Благодатни огањ сишао у Јерусалим

Хиљаде хришћанских ходочасника испуниле су данас древну цркву Светог гроба у Јерусалиму на церемонији Светог огња, уочи прославе Васкрса. Полицијски портпарол Луба Самри изјавила је да су се десетине хиљада православних хришћана окупиле у цркви и у околним уским улицама у јерусалимском старом граду, поводом церемоније одржане уз јаке мјере безбједности. Ходочасници из православних земаља […]

субота, април 11, 2015 / 17:13

Хиљаде хришћанских ходочасника испуниле су данас древну цркву Светог гроба у Јерусалиму на церемонији Светог огња, уочи прославе Васкрса.

Полицијски портпарол Луба Самри изјавила је да су се десетине хиљада православних хришћана окупиле у цркви и у околним уским улицама у јерусалимском старом граду, поводом церемоније одржане уз јаке мјере безбједности.

Ходочасници из православних земаља и Арапи хришћани, који живе у Светој земљи, брзо су палили свежњеве од 33 свећа пламеном који се појавио у цкрви.

Тај Свети огањ сада путује авионима у православне земље.

Вјерници сматрају да „божанска ватра из небеса пали свијеће које држи јерусалимски патријарх над Христовим гробом, током церемоније која датира из 4. вијека и симболизиује ускрснуће Христа”, наводи АФП.

Свети гањ се сматра чудом, које се догађа једном годишње на Велику суботу.

Церемонија почиње процесијом око цркве након које се сва свјетла гасе, прије него што у њу уђе грчки православни патријарх Јерусалима.

И ходочасници и свештенсто кажу да Свети огањ не пече у првим тренуцима.

Црква Светог гроба подигнута је на мјесту гдје је по вјеровању Исус разапет, сахрањен и васкрнусо.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *