Бокс је најтежи спорт

Панел научника који је окупио престижни И-Ес-Пи-Ен дао је свој суд о томе који је спорт најнапорнији и физички најзахтјевнији.  За неке изненађење, за неке можда не, али у питању је бокс, кога у стопу прате хокеј на леду и амерички фудбал. Кошарка четврта, фудбал тек десети. Спортисти, али и њихови навијачи, ријетко када ће […]

субота, септембар 8, 2012 / 06:34

Панел научника који је окупио престижни И-Ес-Пи-Ен дао је свој суд о томе који је спорт најнапорнији и физички најзахтјевнији.

 За неке изненађење, за неке можда не, али у питању је бокс, кога у стопу прате хокеј на леду и амерички фудбал. Кошарка четврта, фудбал тек десети.

Спортисти, али и њихови навијачи, ријетко када ће се међусобно сложити који је спорт најтежи и најнапорнији на свијету. По правилу, свако ће у први план гурнути спорт који сам упражњава или који прати, те су стога научници покушали да дају објективан одговор.
Најтежи спорт, у смислу физичког напора који изискује, је бокс. Овакву пресуду дали су научници које је окупио еминентни амерички И-Ес-Пи-Ен, који су направили компаративну анализу чак 60 спортова, у неколико засебних категорија – издржљивост, снага, експолозивност, брзина, покретљивост, психичка стабиност, истрајност, координација и аналитика.

Вјероватно на изненађење многих, на прво мјесто се пробила „племенита вјештина" са укупно 72,37 бодова. Иза бокса нашао се хокеј на леду са скупљених 71, 75 бодова. Јако високо су пласиране још два борилачка спорта. Пето је рвање, док је тик уз њега и све популарнији ММА.

У складу са овим процјенама лист најплаћенијих спортиста свијета можда и добија на смислу. Прва два мјеста заузимају боксери Флојд Мејведер и Мани Пакјао. Иза њих је голфер Тајгер Вудс, који свакако није у зениту своје каријере. Четврти и пети су звијезде NBA лиге Леброн Џејмс и коби Брајант, а за њима је тенисер Роџер Федерер. Први фудбалери на списку су Дејвид Бекам и Кристијано Роналдо, који су осми, односно девети.
Наравно, ово су само појединци, највеће звијезде својих спортова, никако њихови репрезентативни представници. Листа спортова у којима се „обрће" највећи новац потпуно је другачија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *