Бољшој Кустурица: Затворен фестивал музике на Мећавнику

Додјелом награда свечано је затворен Трећи фестивал савремене и класичне музике „Бољшој“ који је на Мећавнику, у Мокрој Гори, окупио око 70 младих талентованих музичара из Русије, Српске и Србије. Златну матриошку освојио је Лео Борисављевић, сребрену дуо Ана Софреновић сопран и Страхиња Ђокић на клавиру, док је бронзана матриошка припала Анастасији Чугајнов. "Бољшој" је […]

недеља, јул 12, 2015 / 11:35

Додјелом награда свечано је затворен Трећи фестивал савремене и класичне музике „Бољшој“ који је на Мећавнику, у Мокрој Гори, окупио око 70 младих талентованих музичара из Русије, Српске и Србије.

Златну матриошку освојио је Лео Борисављевић, сребрену дуо Ана Софреновић сопран и Страхиња Ђокић на клавиру, док је бронзана матриошка припала Анастасији Чугајнов.

"Бољшој" је свечано затворио оснивач фестивала Емир Кустурица који је оцијенио да је овај фестивал потпуно сазрио и да ће бити све бољи, односно да ће се водити изреком "Сваки дан у сваком погледу све више напредујем".

Учеснике је оцјењивао жири у чијем су саставу били Зоран Комадина, Мирослав Павловић и Викторија Мателинен, а награде најбољим учесницима уручио је виолиниста Немања Радуловић.

"Покушавам да их мотивишем, да им причам о композиторима, како могу добро да се осећају на сцени, зато што нам о томе не причају док нас уче да свирамо", рекао је виолиниста Немања Радуловић.

Добитник златне матриошке Лео Борисављевић рекао је да му је велика част што је био дио дивног фестивала, који се одржава на Мећавнику.

"Уживао сам у дивном програму и одличном фестивалу, а ово је било први пут да учествујем на отвореној сцени", рекао је Борисављевић.

Предсједник жирија Зоран Комадина рекао је да су одлуке једногласно донесене, али да није било лако одабрати најбоље.

"Чули смо доста добрих умјетника и изврсна извођења у протекла три дана и распоредили награде", рекао је Комадина.

Награда за најбољег организатора фестивала припалу је Јанку Кустурици, а награду му је уручио глумац Зоран Цвијановић.

Цвијановић је рекао да је за будућност "Бољшоја" подједнако важна добра организација и да је ова награда припала најперспективнијем и најмлађем организатору.

На свечаном отварању фестивала наступио је вокални ансамбл "Алелуја", талентоване Рускиње, сестре Давнис и Јуриј Розум, један од најбољих пијаниста данашњице.

Другог дана фестивала, наступио је Немања Радуловић, који је имао најпосјећенији концерт, а фестивал је затворен наступом групе "Но смокинг оркестра".

Фестивал класичне и савремене музике "Бољшој" основао је редитељ Емир Кустурица 2013. године.

Основна идеја фестивала је подршка младих талената из музичких школа и академија са територија Републике Србије и Републике Српске, као и младих талената из региона Русије.

Генерални партнер фестивала је компанија "Гаспром њефт". Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *