Боцан-Харченко: Нема консензуса за препакивање Дејтона

Руска Федерација није за „распакивање“ Дејтонског мировног споразума – за тако нешто нема консензуса унутар БиХ, наглашава руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко у интервјуу Срни. "Код неких политичких фактора у БиХ, можда, постоји воља, али нема потпуног политичког консензуса као основе за такво дјеловање. А ако тога нема, онда је то празна прича", наводи […]

недеља, март 2, 2014 / 11:23

Руска Федерација није за „распакивање“ Дејтонског мировног споразума – за тако нешто нема консензуса унутар БиХ, наглашава руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко у интервјуу Срни.

"Код неких политичких фактора у БиХ, можда, постоји воља, али нема потпуног политичког консензуса као основе за такво дјеловање. А ако тога нема, онда је то празна прича", наводи Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко напомиње да је "познато да изван БиХ постоје одређени кругови који ‘не спавају мирно’ зато што је Република Српска мирна и стабилна", и упозорава да је "могућ покушај мјешања у унутрашње ствари и посредовања с циљем наметања неких рјешења".

Он не жели да се упушта у разматрање сценарија о "прелијевању" кризе из Федерације БиХ у Републику Српску, напомињујући да је било покушаја изазивања нереда и немира у Српској, али да су власти предузеле мјере и одржале мир и стабилност.

"Мора се истаћи да Република Српска није изузетак када је ријеч о економским потешкоћама и нико не ствара илузију да ту нема никавких проблема. Али, у Републици Српској постоји јасна усмјереност предсједника Милорада Додика и Владе Српске да раде на рјешавању социјалних питања", каже Боцан-Харченко.

Руски амбасадор сматра да су протести који се од 7. фебруара свакодневно организују у градовима широм Федерацији БиХ – унутрашње питање и да Русија очекује од домаћих политичких представника да нађу рјешење за кризне ситуације.

Боцан-Харченко наглашава да се не могу повлачити паралеле између ситуације у Федерацији БиХ и Украјини, у којој, стиче се утисак, споразум Виктора Јануковича и представника опозиције служи само као параван који има за циљ да се успостави власт на основу чињеница на терену.

"Руска Федрација се изјаснила за немијешање у унутрашње ствари других земаља", рекао је Боцан-Харченко и оцијенио да Савјет за провођење мира /ПИК/ не треба да учествује у разрјешавању ситуације у Федерацији БиХ на начин који одговара неком изван БиХ.

Он подсјећа да је Руска Федерација неколико пута јасно ставила до знања да је криза у Федерацији БиХ настала у прољеће 2010. године након одлуке високог представника Валентина Инцка.

Боцан-Харченко подсјећа и да Русија није подржала Инцкову одлуку којом је отворен пут за формирање Владе Федерације БиХ која је није водила функционалности него ка даљем продубљивању кризе, како економске тако и односа унутар овог ентитета.

"Ми смо јасно ставили до знања да је то унутрашњи проблем Федерације БиХ и да ПИК није најбољи форум за разматрање тог питања. У сваком случају, морамо водити рачуна и о географији збивања, односно у ФБиХ и чињеници да је Република Српска стабилна", рекао је Боцан-Харченко.

Руски амбасадор у БиХ истиче да му нису познати "модели за БиХ" које помињу високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Кетрин Ештон и комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, а за које је први потпредсједник Владе Србије Александар Вучић рекао да су – "тешко оствариви".

"Када је ријеч о ставу Русије, ми за сада, док се нађе неки нови консензус, полазимо од тога да је ‘Дејтон’, ако се исправно поштује, модел који обезбјеђује стабилност и који још има потенцијал да допринесе развоју БиХ", наводи руски амбасадор у интервјуу Срни.

Он наглашава да проблем није у Дејтону и његовој функционалности, што се често чује, већ у његовом кршењу.

Амбасадор Боцан-Харченко наводи да пажљиво прати ситуацију у БиХ и закључује да је најважније да не дође до подизања међунационалних тензија под изговором неких такозваних "грађанских акција", којима се настоји нарушити структура која се заснива на Дејтонском мировном споразуму.0 КОМЕНТАРА

 1. Gospodin Aleksandar Bocan Harcenko Ambasador Ruske Federacije u BIH, veliki je prijatelj Srpskog naroda i drzave, veliki prijatelj REPUBLIKE SRPSKE i odlican poznavalac politicke i ekonomske situacije u BIH, medjunarodnih odnosa i interesa! Hvala Vam za sve sto ste uradili za REPUBLIKU SRPSKU i njen narod! Rusi i Srbi BRACA 🙂

 2. Bocan harčenko je najveći prijatelj ruskog kapitala u republici srpskoj!
  Da nije tako ne bi rafinerija i nestro petrol dugovali državi preko milijardu maraka!
  Ovo su prijatelji iz interesa rusije i ličnog interesa milorada dokurca, a takvi prijatelji nam ne trebaju!

 3. Господине амбасадоре, братске и пријатељске нам земље и народа!

  То што је ситуација у Републици Српској мирна и стабилна, није ни најмање заслуга ове власти.

  То што отворено стајете у подршку и заштиту олигархијског режима код нас, може изазвати у најблажем смислу љутњу доброг дијела народа према братској нам Русији, или недај Боже нешто горе.

  А нисам сигуран да сте неупућени у генезу успостављања и деценијски стил владања овог режима, а нарочито „његовој скрби“ за социјална питања народа.

  Република Српска са својих 1,3 милиона грађана је мање Московско предграђе, два пута мања од Београда…а ресурси,а милијарде од продаје предузећа, а Бирач,а рафинерија, а 5 милијарди кредита, а, а, а….????

  Большой привет посольству России!:(

 4. Боцане, е сад то фино кажи свом олигаршком ортаку Додику па да нас попусти својих глупих прича о стварању трећег ентитета за Хрвате преко наших леђа!

 5. ustaša.klošarac, 02.03.2014. 19:21:27
  Neznam kako kome, ali srbima su jako mnogo pomogli, krenimo redom:
  Karađorđu u prvom srpskom ustanku, Berlisnki kongres, Prvi svetski rat(zbog nas su ušli u rat protiv NEmačke i Austro-ugarske), Drgi svetski rat (SSSR sam pobedio Hitlera sa njegovim zapadnim saveznicima) Rusi spasili čovečanstvo od hitlera, Rusi spasili čovečastvo o naplenona, I sada Rusi spasavaju čovečanstvo od Globalne imperije zla.

 6. Posjeta gospodina Vladimira Vladimiroviča Putina Republici Srpskoj ,tačnije Andrićgradu, daće više objašnjenja na ovu izjavu njegove ekselencije Aleksandra Bocan Harčenka.

 7. Ustašakloš,Rusi nam nisu pomogli samo onda kad su bili u velikim problemima.Napad Napoleona i pijanka kod Borisa,to su dvije situacije.Dosta neznalica se poziva na sanstefanski mir,a ne zna da je Milanova Srbija tada bila okrenuta KundK monarhiji.Osim toga,pošto je aktuelan Krim,treba znati da su Bugari poslali odred od 2000 ljudi,koji se borio na ruskoj strani.RS postoji samo zahvaljujući snažnom protivljenju Rusa u PIC-u.Oni neće pomoći samo ako se nađu domaći izdajnici poput ovih u Srbiji,koji daju sami i što treba i što ne treba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *