neke lidere stranaka koji se s njima vrzu, još ne skužih o čemu se radi. Al’ polako, Hejg je pratio Anđu, Kurca su primili u Sarajevu, Glas i Nezavisne zarađuju pare, Mile maše referendumom, ne kužim sviju mi. Može biti da na ovom parčetu planete ima neka tačka oko Visokog zbog koje se cijeli svijet tu vrti, vrzma i zna da je tu negdje rješenje. Kad nešto ispovezujem sve je to zbog Baje, šta bi drugo moglo da bude?:P

 63. Ево кад Симо теоретише, па да се чује и други глас.

  Незванично сазнајемо да су се веће баје споразумиле око Косово за Крим и обрнуто, а да би као неку врсту накнаде за колатералну штету Србије, Србији и Вучићу и једни и други препустили присаједињене РС-а, наравно уз пуну дипломатску акцију.
  Додик није у тим комбинацијама ни са Вучићем ни са осталим битним чиниоцима, јер би компромитирајуће изгледало за Вучићеву антикорупцијску галаму да подржи најближег Мишковићевог и Ђурићевог партнера Додика.

  Што значи да мора тражити неку другу опцију у РС, а која би имала што мањи конфликт унутар БиХ. То би свакако могао бити СДС.

  Што значи Симо да је СДС референдум, одмах. Увјерићете се ускоро, требали су и ванредни избори, али Додик опструише колико може, даље неће моћи, као што рекао онај из „Ко то тамо пева..“.

 64. И да не заборавим напоменути по питању Додиковог некад, то је никад. Никавке разлике нема, значи Чавићев став само рециклира Додик.

 65. Primitivizam ovih plaćenika SDS-ovog biračkog tijela je prešao krajnju granicu.
  Kolika je želja za vlasti od strane ratnoprofiterske stranke, iako nema politički program, govore i ovi komentari plaćenika kojima ništa nije sveto, koji porodicu kao zajednicu ne poštuju pa tako vrijeđaju ženske osobe iz iste iako ne učustvuju u diskusiji, koji ne mogu da se pomire da postoje ljudi koji drugačije razmišljaju, koji ne mogu da shvate da postoje ljudi koji misle da su Momčilo Krajišnik,Radovan Karadžić,Gojko Kličković,Mandići ratni lopovi, koji ne mogu da shvate činjenicu da dok smo mi ratovali da su ova pomenuta imena Švercovala po Sarajevu kafu,naftu i oružje sa neprijateljem koji je sa tim istim oružjem pucao po našoj djeci.
  Ja pozivam sve normalne ljude da se ograde od ovih prostaka, SDS-ovih nasilnih boraca za vlast koja je u ratu progarila lopovluk i šverc i koja je svoju lopovsku politiku prenosila na svoja pokoljenja u vidu Bosića, Stevandića i ostale patetičare koji bi nakon osvajanja vlasti doživili nenormalnu transformaciju i nastavila po staroj SDS-ovoj polotici.
  Iskreno se nadam da narod Republike nikada neće dozvoliti povratak ratnolopovske politike na vlast i da će birati ljude koji iza sebe imaju ideje, vizije, politički program, oni koji predlažu konkretno, one koji kritikuju samo ono što ne valja, one koji na pitanja o povećanju radnih mjesta, podizanje privrede i industrije predlažu konkretna rješenja.
  Ramštajna, račića, prijedora i ostalih satanizatora je uvijek bilo, i biće ih uvijek i ne bi valjalo da ih nema jer zamislite da su i ovi satanizatori normalni i da razmišljaju kao svi mi normalni ljudi onda politika ne bi imala smisla kao društvena pojava.

 66. OVAJ SLOGIRANI BOSIC NEZNA BIL KAKIO IL PISKIO A HOCE NA MILORADA DA UDARI PA SAMLJECE GA KO SIMO CITANKU SDS NIJE IZBACIO KANDIDATA ZA PRECJEDNIKA JER NECE NIKO DA SE ZRTVUJE I BLAMIRA A SDS NEMOZE NAPRAVITI NEKI OZBILJAN REZULTAT OVI OSTALI CE SE PRODATI ZA SITNE PARE KAO STO SU NAUCILI TAKO DA MILE I SNSD PROLAZE GLAT.SAROVIC,BOSIC I IVANIC NEMOGU OSVOITI 20 POSTO GLASOVA OD IZLAZKA GLASACA A CAVIC NECE PRECI CENZUS.

 67. Normalno je, pretpostavljam, krasti, prijetiti, psovati, lagati, dezertirati, slati dvadeset specijalaca na jednog čovjeka iliti privatizovati policiju i državu uopšte, a sve u svrhu odbrane osuđenog kriminalca, manipulisati, izigravati klovna na tribinima iliti politički se prostituisati, hapsiti studente koji ukazuju na kriminal, a kriminalce tetošiti, rušiti ustavni poredak pričom da Republika Srpska zavisi od jednog čovjeka i time direktno poništiti sve institucije iste te Republike, a sve to od strane čovjeka koji je običan dezerter i ratni profiter…

  Bogami, tako je – gdje mi je samo pamet bila…

 68. NEMOJ LUPATI GLUPOSTI MILE NIJE DEZERTER I TO SE JAKO DOBRO ZNA DEZERTERI SU DJECA RADOVANA I RADOVANCICA KOJE JE PO PALAMA VOZAO HELIKOPTER DOK SU BORCI KRVARILI,A STO SE TICE STUDENATA NIKOLE DRONJKA IZ BUDIMLICA JAPRE TO JE KRIMINALAC I LOPOV A POVRH SVEGA PLACENIK ,ZA RATNOG PROFITERA TO NIJE SIGURNO BIO JE PRIVATNIK I GAZDA PRIJE 1990 GODINE A RATNI PROFITERI SU IZ SDS KOI SU PRODAVALI ORUZIJE TURCIMA,PRAVILI RAZMJENE LJUDI,PRODAVALI VOJNO OSVOJENE GRADOVE,PLJACKALI I KRALI ,VOZILI U SRBIJU HILJADE SLEPERA GRADJE A VRACALI KAMIJONCICE BRASNA,CIGARE ZA VOJSKU PRODAVALI TURCIMA U SARAJEVO I TAKO DALJE TREBALI BI MI SATI DA PISEM O SDS ZLOCINIMA…

 69. lsaša, 29.03.2014. 15:26:24 [110352]

  Ne znam gdje je tvoja pamet i koja od ovih „vrana“ što sam nabrojao ti ga je popila ali ne znam šta je sa mojoj pameti što nikad neću podržati ratne izdajice, švercere sa neprijateljem, trgovce teritorijom koju sam ja osvajao, paptetične manipulatore koji dok ima 5 funkcija priča kako djetetu nema dati 5DM za kifle, pa zatim nasljednike ovih „vrana“ koji su regrutovali mafiju po Sarajevu da rade za njih, koji dadoše 50 institucija Republike Srpske u amanet BiH, koji zarobiše stotine miliona u tim institucijama, a zatim pulene te politike koji satanizuju sve što se napravi u Republici, koji pljunu na sve što oni ne izgradiše, oni koji ne hodaju ulicom kuda su prolazili njihovi politički protivnici i što je najvažnije oni koji hoće vlast a nemaju politički program, predlažu zakone koji su neustavni i pravno neutemeljeni, predlažu zakone koji su sami donosili, stvaraju koalicije sa strankama koje su prije 10,12 godina željele da prodaju srce Republike a to je Elektroprivreda Srpske itd itd.
  Ostadoh bez pameti po stare dane pa to ti je ….

 70. Oktobar nego šta, kamo sreće da je maj,jun, imamo ljude koji predlažu kuda dalje, imamo ljude koji imaju stav, politički program, konkretna rješenja, imamo ljude koji nikada nisu vladali i nisu imali šansu da se dokažu, imamo šansu ali imamo i plaćenike ratnoprofiterske politike koji su danas ostali bez političkog programa i imamo opoziciju koja glavni argument u borbi za vlast ima po neko saopštenje koja osuđuje neka druga saopštenja od strane njihovih političkih protivnika.

 71. Herctref, sudiš na osnovu par gadova koje ćeš uvijek pronaći u blizini bilo koje vlasti pa i ove koja će doći u oktobru – da su izdajice prevladale tada, onda nas, sada, ne bi ni bilo. Je li bio iko pošten u toj garnituri tada?

  Drugo, pozivaš se na stvari koje su se dešavale prije dvadeset godina, što je više nego dovoljan dokaz nedostatka argumenata…imali ste 8 godina i uspjeli ste napraviti pravni kupleraj od države. Uspjeli ste, iz nemoći ili iz straha da ne odgovarate pred zakonom, pasti toliko nisko da ste još malo pa čitav narod proglasili izdajnicima i stranim plaćenicima. Najbezočnije lažete sopstveni narod i koristite se najprizemnijim populizmom (Bajizmom) kako biste izbjegli to što bi vas u svakoj normalnoj državi odavno spopalo…

  Predsjednik koji psuje po tribinama?!…To je čovjek koji neposredno narušava instituciju predsjednika i bilo koju drugu instituciju u Republici – time, narušava/urušava Republiku uopšte. Predsjednik koji kaže da neće biti države za 6 mjeseci ukoliko on ne bude na vlasti?! – Stipe Mesić je mala maca za njega. Predsjednik koji u kontinuitetu govori o mogućnosti nestanka države kojom predsjedava – to je državni udar.
  Branite čovjeka i stranku kojima je jedini intres – lični interes.

 72. lsaša,

  “pozivaš se na stvari koje su se dešavale prije dvadeset godina, što je više nego dovoljan dokaz nedostatka argumenata“

  Подсјећање на лоповлуке СДС од прије 20 година није недостатак аргумената, него одговор на то да је у овом тренутку позивање на догађаје од прије 20 једина главна прича коју ових дана прича СДС. Зар покушај искориштавања Крајишниковог повратка није слична прича.

  “Predsjednik koji psuje po tribinama?!“

  Поред СДС-ових ‘заслуга’друга прича на којој јаше СДС је предсеједниково псовање. Као да је то од јуче. Псовао је он и раније, али се нисте пуно узбуђивали.
  http://www.youtube.com/watch?v=BVKxIKZxpNk
  http://www.youtube.com/watch?v=BSqwCKQPtzQ
  http://www.youtube.com/watch?v=xuq8lG2uQEk
  http://www.youtube.com/watch?v=kLwPzYYB6aQ&list=PL8gntvIRKDBUpciivPyR-KrH2siCoZ6YV
  http://www.youtube.com/watch?v=e3nuDKNNoIU&list=PL8gntvIRKDBUpciivPyR-KrH2siCoZ6YV

  Сад се узбуђавате зато што немате о чему другом причати. Ни о чему немате јасан став.

  До подне једно, од подне друго.

 73. Simo – gledaj – još jednom, obrati pažnju na razliku eristika/svađalaštvo – argumenti/dijalog…

  Da pojasnim na primjeru, još ovaj put – peti ili šesti put pojašnjavati nema smisla.

  Kada predsjednik kaže Jebem – onda isti taj predsjednik Jebe sve nas…ako to nije jasno, onda je u pitanju nedostatak tvoje moć prosuđivanja i ja tu zaista ne mogu ništa niti pomoći niti izmijeniti.

  Drugo, ako ti je zaista stalo do dijaloga/argumenata, zašto si iz onoga što sam napisao izvukao manje bitnu činjenicu – psovanje – a preskočio ono što je mnogo bitnije – neposredno narušavanje ustavnog poretka stavom – “ne postoji Republika bez mene“ ili problem kontinuiranog održavanja mogućnosti nestanka Republike od strane njenog predsjednika i potpredsjednika.

  Ponoviću, sad i zaista ne više – nauči se dijalogu, a ne svađalaštvu.

 74. lsaša, 29.03.2014. 16:33:49

  Ја нисам одобравао псовање, само сам констатовао да то предсједник ради одавно, а да је СДС тек сада дигао дреку. Да имају нешто друго да кажу псовање би и даље било у другом плану.
  Јел’ово сад у реду или мислиш да се умјесто дијалога ја и даље свађам?

  Што се тиче његовог ‘нема РС без мене’ примјетио сам да ти то често потенцираш и мислим да си у праву.
  Међутим, зар исту причу не прича и СДС по принципу ‘ако ми не дођемо на власт, пропаде РС’?

 75. lsaša, 29.03.2014. 16:33:49 [110370]

  Simo je skoro sve upravu.
  Ovo što si rekao da se pozivam na činjenice od prije 20 godina je nedostatak argumenata,ako je to tako ti indirektno govoriš da SDS nema argumente za sadašnjost kada priča o istoriji, a priča li priča, a tek njegovo glasačko tijelo-rat mu ne izlazi iz usta. SDS tu mora da bude jasan i da svojim plaćenicima kaže ili idemo sa pričom o ratu ili idemo sa pričom o trenutnom stanju koje imamo. I jedna i druga im ne odgovaraju. U ratu se zadesili na vlasti i prosipaju priču da su stvorili RS, što je laž, ponizujući narod koji je Republiku želio, i borce koji su je odbranili dok su oni krali šakom i kapom, ne svi ali dobar dio vlasti računajući na predsjednika, predsjednika skupštine i druge funkcionere ko će ih sad sve pobrojati. Drugi dio priče je sadašnje stanje, evo onaj muđuperiod nećemo pominjati kada su prenosili nadležnosti jer se dobar dio tih mamlaza sada ne nalazi u SDS-u, pa tako danas imamo politiku saopštenja, politiku optuživanja bez dokaza, politiku koja kritikuje vlast a rade potpuno iste pogrešne stvari (pojavljuju se u Srbiji na mitinzima,sklapaju štetne koalicije po Federaciji, drže političke govore protiv RS-a u Sarajevu, predlažu zakone koji se ne mogu sprovesti da bi cinično kasnije optuživali vlast da neko plaši njihovih zakona itd itd) i što je najgore nemaju politiku, nemaju politički program, nemaju stav i rješenja za najkrupnija pitanja u državi a to su energetika,industrija,poljoprivreda,turizam, nigdje konkretnog prijedloga za rješenjem samo neka sopštenja, osuđivanje nekih govora, prizivanje Vučića da nas sve pohapsi itd itd.
  Što se tiče toga što je predsjednik psovao na tribini je jako ružno i ne znam samo kako si stekao utisak da je time što je rekao „Je*o te OHR“ rekao i to da je*e sve nas. Izvini molim te niti sam stekao takav utisak niti bi to mogao da mi uradi taj isti predsjednik a ti ako si to tako shvatio onda te žalim i preispitaj svoju orjentaciju. A tvoja moć rasuđivanja je otišla u minus….

 76. Gdje i kada je neko iz SDS-a izjavio da će RS nestati sa političke mape ukoliko oni ne budu na vlasti? Koliko vidim, ono o čemu govore je unutrašnje pravno i ekonomsko, socijalno i kulturno uopšte, urušavanje RS, nikako i teza o nestanku Republike.

  Ako ćemo iskreno, da li će SDS nešto učiniti na pravnom ili ekonomskom polju – ne znam…ali ono preko čega ne mogu preći, a tiče se SNSD-a, jeste stalna instrumentalizacija državom pričom o njenom opstanku/nestanku – to je politički diletantizam, u najboljem slučaju, u najgorem – otvoreno i svjesno održavanje i podržavanje ideje o njenom nestanku.

  To nigdje u svijetu nema. – Da stranka na vlasti objavi publikaciju o nestanku države koja joj je povjerila mandat?
  Nigdje…

 77. Dosta je bilo bajki Milorada Dodika, narod je nezaposlen samo nam kafane rade jer je 150 000 ne zaposlenih i gde ce drugo mladi nego u kafanu da im tu prolazi mladost !!! x-(

 78. Posteni ljudi, kao sto je gospodin Bosic neophodni su nasem narodu i drzavi koja je na ivici propasti,a ove aktuelne bitange koju orobile,opljackale R.S.odmah u zatvor!!!!!

 79. „Gdje i kada je neko iz SDS-a izjavio da će RS nestati sa političke mape ukoliko oni ne budu na vlasti?“

  -Oni to ne mogu reći jer da su ostali na vlasti danas bi sve do jedne institucije RS-a bilo sjedište u Sarajevu.

  „Ako ćemo iskreno, da li će SDS nešto učiniti na pravnom ili ekonomskom polju – ne znam…“

  -Ne zna ni Bosić zato ne može biti vlast jer narod neće na vlasti nekoga ko ne zna šta treba da radi i odakle da počne rješavati probleme. Izbori nisu glasanje za poznanike, komšije i one koji ti nude 50KM ako glasaš za njih. Izbori su mnogo ozbiljnija stvar gdje biraš onog ko te najbolje ubijedi da će nešto uraditi, izgraditi, pokrenuti …

  „ali ono preko čega ne mogu preći, a tiče se SNSD-a, jeste stalna instrumentalizacija državom pričom o njenom opstanku/nestanku – to je politički diletantizam, u najboljem slučaju, u najgorem – otvoreno i svjesno održavanje i podržavanje ideje o njenom nestanku.“

  -Realnost je da je Republika Srpska ugrožena ali ne u tolikoj mjeri u kolikoj se priča. Svaka priča o Ustavu,Dejtonu2,pričanju o problemu Sejdić-Finci je napad na RS koji ti ne vidiš jer ne želiš da znaš da se na svakom takvom sastanku priča o jednom predsjedniku BiH koji nama ne odgovara, jer se priča o trećem entitetu ali podrazumjeva uzimanjem dijela RS-a, jer se priča o jeziku gdje ne bi bilo srpskog nego samo Bosanskog, jer se priča o naciji koja bi bila samo Bosanska i da ne nabrajam još. Ako to nije napad na Republiku šta je onda napad?
  Ćitaj malo bolan između redova, čitaj malo što je tako teško riješiti problem Sejdić-Finci a tako jednostavna stvar, raspitaj se malo ko tu zateže i šta traži zauzvrat. Pročitaj još nešto a da nije Frontal i njihovi zapaljivi naslovi. Osvijesti se!

 80. HERCTREF – ako sam razumio, svi ti pritisci koje si nabrojao, a kojih sam i te kako svjestan, riješiće se na lakši način tako što ćemo mi, pride, s vremena na vrijeme, ubaciti “buhu“ o mogućnosti nestanku RS i tako ućutkati, a ne podgrijati i zapaliti, sve te pritiske?!

  Možda ja treba još da čitam – treba, zaista, s tim nikada ne treba ni stati – ali, ti bi, prije nego li nešto kažeš, “bolan“, trebalo, prije svega, i da promisliš.

 81. Na­ša dru­ga iz­ra­zi­ta po­li­tič­ka li­ni­ja, tvr­do­gla­va rav­no­duš­nost pre­ma ne­za­po­sle­no­sti, ta­ko­đe dra­ma­tič­no gu­bi po­drš­ku na­ših ver­ni­ka. Iz sve­ga to­ga za­klju­ču­jem da je jed­na era doš­la kra­ju. Pre­o­sta­je, na­rav­no, je­dan nad­mo­ćan raz­log da, sve­mu upr­kos, još na vla­sti osta­ne­mo. Po sva­ku se ce­nu dru­gi mo­ra­ju dr­ža­ti van nje. Ni­ka­kvi na­po­ri ni­su su­viš­ni za ostva­ri­va­nje tog ci­lja. To mo­ra bi­ti naš glav­ni cilj i na­ša glav­na po­ru­ka. To će bi­ti i na­ša je­di­na po­ru­ka.

  Niš­ta dru­go ne­ma­mo da ka­že­mo. Ta­ko je naš ve­li­ki pro­roč­ki san do­ve­den do tmur­nog kra­ja. Na suš­ti­nu sve­den, raz­log za na­še osta­ja­nje na vla­sti je­ste spre­ča­va­nje dru­ge stra­ne da nam uzme ze­mlju i po­sao.

 82. lsaša, 29.03.2014. 17:38:09 [110383]

  Nema šta da se ubacuje ni izbacuje, svako raspakivanje ustava,dejtona,prekompozicija teritorije je prijetnja po Republiku, da li treba da ti crtam ili je dovoljno više sa tim objašnjejnima.Narod Republike to mora da zna i treba da je obaviješten da kad god se o tome priča u Srajevu, a mislim na bilo kakvo drugačije uređenje BiH, da se priča i o RS-u i ne znam šta tu treba da se polemiše više.
  Kako stvari stoje ti jedini ovde ne rezonuješ i ne znaš da rasuđuješ.

 83. За „ђубрад“ dragoslav“račić:
  Ако су твоји коментари нормални, онда се питам коју си вечерњу подручну школу завршио? Таквим псовкама се само дивљак користи, а с дивљацима не вриједи расправљати. Немам никакве везе са СНСД нити са било ким на власти, нити било какав посао, али ваљда имам право мислити да компонента Додикове политике везане за уставни статус РС у БиХ, засада нема никакву алтернативу. Је ли то разлог да сврставаш такве у „ђубрад“? Ти си један од оних „хероја“ који нису материјализовали свој „патриотизам“ па им је свако крив. Завршена прича.

 84. BOSIC I POLITIKA KAO PILE I SISE,DA NIJE ZALOSNO BILO BI SMESNO AKO JE TOLIKO JAK KOLIKO NEKI TVRDE NEK STANE MILETU NA CRTU A KOLIKO VIDIM NEMOGU U SDS DA SE DOGOVORE KOGA CE ZRTVOVATI DA SE IZBLAMIRA …

 85. Да је којим случајем стварање РС-а 1992-е зависило од Додиковог НЕКАД, не би је ни било никад. Прича завршена, идете са власти, јер сте прокоцкали своје уз то сте прокоцкали и народно, све што је овај народ имао и створио, СНСД је уништио и са кумовима подијелио у приватно власништво.

 86. Референдума ће бити у наредне четири године хтио ја то или не, искључиво ће га бити због исте политике свих партија муслиманске провинијенције и дијела међународне заједнице.

  То ће бити изнуђено и апсолутна воља нашег народа због негирања свега што носи префикс „СРПСКО“.

  Тај изнуђени и најозбиљнији посао по будућност наше дјеце ће се морати провести консензусом.

  На референдум ће бити приморана Српска и њега ће провести СНСД и СДС,тренутно најјаче политичке партије уз несебичну помоћ авангардних људи из Еколошке партије РС и асистенцију осталих партија из Српске које буду у парламенту, као и уз подршку свих Удружења грађана и интелигенције нашег народа.

  Референдум ће бити доказ непоштовања Дејтонски споразум од стране МХ Федерације, непоштовања из стратешких разлога,чији је циљ дугогодишње економско исцрпљивање и морално посрнуће српског народа,што значи и нестанак РС.

  То тврдим због чињенице да тренутно не видим на политичком небу у Федерацији људе склоне толеранцији и признању Српске, тиме и поштовању српског народа,напротив.

  Мораћемо на референдум да су сви политичари у Српској Скупштини после избора толерантни и поштени, окренути еуропским стандардима, толеранцији, уважавању једнакости полова.

  Да су нам у парламенту буду сви као Пухало, Ценићка, Миљевић, Кандићка, Бисерко, жене у црном, Праштало са лила краватом и остали поштени и толерантни људи по муслиманским мјерилима, иста ће се политика водити.

  Некад ми је жао што примају плату на другом мјесту, што не примају плату као српски посланици, или српски радници у заједничким органима,што нису задужени у име српског народа за поштовање Устава и Закона и њихово провођење, да се увјере у толеранцију и суживот.

  Никад не помињем имена, нажалост ја нисам могао наћи бољи примјер.

 87. Ovaj ludi Dragoslav Racic nije normalan jedne sekunde al najbolja stvar u svemu sto mi znamo ko je on i ujutro uz kafu padamo u nesvest od njegovih gluposti on se u ratu krio po raznim budzacima a sad glumi heroja ,SDS je ispusena mustikla i nemoze dobiti izbore pa na svim forumima je 30 istih ljudi koi ubijaju vrijeme i dnevnice ili vracaju usluge pojedinim kurtonima iz SDS,dok je ovakva opozicija SNSD ce da vlada jos 2 mandata najmanje al da bude slag na tortu ovim zadrtim iz SDS mozda u oktobru odu u koaliciju SDS I SNSD i potope ove male stranke i srecno vladaju 100 godina naravno u koaliciju posle izbora jer bolje dijeliti vlast na dvoje nego na 6-7 malih partija dok sve zadovoljis tebi nema puno…

 88. “Босић: Народу у Српској не требају бајке…“

  Наслов овог поста све говори.
  За Босића је рефередум бајка, а у следећој реченици тражи расписивање таквог референдума.

  И онда се нађе група глупака на Фронталу која ме убјеђује да ово може да прича озбиљан човјек и озбиљна странка.

 89. DeliVosi!
  Pizdurino jedna kukavička snsdo-ovska, što ne dođe ispred filipovog ognjišta, da ti razbijem tu lažljivu svinjisku snsd-ovsku njušku?
  Svi ste hrabri vi snsd-ovci ovako, preko kompjutera, a čim zapuca bježite kao miševi za beograd, kao što je pobjegao vaš šef 92-godine, sa cijelom porodicom, jebem li mu porodicu!

 90. inspektor, 30.03.2014. 11:11:02

  “Simo, moraš se više angažovati, rad na procenat je zajebana stvar.“

  Инспекторе,
  ствар увијек треба гледати и са друге стране.
  Чињеница да ја сам на краће вежем армију СДС-ботова једноставном логиком 2+2=4, говори само о снази мојих аргумента.

  Давање предности квантитативном у односу на квалитативно је одлика оних који сировом снагом покушавају надокнадити недостатак памети.

 91. Ма Симо је један од оних Додикових мандрила, са том разликом што једини он тврди да зна тачно временску локацију за НЕКАД. Зна и ком времену тачно то НЕКАД припада, а још уз то све зна да је НЕКАД сасвим озбиљно временско упориште на чијој претпоставци сви у РС треба да заснивају и прилагођавају своје планове и програме.
  НЕКАД би ми могли постати Швајцарска, али зашто тиме разбијати главу како и кад, кад је далеко лакше рећи, НЕКАД ће Додик расписати референдум о РС? Наравно, да ће за то Додик прво консултовати Симу Ороза и двије еминентне баба гатаре уз огледање филџана и шта грах каже.

 92. Nesposobni lidera stranaka se bave šupjim pričama dvadeset godina a sposobni poput genija za novi privredni sistem Alekse Milojevića nude rešanja za naš privredni sistem.
  Vreme je da taj SDS, SNSD, PDP i slični siđu sa istorijske scene.

  S obzirom na sve to, kako vidite privredni oporavak Bosne i Hercegovione i da li je on uopšte moguć?

  Put izlaska iz krize je jasan i lako prepoznatljiv. Da bi bili uspješni, potrebno je i kod nas prenijeti privredno-sistemska rješenja razvijenih. Zakoni ekonomije su kao zakoni tehnike. Svugdje funkcioniše skoro isto. Umjesto sitnosopstveničke svojine i pojedinca kao nosioca razvoja, potrebno je izgraditi i kod nas masovnu akcionarsku svojinu radnika i građana.

  Na koji način i šta to konkretno znači?

  Način da se to ostvari je u reprivatizaciji. Moguć je sljedeći metod. Sadašnjem kupcu priznati njegov realan uloženi dio kao dionički ulog. Polovicu (50 %) ostatka do pune vrijednosti preduzeća podijeliti sadašnjim i bivšim radnicima, a drugu polovicu (50 %) prenijeti u investicioni fond opštine, čiju bi vrijednost građani otkupljivali uz popuste.

  Ovdje je veoma važna zaštita malog akcionara. Na skupštini akcionara odluke bi se donosile sa 66 % odnosno 75 % ukupnog broja glasova. Statusne promjene preduzeća sa 90% glasova. Umjesto postojeće partijske svojine, u dioničkim društvima ostvariti miješanu svojinu. Umjesto sadašnjih partijskih nadzornih odbora osnovati nadzorne odbore sa podjednakim brojem radnika i vlasnika. Umjesto sadašnje koncesione rasprodaje prirodnih bogatstava, prenijeti ih u većinsko vlasništvo opština (najmanje 51 %) odnosno vlasništvo entiteta i države (100 %). Njihovo korištenje organizovati preko javnih dioničkih društava u kojima bi opština, po osnovu vlasništva na prirodnom dobru, ostvarivala najmanje 51 % svog dioničkog uloga. Do 30 % opštinskih odnosno entitetskih budžeta usmjeriti u investicije. Osnovati investicione fondove.

  Bilo bi dobro kada bi se o svemu ovome povela potpunija rasprava.

  Da li se ovakva apokaliptična situacija mogla izbjeći, ili bar ublažiti, s obzirom na rat, njegove posljedice i apsurdno posratno ustrojstvo bh. države?

  Samo što je sa istorijske scene sišao komunizam, stigao je projekat globalizma. Po svim obilježjima gori od prethodnog. Dogmu netržišne privrede zamijenila je dogma istorijski prevaziđene privrede slobodnog tržišta. Iako se na svakom koraku vidi da je ovo projekat ekonomskog zarobljavanja manje razvijenih, projekat je široko prihvaćen. Posebna podrška dolazi sa strane politike, što je sasvim razumljivo. To je nova dogma od koje se i sa kojom se ostaje na vlasti. Svako ko posumnja ili se suprostavi, nema podršku i mora da ide. To je vidljiv zahtjev i nalog mentora, što politika dobro prepoznaje.

  Uzrok naše ovakve apokaliptične situacije, odnosno ovako visoke cijene koju plaćamo je u našim predratnim uspjesima, prijetnji, opasnom virusu koji je mogao da dođe sa naše strane. To se nije dozvolilo i izazvan je rat. I u Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini. Bili smo na samom pragu potpunog uspjeha, ali istovremeno opasnog primjera za ugled.

  Uzrok naše ovakve apokaliptične situacije, odnosno ovako visoke cijene koju plaćamo je u našim predratnim uspjesima, prijetnji, opasnom virusu koji je mogao da dođe sa naše strane. To se nije dozvolilo i izazvan je rat. I u Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini. Bili smo na samom pragu potpunog uspjeha, ali istovremeno opasnog primjera za ugled. Pokretanja pozitivnih procesa širom planete.

  Već preko četrdeset godina SAD nastoji da svoju privredu preda u ruke radnika (ESOP model). I pored ogromnih uloženih sredstava rezultat je tek na oko 10 % ukupnog broja radnika. Od ukupno 11.500 preduzeća koja su u suvlasništvu radnika oko 3.000 korporacija su u potpunom vlasništvu radnika, 4.500 je u pretežnom, a 4.000 u djelimičnom vlasništvu. Danas je to najzdraviji dio američke privrede.

  Nedavno ste izjavili i „da je na nivou ex-Jugoslavije prihvaćena reforma Ante Markovića, rata ne bi ni bilo, a privredna dobra unutar države podijelila bi se mirno i danas bi sve nekadašnje republike bile u daleko boljoj ekonomskoj situaciji“ . Na čemu temeljite ove tvrdnje?

  Sve ovo što navodim u prethodnom odgovoru – mi smo bili na putu da to ostvarimo „preko noći” i time da postanemo najsretniji narod i vjerovatno najbogatiji narod svijeta. Rata ne bi bilo – samo da je ostvaren model privatizacije prenosa vlasništva na preduzećima na radnike (interno dioničarstvo). Došlo bi do potpune transformacije i političkog sistema. Nestalo bi komunističkog partijskog monopola, a buduća višepartijnost bi imala svoju racionalnu svojinsku podlogu (masovno dioničarstvo) što bi obavezivalo politiku na racionalnost. Ne bi, kao sada, u ovom pogrešnom svojinskom obliku (sitnosopstvenička svojina) mogla da pravi ovolike štete narodu.

  No, desilo se krvoproliće, a život nakon rata ispao je mnogo gori i teži nego što se mogao i zamisliti…

  Veliki uzrok ove naše ovolike apokaliptične ekonomske i društvene situacije je u prijetnjama našeg visokog dostignuća. U opasnim prijetnjama za ugled. Ono što iznenađuje je da smo sve to zaboravili, da se toga čak stidimo pa čak osjećamo neku vrstu krivice. Plašeći se da se nekome nećemo dopasti. Umjesto da se ponosimo i da nastojimo da usavršavamo ono što je nosilo onoliki rezultat, već skoro srednje razvijenu privredu.

  Mi nismo bili poznati po komunizmu nego po samoupravljanju kao najvećem civilizacijskom dostignuću. Iako je djelovalo u veoma skučenim uslovima pružalo je izuzetan rezultat. Našu visoku međunarodnu produktivnost, nisu nosili komiteti nego radnički savjeti i zborovi radnika kao „vlasnici” i upravljači preduzećima. Skučenost je sa jedne strane pristizala od pritiska političkog monopola, a sa druge od neriješenog pitanja svojine. Radnički savjeti su djelovali u nesvojinskim okolnostima, u neriješenom pitanju svojine u preduzećima i privredi. Održavati i razvijati i u takvim okolnostima onako moćnu privredu dovoljno govori o radnicima kao kvalitetnim vlasnicima preduzeća i privrede.

  Rata ne bi bilo – samo da je ostvaren model privatizacije prenosa vlasništva na preduzećima na radnike (interno dioničarstvo). Došlo bi do potpune transformacije i političkog sistema. Nestalo bi komunističkog partijskog monopola, a buduća višepartijnost bi imala svoju racionalnu svojinsku podlogu (masovno dioničarstvo) što bi obavezivalo politiku na racionalnost. Ne bi, kao sada, u ovom pogrešnom svojinskom obliku (sitnosopstvenička svojina) mogla da pravi ovolike štete narodu.

  Mnogi se neće složiti s Vama, kao ni sa vašim tvrdnjama da „istorija BiH, bez obira na rat i sve strahote koje su se desile, uopšte nije loša i da ona i danas bh. građanima pruža mogućnost za dobar (su)život“. Pa, kako da ponovo stvorimo bogatu i prosperitetnu državu?

  Potpunije kritičko preispitivanje ovog problema iz ove sadašnje perspektive omogućilo bi nam da se približimo i riješimo osnovno sistemsko pitanje u privredi – njenog kvalitetnog, najkvalitetnijeg vlasnika. Na tom, putu od radničkih savjeta, od radničke svojine brzo bi stigli do nadzornih odbora sastavljenih od podjednakog broja radnika i vlasnika, odnosno do miješane svojine kao najsavršenijeg svojinskog oblika. To bi bio put razvoja svojine i razvoja upravljanja u našim preduzećima i privredi.

  Miješana radničko-dionička svojina je savršeniji oblik od prethodne radničke svojine. Nadzorni odbori ne bi bili u stisci u kakvoj su bili radnički savjeti. Ne bi bilo pritiska političkog monopola, a riješeno bi bilo i pitanje svojine. Po svemu sudeći u novim nadzornim odborima i novoj miješanoj svojini dobili bi moćnu instituciju privrednog sistema koja je u stanju da ponese teret razvoja privrede. Novi nadzorni odbori na ovoj novoj miješanoj svojini ubrzano bi gradili novu i uspješniju privredu. Spasili bi se postojećeg gliba političke svojine i nadzornih odbora kao političkih tijela u šta se zaglavila naša privreda i društvo.

  Sva ova pitanja zaslužuju najozbiljniju raspravu.

  Spadate među žestoke kritičare daljeg zaduživanja BiH kod MMF-a Svjetske banke i drugih međunarodnih izvora finansiranja, no budžeti za 2014. godinu i RS-a i FBiH oslanjaju se na nove inostrane kredite… Da li je u trenutnoj situaciji uopšte moguće budžet bazirati na drugim izvorima finansiranja i na kojim, kada sagledamo propalu domaću privredu i gotovo potpuno uništenu proizvodnju?

  Realnih materijalnih izvora za otplatu kredita nema. Mi smo već upali u spiralu dugova kada moramo da posuđujemo da bi vraćali, odnosno da bi udovoljavali domaćim obavezama. Već smo izgubilli suverenitet i slobodu. U dužničkom smo ropstvu. Od milosti MMF, neke njegove nove tranše, zavisi mogućnost Vlade da ostvari potrebne isplate. Već se i budžeti i druge odluke donose po diktatu MMF-a. Naša vlast je marionetska – tuđa koja govori našim jezikom.

  Mi nemamo svoju vlast. Onu koja ne bi provodila tuđe nego bi štitila interese vlastitog naroda. Put propadanja u kolonijalno ropstvo je jasan i na mnogo mjesta u svijetu je ponovljen. Po istom scenariju.

  Kojem scenariju… Možete li pojasniti korake ili faze koje jednu državu vode ka dužničkom ropstvu iz koga više nema povratka?

  S obzirom da neće moći vraćati dugove i udovoljavati, prije svega socijalnim potrebama, vlada će se povećano i ubrzano zaduživati. Kako je privrede sve manje, a samo su ostali ljudi, onda će se na njih navaljivati sve veći porezi kako bi se prikupila sredstva za otplatu dugova. Tu je i preostala privreda koja će sve više propadati pod teretom sve većih poreza.

  Ubrzo će nastupiti faza preuzimanja od stranaca svega što je najvrednije (reprogramiranje dugova). Kao vječni dužnici tada ćemo biti u neprolaznom kolonijalnom ropstvu. Sva „akumulacija” će odlaziti u inostranstvo, a mogućnosti za vlastiti razvoj neće biti. Izgubićemo svoju slobodu i samostalnost. Bićemo područje nuklearnog i ostalog otpada, prljavih i industrija jeftine radne snage.

  Tako prikupljena sredstva neće biti dovoljna za otplatu prispjelih rata pa će se smanjivati budžetski izdaci za socijalne, kulturne i potrebe privrede (subvencije i slično). Kako ni to neće biti dovoljno, ubrzano će se rasprodavati sve što je najvrednije (prirodna bogatstva i slično). Naravno da sve to neće biti dovoljno. Ubrzo će nastupiti faza preuzimanja od stranaca svega što je najvrednije (reprogramiranje dugova). Kao vječni dužnici tada ćemo biti u neprolaznom kolonijalnom ropstvu. Sva „akumulacija” će odlaziti u inostranstvo, a mogućnosti za vlastiti razvoj neće biti. Izgubićemo svoju slobodu i samostalnost. Bićemo područje nuklearnog i ostalog otpada, prljavih i industrija jeftine radne snage.

  Da li će se sadašnje mame i tate stidjeti pred svojom djecom, unučadi, praunučadi, zašto su ovo dozvolili. Zašto su im rasprodali zemlju i oduzeli budućnost. Uništili živote. Mi smo prezaduženi. Već smo u nepodnošljivom i inostranom i unutrašnjem dugu. Sav problem je što se vlast potpuno odmetnula od naroda i niko više ne može da je zaustavi na ovom putu zla.

 93. Svi znamo da od referenduma nema ništa i da de treba okrenuti realnim problemima baš kao što je borba protiv korupcije, ali za Dodika je i to bajka. Što bi sjekao granu na kojoj sjedi?!

 94. Ne bih rekao da od referenduma nema ništa nego da je priča o referendumu u državi u kojoj ništa trenutno ne funkcioniše što se ekonomije i prava tiče – čista manipulacija.

  Sa jedne strane, Dodik je uradio dobru stvar – napravio je protivtežu zahtjevima za unitarizacijom BiH pričom o otcjepljenju, ali problem je u tome, i on to vrlo dobro zna, što, čim mu zagusti na unutrašnjopolitičkoj sceni u RS, sve to dobro što je napravio poništi sa par besmislenih izjava o mogućnosti nestanka, ugroženosti, napadima, narandžastim revolucijama, izdajnicima, plaćenicima – palcima-kolcima…Tako iznova otvara probleme koje je “pokušao“ riješiti, a sve u svrhu očuvanja sopstvene guzice i zataškavanja problema bez čijeg rješavanja svaki referendum postaje besmislica – problema stabilne i samoodržive ekonomije i vladavine prava…
  Prvo treba riješiti nužne uslove na kojima svaka zdrava država počiva, pa tek poslije toga raspisati referendum – ovako, bez tih uslova – to je obična djetinjarija…Kvaka je u tome što je najveća prepreka za uvođenje i sprovođenje tih nužnih uslova svake državnosti upravo visoko kriminalizovani dio partije kojoj je na čelu…

  Najveći problem u svemu ovome je što Dodik, kako mu se ćefne, državu koristi sad u jednu sad u drugu svrhu, postavljajući lični i partijske interes uvijek u prvi plan, “zaboravljajući“, tako, da je država najviši interes/svrha…to je neoprostivo…zbog takvog stava se u uređenim državama odgovara pred ustavnim sudom…

 95. Simo,
  pitaj Baju kad će plata prosvjeti? Ups, sad sam čuo da su odblokirana sredstva Elektroprenosa i dogovorena kreda od 500 miliona $ sa Rusima. Bice para,biće tendera…. Vratice neko.

 96. Једини Додиков проблем је тај што предуго влада у континуитету па је народ прилично заборавио како је било прије тога, колике су биле плате у просвјети, колике су биле плате милицији, колике су биле пензије.

  Како наш народ добрпо памти види се по томе што су многи заборавили ко су биле Баје у рату и ко је био не Баја, него Бог шверца и пљачке.

 97. Симо П. Ороз, 31.03.2014. 20:04:53 [110599]
  Једини Додиков проблем је тај што предуго влада у континуитету па је народ прилично заборавио како је било прије тога, колике су биле плате у просвјети, колике су биле плате милицији, колике су биле пензије.

  Како наш народ добрпо памти види се по томе што су многи заборавили ко су биле Баје у рату и ко је био не Баја, него Бог шверца и пљачке.

  boga ti, koliko te plaćaju iz stranke da serendaš?

  koga briga kolike su plate, kad je broj nezaposlenih najmanje duplo veći od zaposlenih, čak i ako uzmemo u obzir sivu ekonomiju. – da ne pominjemo strukturu izvora budžetskih sredstava i ostale stvari. nego, možda da napišeš jedan naučni rad, sa koautorom Milojevićem, na temu: Život i priključenija stranačkog posilnog u cilju demagoškog izvrtanja činjenica: teorija i praksa? B-) ima edicija koje će to objeručke objaviti, a naći će se i sponzora.

 98. Иншпекторе,

  зашто теби смета што ја пучанство подсјећам како је некад било.
  Ако нам је Додик досадио, а јесте, каква би корист била да на његово мјесто дођу, доказано гори?

 99. jahac, 29.03.2014. 21:46:33 [110413]
  Bosicu, Ako hoces prave promjene, okreni se Rusiji i mani praznih prica…

  Jah, ubiće se Sorabi da glasaju za rusofile ko za Zveri i Voju Kalašnjikova.
  Jahač, ne preostaje ti ništa drugo nego se spakovati i za Vladivostok pa tamo traži politički azil.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *