БОРС: РЕКОМ жели да створи слику Срба као агресора

Борачка организација Републике Српске у данашњем саопштењу упозорава јавност, жртве рата и породице несталих да пројекат Наташе Кандић и Весне Тершелић под називом РЕКОМ није у функцији тражења несталих и прављења пописа убијених, већ треба да у јавности обезбједи прихватање садашње слике о протеклом рату.  "Све ово је још једна у низу подвала свјетских центара […]

среда, април 27, 2011 / 19:05

Борачка организација Републике Српске у данашњем саопштењу упозорава јавност, жртве рата и породице несталих да пројекат Наташе Кандић и Весне Тершелић под називом РЕКОМ није у функцији тражења несталих и прављења пописа убијених, већ треба да у јавности обезбједи прихватање садашње слике о протеклом рату.

 "Све ово је још једна у низу подвала свјетских центара моћи и неких земља окружења и зато позивамо грађане, а посебно жртве рата и оне чији се чланови породица воде као нестали да не насједају на причу о РЕКОМУ и не учествују у прикупљању потписа подршке РЕКОМ-у", наводи се у саопштењу БОРС-а.

БОРС сматра да финансијери РЕКОМ-а "имају довољно снаге и моћи да кроз притиске на политичке структуре и институције земаља региона убрзају процес тражења несталих и доврше пописе убијених у рату, као и да могу да спријече било какву врсту злоупотребе", наглашавајући да то они ипак не чине.

"Зато је симптоматична њихова садашња иницијатива око РЕКОМ-а и питање је са којим се циљем појављују у овој проблематици кад знамо да имају и друге методе за ефикасно обезбјеђивање професионалног поступања у тражењу несталих и формирања спискова жртава рата", наводи БОРС.

БОРС сматра да је циљ иницијативе и оснивања РЕКОМ-а да се у будућности елиминише национални префикс жртава и да се учврсти садашња слика и наводна истина о протеклом рату по којој су Срби агресори, злочиначки и геноцидан народ, без обзира што то није истина.

"Зато Наташу Кандић и све њене сараднике упозоравамо да прекину започету активност, јер не можемо допустити овакве злоупотребе и јер ћемо се у противном морати на различите начине супротставити овој активности", наводи БОРС.0 КОМЕНТАРА

 1. Ово је такође још једна у низу провокација којој нажалост не посвећујемо пажњу. Не реагујемо на вријеме, а када се појаве проблеми онда обично буде касно за рјешавање. Обична саопштења , позиви… не дају резултат.

  Од носилаца пројекта, познатих по присуству свечаностима, раме уз раме са Хашимом Тачијем, не може да се очекује једнак третман жртава ратних злочина нити непристрасан приступ истим.

  Приједлог Статута, којег су, између осталог сачинили историчари, што у извјесној мјери показује праву намјеру пројекта стоји… “ Статут Комисије обавезује све органе власти, грађане и друга правна и физичка лица у државама уговорницама, да сарађују, односно да поред уставних и законских обавеза, извршавају и обавезе прописане тим актом“.

  Погледајте овлаштења..

  ▪ да прикупи податке о случајевима тешких кршења људских права и ратним злочинима и несталим лицима;

  ▪ да одржи јавне сесије о дјеловању државних институција, политичких организација, културних и научних установа, цркава и вјерских заједница и медија у очи и у току оружаних сукоба, као и да обави друга јавна слушања, укључујући и узимање изјава;

  ▪ да истражи и квалификује политичке и друштвене околности које су довеле до избијања оружаних сукоба и обезбиједи интеграцију утврђених чињеница у образовне системе држава чланица попут измјене садржаја у уџбеницима историје и „стварања заједничког записа о злочинима из 1990-их“;

  ▪ да укаже да је одређено лице учинило ратни злочин, упути на одговарајућу пресуду и препоручи модел материјалних и симболичких репарација;

  ▪ да о свему да свој налаз у форми завршног извјештаја и препорука и обавеже парламенте и владе држава уговорница да размотре налаз и препоруке из тог извјештаја и обезбиједе спровођење препорука, итд.

  Сттут такође предвиђа да чланови комисије имају ДИПЛОМАТСКИ и ПОСЛАНИЧКИ имунитет.

  Космет се спомиње као ДРЖАВА!

  Дакле, осим реакција у виду саопштења, потребна је шира расправа и објашњавање народу ко стоји иза овога.

  АТВ промовише овако нешто, редовно рекламира, одбија да објави другачије мишљење. Реклама је у најмању руку морбидна и представља искориштавање жртава, а не њихово проналажење, попис, жељу за истоином…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *