Бивши директор РТРС, сада секретар за вјере, положио вијенац у Сарајеву

Директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић данас је на гробљу Бутмир у Сарајеву положио вијенац на гробу Мухамеда Мехмедбашића, једног од седам атентатора на Франца Фердинанда 28. јуна 1914. године. "Република Српска изражава своју захвалност свима који су били чланови `Младе Босне`, али и свима окупљенима око њихове идеје и правде и слободе. […]

субота, јун 28, 2014 / 15:46

Директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић данас је на гробљу Бутмир у Сарајеву положио вијенац на гробу Мухамеда Мехмедбашића, једног од седам атентатора на Франца Фердинанда 28. јуна 1914. године.

"Република Српска изражава своју захвалност свима који су били чланови `Младе Босне`, али и свима окупљенима око њихове идеје и правде и слободе. На овај велики дан, на 100 година од атентата, нисмо имали право и нисмо жељели да дозволимо да Мехмедбашић, који је покопан овдје у близини сарајевског Аеродрома, остане заборављен", рекао је Давидовић.

Давидовић дао оставку, Влада га враћа вјери

Он је истакао да се, говорећи о видовданским херојима, немогуће не сјетити Мехмедбашића, муслимана који је свим срцем припадао идеји "Младе Босне" и заједно са Гаврилом Принципом, Васом Чубриловићем, Недељком Чабриновићем, Цветком Поповићем, Данилом Илићем и Трифком Грабежом стајао на обали Миљацке, чекајући да изврше атентат на окупатора надвојводу Франца Фердинанда.

Мухамед Мехмедбашић био је припадник револуционарне организације "Млада Босна" која је 28. јуна 1914. године извршила атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда у Сарајеву.

Он је послије атентата побјегао у Црну Гору и касније у чину потпоручника учествовао у повлачењу српске војске преко Албаније. Усташе су га убиле у Сарајеву 29. маја 1943. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *