Болнице угрожавају Фонд ПИО РС

Дуг здравствених установа по основу доприноса за пензијско осигурање који износи близу 60 милиона КМ све више угрожава нормално функционисање Јавног фонда ПИО РС и редовну исплату пензија, изјавио је за пословни портал Капитал портпарол Фонда Тихомир Јоксимовић. Он је рекао да је са 31. децембром 2014. године тај дуг достигао 59,7 милиона КМ, а […]

четвртак, април 23, 2015 / 00:46

Дуг здравствених установа по основу доприноса за пензијско осигурање који износи близу 60 милиона КМ све више угрожава нормално функционисање Јавног фонда ПИО РС и редовну исплату пензија, изјавио је за пословни портал Капитал портпарол Фонда Тихомир Јоксимовић.

Он је рекао да је са 31. децембром 2014. године тај дуг достигао 59,7 милиона КМ, а само годину раније, крајем 2013. године, био је 46 милиона КМ.

Јоксимовић каже да тренутно највише дугује Клинички центар Бањалука, око 18 милиона марака, Клинички центар Сарајево дугује више од седам милиона марака, Болница у Добоју 5,1 милион КМ.

„Домови здравља су такође велики дужници. Дом здравља у Градишци дугује 1,8 милиона КМ на име доприноса за пензијско осигурање, Дом здравља у Требињу 1,7 милиона КМ, чак осам пута више него што Фонду ПиО дугује требињска болница“, истиче Јоксимовић.

Дом здравља у Сокоцу дугује 1,4 милиона КМ, Дом здравља у Модричи на име неуплаћених доприноса дугује 1,1 милион КМ, Дом здравља у Власеници 396.000 КМ, сребренички Дом здравља 368.000 КМ, док угљевички Дом здравља дугује 378.000 КМ на име неуплаћених доприноса.

Несразмјерно је велик дуг и Дома здравља Костајница, једне мале општине, чак 226.000 КМ, Дома здравља у Новом Граду 336.000 КМ.

Индикативно је, каже Јоксимовић, да има домова здравља који годинама већ не уплаћују доприносе, док већина запослених у тим здравственим установама има солидне плате, а већина директора енормно висока примања за наше услове.

Очигледно је, истиче Јоксимовић, да менаџменти здравствених установа пуно не брине за садашње и будуће генерације пензионера, који прижељкују мирно и безбрижно „треће“ животно доба. С друге стране, зачуђује и индолентност контролних органа државе, који не реагују правовремено, како би се дуг на вријеме наплатио и како се не би дозволило да се из године у годину тај дуг повећава. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *