Бјелорусија: Корпа за шведске дипломате

Бјелорусија је данас одлучила да протјера све шведске дипломате, пет дана након протјеривања шведског амбасадора из Минска, а најављује и затварање своје амбасаде у Стокхолму. Предсједник Белорусије Александар „Лукашенко враћа све шведске дипломате из Белорусије”, написао је шведски министар спољних послова Карл Билт на Твитеру. „Јутрос смо сазнали за то”, рекао је агенцији Франс прес […]

среда, август 8, 2012 / 11:49

Бјелорусија је данас одлучила да протјера све шведске дипломате, пет дана након протјеривања шведског амбасадора из Минска, а најављује и затварање своје амбасаде у Стокхолму.

Предсједник Белорусије Александар „Лукашенко враћа све шведске дипломате из Белорусије”, написао је шведски министар спољних послова Карл Билт на Твитеру.

„Јутрос смо сазнали за то”, рекао је агенцији Франс прес портпарол шведског министарства спољних послова Андерс Јерле.

Он је додао да Бјелоруси најављују затварање амбасаде у Стокхолму и поручују Швеђанима да и они врате своје дипломате из Минска.

Према бјелоруском министарству спољних послова, амбасада у Стокхолму не може да функционише у садашњим околностима и Белорусији „не преостаје ништа друго него да повуче своје особље из Шведске”.

„Као одговор, заснован на принципима реципроцитета, шведској страни је савјетовано да до 30. августа 2012. повуче своје особље из Белорусије” пошто ће, како се додаје, „након тог датума изгубити свој статус”.

Министарство такође истиче да Белорусији није циљ прекид дипломатских односа са Шведском.

„Наставак билатералне сарадње и дипломатског присуства у престоницама дијве земље могуће је само ако шведска страна поштује универзалне принципе узајамног поштовања, суверене једнакости држава и помоћ развоју пријатељских односа у дијалогу са Белорусијом”, наводи министарство у Минску.

Тензије у односима Шведске и Бјелорусије у петак су додатно повећане најавом о протјеривању шведског амбасадора из Минска на шта је Стокхолм одговорио одбијањем да одобри долазак новог бјелоруског амбасадора.

Шведска је такође одлучила да одузме боравишне дозволе двојици бјелоруских дипломата у Стокхолму који су замољени да напусте земљу.

Према оцјени свјетских агенције, тензије у односима две земље ескалирале су послије инцидента од 4. јула, када када је један мали авион, који су платиле двије шведске рекламне агенције, упао у бјелоруски ваздушни простор и избацио 879 плишаних медведића са порукама подршке људским правима.

Минск у почетку није желио да призна да се инцидент уопште догодио, али је предсједник Белорусије Александар Лукашенко 1. августа сменио двојицу кључних генерала у војсци, команданте ваздухопловства и граничних снага, али и неколико нижих официра у командном ланцу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *