БЛ – Стратегија развоја: 112 пројеката, 21 урађен

Од 112 пројеката, које је предвиђала Стратегија развоја Бањалуке 2007 – 2015. године, до сада је завршен 21. У извјештају о реализацији ове стратегије наводи се да је у току реализација 68 пројеката и да 23 још нису ни започета. – Степен реализације пројеката од 79 одсто могао би се оцијенити као релативно задовољавајући – […]

субота, април 25, 2015 / 08:44

Од 112 пројеката, које је предвиђала Стратегија развоја Бањалуке 2007 – 2015. године, до сада је завршен 21.

У извјештају о реализацији ове стратегије наводи се да је у току реализација 68 пројеката и да 23 још нису ни започета.

– Степен реализације пројеката од 79 одсто могао би се оцијенити као релативно задовољавајући – наведено је у извјештају.

Додаје се да се реализација одвија под негативним утицајем економске кризе још од 2008. године.

– Пад изворних буџетских прихода је утицао на тренд реализације пројеката из Стратегије. Због прошлогодишњих поплава средства за реализацију пројеката из ове стратегије су преусмјерена у санацију штете од поплава. Јавно-приватно партнерство, планирано као један од основних модела финансирања пројеката, није реализовано због недовољне заинтересованости приватних партнера, а због компликоване процедуре дефинисане Законом о јавно-приватном партнерству у РС – прецизирано је у извјештају.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Ненад Талић је рекао да приликом формирања те стратегије нико није могао предвидјети да ће временом доћи до толиког пада средстава у буџету града и колики ће утицај имати економска криза.

– Баш због тренутног стања у буџету града приликом планирања идуће дугорочне стратегије требало би направити флексибилније планове. На тај начин би се реализација пројеката лакше прилагођавала новонасталим околностима – додао је Талић.

Његово колега из СДС-а Ђорђе Умићевић сматра да град не може размишљати о великим пројектима са тренутним буџетом.

– Тек када он буде већи од 200 милиона КМ, могу се планирати велике инвестиције. У овој ситуацији све се своди на одржавање постојећег стања – додао је Умићевић.

Препоруке

Међу препорукама за израду идуће стратегије наведено је да је потребно реално утврдити пројекте које је могуће реализовати у наредном планском периоду.

Активније се укључити у процесе програмирања средстава из претприступних фондова кроз сарадњу са надлежним институцијама. Континуирано сарађивати са привредним и сектором цивилног друштва на препознавању заједничких интереса, те припреми и имплементацији пројеката.0 КОМЕНТАРА

  1. U strategiji razvoja BL nema ni jedne fabrike koja bi zaposlila 1000, 5000, 10000 radnika. Sva strategja se zasniva na kolonijalizmu, okupaciji stranih okupatora.
    Za narod je najbolje da se iseli, to mu je vlast predvidela.

  2. U strategiji razvoja BL nema ni jedne fabrike koja bi zaposlila 1000, 5000, 10000 radnika. Sva strategja se zasniva na kolonijalizmu, okupaciji stranih okupatora.
    Za narod je najbolje da se iseli, to mu je vlast predvidela.

  3. Једина стратегија која је у БЛ успјела у задњих 15 година, је стратегија пљачке и непристојног богаћења СНСДових властодржаца.

  4. Nametnuti Dodikov model ekonomije liberalnog kapitalizma od strane ove vlade pre 18 godina predviđa ne samo potpunu rasprodaju indstrije sa svim fabrikama, davanje prirodnih resrsa stranom okupatoru, i prodaju infrastrukture. Nemetnuta privatizacija podrazumeva i privatizaciju i prodaju PIO fonda, prodaju Zravstvenog fonda. Privatizacija obrazovanje već izvršena.
    VIDEĆEMO KAKO ĆE PENZIJE BITI ISPLAĆIVANE I KOLIKO ĆE NAROD PLAĆATI LEČENJE KADA SE PRIVATIZUJU PIO I ZDRAVSTVENI FOND.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *