Бивши Ешдаунов савјетник тужио OХР

Антони Саркис, савјетник некадашњег високог представника у БиХ Педија Ешдауна, тужио је OХР и затражио исплату одштете због отказа који је добио, али након два судска поступка његова тужба је одбијена. Саркис је рекао да му је OХР нудио нагодбу од 18 милиона долара да обустави поступак. – Моја главна потраживања од OХР-a била су […]

четвртак, март 7, 2013 / 19:39

Антони Саркис, савјетник некадашњег високог представника у БиХ Педија Ешдауна, тужио је OХР и затражио исплату одштете због отказа који је добио, али након два судска поступка његова тужба је одбијена.

Саркис је рекао да му је OХР нудио нагодбу од 18 милиона долара да обустави поступак.

– Моја главна потраживања од OХР-a била су у вези са клеветом, одмаздом, престанком радног односа и раскида уговора – изјавио је Саркис за "Вечерњи".

OХР није желио да коментарише наводе бившег колеге из Калифорније. Лист наводи, да је суд у Сан Хозеу прихватио расправу о Саркисовој тужби, што је био "сигнал за узбуну" у канцеларији високог представника. Ипак, судија Роналд Вајт је пресудио да не постоје основе навода бившег савјетника, али и признао имунитет од прогона функционера OХР.

Исто је гласила и пресуда Апелационог суда.

Према неким тумачењима, овај случај је отворио макар теоретску могућност за подношење жалби и вођење судских поступака против званичника OХР, што је забринуло и бившег америчког амбасадора у БиХ Чарлса Инглиша, чије је писмо упућено Стејт дипартменту објавио Викиликс. У међувремену, амерички предсједник Барак Обама, тј. увео је, када су у питању САД, имунитет за званичнике OХР у БиХ и мисије на Косову како се против њих не би водили поступци који се односе на кршење људских права.

Лист наводи још нека лица која су најавила тужбе против званичника OХР-а, међу којима је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је предузео кораке како би се водио поступак против Ешдауна.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *