Борци су протестовали на дан када је донесен Устав Републике Српске

Први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике Босне и Херцеговине. Јуче је, подсјетимо, одржан протест бораца ВРС који су мирном шетњом изразили своје незадовољство руководством Борачке организације Републике Српске и неправдом у друштву. 1992. година је имала 29 дана – Умјесто да предсједник РС поздрави и народу каже […]

субота, март 1, 2014 / 10:11

Први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике Босне и Херцеговине.

Јуче је, подсјетимо, одржан протест бораца ВРС који су мирном шетњом изразили своје незадовољство руководством Борачке организације Републике Српске и неправдом у друштву.

1992. година је имала 29 дана

– Умјесто да предсједник РС поздрави и народу каже да смо датум протеста изабрали на дан у којем шаљемо јасну поруку да смо у функцији заштите свог устава, он безочно и државнички неодговорно наш протест повезује са првим мартом 1992. године и наводно даном прије првог марта иако је 1992. година била преступна. фебруар 1992. године је имао 29 дана – каже Душко Вукотић, вођа Ветерана РС.

Ветерани се питају зашто су предсједник НСРС, Игор Радојичић и предсједник БОРС-а, Пантелија Ћургуз, баш јуче отишли да посјете градилиште гдје се праве станови за породице погинулих бораца.

– Предсјеник Скупштине РС Игор Радојичић којег смо уврстили међу саборце јер је учествовао у Отаџбинском рату, умјесто да јуче одржи свечану сједницу скупштине, и тражи начина како да помогне обесправљеним саборцима, такође лупета о првом марту прљајући изгланцане ципеле са Пантелијом Ћургузом по градилишту станова за породице погинулих бораца.

Борци кажу да су сви поступци слуга свих власти до сада, њима већ одавно провидни и да су јуче су добили шамар од срчаних и обесправљених бораца који више не пристају на шарене лаже.

– Нека они пале гуме и потпаљују своје слуге причама о томе како смо ми издајници Српске, а они њени чувари. Ми имамо паметнија посла. Мудро и без насиља, трајаће ова борба дуго. На првом протесту формирали смо пук, јуче смо формирали дивизију, сљедећи пут формираћемо корпус демобилисаних бораца-ветерана и чланова њихових породица и без насиља остварити побједу за све којима су згазили достојанство и војничку част. Како? То им нећемо рећи, ни њима ни медијима и ником, па макар нас блатили, сјекли и пекли својим лажљивим језицима до смрти. увијек ће неко преживјети и неће стати, јер, наш мото јесте: нема предаје! – каже Вукотић.0 КОМЕНТАРА

 1. Kakvi ste vi neotesani klipani, predsjedniku skupstine govorite da lupeta. Obisao je gradiliste da pokaze da se u Republici Srpskoj radi na rjesavanju problema boraca, i ove godine ce se zavrsiti program potpunog stambenog zbrinjavanja PPB i RVI.

  Igor Radojicic je bio predsjednik skupstine kad je usvojen ovaj program, i na celu s Dodikom i s njim se krenulo u rjesavanje ovih pitanja, i povecala sredstva za invalidnine, prava itd…

  Vi ste jedna kvazi organizacija koju su napravili stranci i SDS, i koja vaninstitucionalno pravi neku boracku pricu. Kritikujete Curguza, a za vrijeme dok je on bio predsjednik BORS-a, borci su u materijalnom smislu dobili najvise.

  Bivsi DEPOS-ov kandidat i jaran buduce premijerke tuzlanskog kantona Cenicke, Vukotic, zajedno s Dronjkom i Branislavomm Tesanovicem okupi 200-300 nezadovoljnih boraca, i ostalo SDS i PDP aktivista, i napravi pricu kako su borci nezadovoljni.

  Imaju borci razloga da budu nezadovoljni, ali je danas situacija kudikamo bolja nego prije. A sigurno nece biti bolja sa Vukoticevim nalogodavcima.

 2. Вукотићу, ко је био предсједник БОРС-а прије 10 година када је она жена којој је погинуо син-јединац стекла право на пензију, па је добила баш у Ћургузовом мандату. Ко је био борачки министар? Освјежи мало сјећање.

 3. Мајоре, нисмо сисали весло. Питај оног из септембра ’93 ко су профитери и шверцери територијама. Против кога су они тада протестовали.

  Нека сте протестовали, нека је све мирно завршено, али без одговора на ова моја питања остаће утисак да сте на Ћургуза ударили из неких других разлога. Ти знаш да сам ја против свих субнора и да се залажем, не за Ћургузову смјену, него за гашење овакве БОРС.

  Остали сте дужни да јавности саопштите због чега је Ћургуз гори предсједник БОРС од предходника, због чега је некадашњи министар Мићић бољи од садашњег Ђокића,

  Итд, итд,…

 4. „Bivsi DEPOS-ov kandidat i jaran buduce premijerke tuzlanskog kantona Cenicke“

  Znači Vukotić jaraniše sa Svetlanom Cenić. Oh pa to je novi moment i baca još jednu senku na Veterana.

  Cenička propala ekonomistkinja je kaoautorka građžanskog i nadancionalnog projekta reforme ustava BIH, ( zna se na čiju štetu i u kom pravcu) , autorka ekonomskog programa Komšićeve stranke, dobitnika zlatnog ljiljana i udarača prstiju Srbiji, autorka programa Stranke dijaspore BiH, ultranacionalističke i šovinističke bošnjačke stranke.

  Dakle,ispade jaranska podela posla. Cenićka da pravi programe po meri Bošnaka, a Vukotić je zadužen da to instalira u RS. A jadni I siromašni borci , bi tu trebalo da budu samo scenograifja za njihovu realizaciju. Ujedno pada argument da bivši borac ne može rušiti RS. Ako može Koljevićeva ratna sekretarica postati bošnjački eksponent, što to ne bi to mogao i Vukotić. Novac čini čuda. Po njihovoj biografiji nijedno od njih nije imuno na njegovu privlačnost. Naprotiv.

 5. Постојећа власт СНСД-а урадила је највише за категорије бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца од како постоји Република Српска.

  Повећавање издвајања за војне инвалиднине, са 106,6 милиона КМ у 2005. години на 165,2 милиона КМ у 2009.год.;

  Издвајања за стамбено збрињавање ратних војних инвалида и породица погинулих бораца у периоду 2005. – 2011. – укупно 64,4 милиона КМ – програм потпуног стамбеног збрињавања РВИ и ППБ, ове године ће се са 25 милиона КМ збринути преостале 772 породице;

  Законом о накнади материјалне и нематеријалне штете те Законом о утврђивању и начину измирења унутрашњег дуга, укупно утврђена обавеза РС износи око 466,5 милиона КМ, која ће бити исплаћена у обвезницама,

  Законом о ПИО 54 милиона КМ годишње породичних пензија иза погинулог борца, итд…

 6. Duško Vukotić, koji poziva borce na proteste u Srpskoj, i predstavlja se kao nezaposlen i nezbrinut,

  – penzionisan kao vojno lice u Srbiji od 1998. godine,

  – bio narodni poslanik

  – u Nadzornom odboru „Telekoma Srpske“,

  – primao i penziju u Srbiji i

  – poslaničku platu i naknadu u „Telekomu“.

  – stalno zaposlen u „Telekomu“ u marketinškoj službi pri Direkciji u Banjaluci.

  Nakon dve do tri godine rada,

  – Vukotić uzima otpremninu od najmanje 60.000 KM i

  – odlazi u Zvornik, gde je imenovan za direktora Srednje muzičke škole, dok

  – istovremeno sve vreme prima penziju, naknadu i direktorsku platu i

  – za to vreme živi u Crnoj Gori.

 7. pleter, 01.03.2014. 12:14:17
  filipvito, 01.03.2014. 12:21:12
  „Постојећа власт СНСД-а урадила је највише за категорије бораца“
  Na račun čega je to uradila, na račun prodatog Telekoma, na računa prekomernog i besmislenog rasipničkog zaduživanja.
  Pogedaj kolika je nezaposneost, preko 50%. Koliko je od zaposlenih zaposleno u fabrikama i privredi, uopšte. 15%.
  Ostatak je zaposleno na budžetu.
  Koje je preduzeće vlada SNSD osnovala, koliko je fabrika tim novcem odzaduživana i rasprodaja izgradila.
  Kakvu je privedu izgradila? Gde je Energoinvest?
  Koliko je termoelčektran i hidroelektran elektroprivredda poslednjuh 20 godina izgradila novecem od prodate struje?
  Zašto se našti prirodni resurse Drina, rudnici Ugljevik, Stanari, Gacko daju strancima da na njima za sebe grade elektrane. Šta je sa Birčom, šta je sa rafinerijom Brod i MOdriča?

 8. Од свих колонизатора, показало се, најопаснији је домаћи. Домаћа колонизаторска власт. Ни један народ није доспио у колонијално ропство а да га у том правцу није одвела и одгурнула домаћа власт.
  Одржавање такве власти веома је жилаво. Скоро до потпуног уништења народа. Или до неког општег ослободилачког устанка. Толико је свједочења да се на пут развоја кренуло тек онда када је замјењена домаћа издајничка, домаћом народном власти. Углавном то иде веома тешко. Савршенство изборених подвала и превара данас је изузетно.
  Од свих издаја најгоре су економске. Због масовности и подмуклости убијања. По свом резултату Приватизација 1998. године, сигурно је, да представља највећу економску издају и највећи економски злочин учињен над овим народом. Хиљаде људи је умрло пријевременом смрћу због губитка „свог“ предузећа, губитка запослења, пропадања у неподношљиво сиромаштво.
  Посебна тешкоћа је у истрајавању. Не гледајући на тако погубан резултат власт упорно иде до краја. До потпуне приватизације, до потпуног уништења привреде. Већ пуних петнаест година.
  Оно што сада имамо, носи сва обиљежја дубоког колонијализма. Привреде за тржишна, слободнотржишна конкурентска надметања ми више немамо.
  Наша крајње уситњена привредна структура, ти мали лилипутанци нису у стању да пруже ни приближан конкурентски отпор иностраним мастодонтима који надиру са отворених граница. Који нас, својом конкурентском надмоћи, мељу у ситан економски прах.
  Није сва штетност злочиначке, издајничке Приватизације 1998. године у материјалним губитцима. Иако су и они огромни.
  Успостављен је погрешан привредни систем који не дозвољава кретање напријед. Који води у пропадање.
  Својина је темељ привредног система, темељ привреде. Привреда зависи од својине. Она је њен основни носилац. Напредовање у својини је основ напредовања у привреди. Ништа тако темељито не уништава привреду као погрешна својина.
  То се управо догодило у погубној Приватизацији 1998. године.
  Привитизацијом продаје привреди је наметнут терет историјски превазиђене ситносопственичке својине ХIХ-ог вијека, којег она није могла да поднесе. Уништена је једна моћна, савремена привреда скоро средњег нивоа развијености. Прво су пропали њени највиталнији дијелови, крупна предузећа, као основни носиоци привредног развоја. Несклад са својином је овдје био највећи. Без икакве наде за њихово оживљавање.
  Привреда је својом ситном структуром, сагласно ситносопственичкој својини, оствареној у поступки Приватизације 1998. потонула у историјску прошлост, у ХIХ вијек, потпуно немоћна за било каква значајнија савремена економска бављења. Од тада, ми и не радимо ништа друго него тумарамо по беспућима ХIX вијека упадајући у све већу опасност да се заглавимо у живо блато економски беспомоћних мини и малих предузећа.
  Сасвим супротно. Претходна Приватизација 1997. године била је усмјерена на освајање масовне корпоративне (акционарске) својине грађана и радника као основе кретања напријед. То је најразвијенији облик приватне својине на којој развијени односе све своје економске побједе. Али наша власт је то спријечила.
  Стижући са крајње политичке периферије (два посланика), гоњен силном политичком амбицијом да се докопа, до тада њему незамисливог мјеста Предсједника Владе, одлучио је да се, уз подршку странаца, прихвати задатка поништења претходне приватизације односно уништења властите привреде и народа. Привреда је уништена, народ пропао у сиромаштво а његово политичко напредовање је изузетно. Вјероватно до коначне расподаје наших природних богатстава којим послом је сада толико обузет. Са својих највећих политичких и државних висина.
  Сва искуства говоре да је то последњи корак нашег пропадања у колонијално ропство. Сви народи су пропали у колонијално ропство онда када им је домаћа власт распродала њихова природна богатства, када су дозволили да им се то учини.
  Треба вјеровати да ћемо смоћи снаге да се томе одупремо.
  Од када је формирана (1998) ова власт и не ради ништа друго него наноси штету народу. Уништава, распродаје, задужује. Прекомјерно троши, а не зна да производи. Прерасподјељује, отима од народа у властиту корист.
  Дуга је листа штета, економских издаја: Продаја Телекома, Глинице Зворник, Рафинерија Брод и Модрича, Фабрика алата Требиње, Рудник жељезне руде Приједор, Рудник угља Станари код Добоја, ТЕ у Угљевику. Да се помену само највећи.
  Ту је свакако и погубно прекомјерно задуживање, нерационално улагање у инфраструктуру, санације банака, докапитализације, продаје обвезница које се неће наплатити и много тога. Оволико природно пољопривредно богатство а без производње хране? Шуме у губитку а нема дрвне индустрије?
  Огроман платни дефицит уз оволики дефицит републичког и општинских буџета.
  Оволики губици у фондовима? Огромна незапосленост која је у порасту?
  Све су то за постојећу власт њени изузетни „успјеси“.
  Потрошити за пет година (2007-2012) око пет милијарди КМ уз умањење материјалне вриједности у привреди за пола милијарде КМ за ову власт то није штета, није економска издаја.
  Рјешења за све ове и оволике проблеме ни на видику. Влада и даље троши, распродаје, уништава, задужује. Не питајући се за резултат, за посљедице.
  Оволико осиромашити и задужити народ, а онда продајући му природна богатства, онемогућити га да се дугови врати. Је ли то економска издаја? Је ли то гурање народа у колонијалну провалију?
  Суштина економске издаје је у самовољи, злоупотреби власти.
  По својој природи власт је обавезна на најрационалније изборе. Начин да се то оствари је у пуном стручном сагледавању користи и штета сваког значајнијег подухвата (инвестиције, задуживање, закони, продаје, концесије и сл.) као и могућност да се демократским поступком штета спријечи.
  Ни трага од тога.
  Наша власт и није ништа друго него самовоља утицајних појединаца који снагом политичке пирамиде ту своју самовољу безпоговорно проводе.
  Треба вјеровати да ће се о оволиким економским издајама тек расправљати. Онда када се промијени начин владања. Када народ „дође до ријечи“.

 9. Е браво за Фронтал, на овом сам и синоћ инсистирао да се разјасни значај 28-ог фебруара, ако ћемо већ о датумима и симболима. Као што сам и очекивао Додик и његова клика нема појма о томе, али се бусају у „чување светиње“! Ово их је покопава потпуно, покријте се ушима и да вас не чујемо више.

 10. Ћургуз је добио неке концесије за експлоатацију шљунка, а Перендија је именован за директора Жице у Новом Горажду као заступник фонда, према томе, јасно је да су они под потпуном ингеренцијом режима и марионетске фигуре попут Мишићке, Ракуља и других „невладиних“ организација што сједе уз скуте влади и режиму Милорада Додика.

 11. sasa75, 01.03.2014. 11:05:58 [106101]
  Kakvi ste vi neotesani klipani, predsjedniku skupstine govorite da lupeta. Obisao je gradiliste da pokaze da se u Republici Srpskoj radi na rjesavanju problema boraca, i ove godine ce se zavrsiti program potpunog stambenog zbrinjavanja PPB i RVI.

  Сваки частан борац,РВИ…који је читаво време од стварања Српске провео на овом подручју,нагледао се свега што се могло видети за ових 20г у Р Српској, би требао бити идиот па аплаудирати оној слици са градилишта.
  Оном лицемерју, и безобразлуку.

  Свака озбиљна држава и власт, која гаји искрено поштовање према својим погинулим и рањеним борцима и њиховим породицама би ово одавно завршила, и збринула.
  Друга је ствар да је држава сиромашна и немоћна, а захтеви мегаломански и сл. Ова власт је нарочито имала све услове и прилику да се то заврши.
  Значи нема искрености и поштовања, све је лицемерје и безобразлук, све је на продају, и за трговину…

  Лажете, нећете ни сада завршити, јер нећете…ваш прави програм збрињавања свих борачких категорија није њихово збрињавање, него уништење… куповином времена, „развлачењем жваке“, како би их што више остарило, ослабило, поумирало, раштркало по белом свету итд.итд…. а све у заштиту комодитета неиживљене скоројевићке олигархије, сељачке мегаломаније…

 12. Da su SDS i PDP ozbiljno radili na tom zbrinjavanju PPB i RVI ranije, vec bi to bilo gotovo. Jeste proteklo dosta vremena da sd to rijesi, ali rijesilo se iskljucivo SNSD-DNS-SP.

 13. VUKOTIC JE JEDNA PLACENICKA VASKA I POLTRON OPOZICIJE KOJA MU JE OBECALA MJESTO MINISTRA ZA BORACKA PITANJA POSLE OKTOBRA ,ON JE NAJGORI OLOS IMA IMOVINU VRIJEDNU PREKO MILIJON MARAKA STECENU OD 95 DO 03 SAMO STO TO NEIDE TAKO OPOZICIJA NIKADA NECE DOCI NA VLAST .VLAST RS CE U OVOJ GODINI ZAVRSITI ZBRINJAVANJE PREOSTALIH BOACKIH KATEGORIJA I KAO STO SE ZNA SDS NIJE ZBRINUO NI 5 POSTO POPULACIJE VEC SU STANOVE ZA BORCE DIJELILI PODOBNIM KADROVIMA SDS a.

 14. Када ћете стоко СНСД-ова научити вашег чувара, да зна основно када је донешен први Устав РС. Да се не проваљује и просипа ко да је марсовац, кад он сам не зна ништа кључно за РС. Зашто га томе није подучавао онај Љепојевића са кишобраном у руци, а не овако што лупета у књигама (П)ушење Републике Српске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *