Босић: Испитати ко је склапао штетне уговоре по здравствени систем Српске

Српска демократска странка је става да неко мора да одговара због тешког финансијског стања у Фонду здравства РС, чији је донедавни директор Горан Кљајчин прије два дана разријешен дужности, након што је сам поднио оставку. Да је од тих смјена важније испитати ко је склапао штетне уговоре по здравствени систем РС, који грца у губицима, […]

недеља, децембар 16, 2012 / 12:17

Српска демократска странка је става да неко мора да одговара због тешког финансијског стања у Фонду здравства РС, чији је донедавни директор Горан Кљајчин прије два дана разријешен дужности, након што је сам поднио оставку.

Да је од тих смјена важније испитати ко је склапао штетне уговоре по здравствени систем РС, који грца у губицима, као и бројне здравствене установе, сматра предсједник СДС-а Младен Босић.

-Очекујемо да одговарају они који су довели здравство у овакву ситуацију, да се покрене истрага ко је све склапао и какве штетне уговоре, а ту прије свега мислим на министра Ранка Шкрбића, па онда и оне који су били на челу Фонда, казао је Босић Фени.

Фонду здравственог осигурања РС годишње недостаје 127 милиона КМ, неизмирене обавеза премашиле су 333 милиона КМ, а уколико се убрзо нешто не предузме, доћи ће до слома цијелог система, наводи се у Анализи о одрживости финансирања обавезног здравственог осигурања у РС.

У том документу, који је урадио Фонда здравственог осигурања, стоји и да приходи од доприноса падају забринавајућом брзином и за шест мјесеци 2012. они су 15 милиона мањи од плана, а неизмирене обавезе Фонда здравства само ове године повећале су се за 23 милиона, на укупно 333 милиона КМ.

-Уколико овакво стање буде настављено, пријети потпуна дестабилизација здравственог система, наводи се у анализи и упозорава да су трошкови константно већи од плана.

Фонд уредно измирује само обавезе за лијечење у инострансту и што је врло занимљиво за хемодијализу и радиотерапију. Трошкови хемодијализе и радиотерапије које испоставља приватна компанија ће ове године износити чак 46 милиона КМ или 33 посто више од плана.

Многе болнице и домови здравља у РС се под блокадом, зпослени у њима не примају плате, а не уплаћују им се ни доприноси за здравство и пензионо осигурње.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *