Биткоин у 2016. години надмашио све стандардне валуте

Дигитална валута биткоин закључила је 2016. годину већим скоком вриједности од свих стандардних валута, а на почетку нове године прекорачила је ниво од хиљаду долара први пут у три године.

среда, јануар 4, 2017 / 12:27

Дигитална валута биткоин закључила је 2016. годину већим скоком вриједности од свих стандардних валута, а на почетку нове године прекорачила је ниво од хиљаду долара први пут у три године.

Биткоин је криптовалута коју креирају хиљаде рачунала широм свијета потврђујући трансакције и пуштајући у систем нове јединице. У недељу је на европској платформи Битстамп његова вриједност поскочила 2,5 посто, досегнувши највиши ниво од децембра 2013. године, од 1.022 долара.

Курс биткоина снажно осцилира још од дана када је створен. Тако је у два мјесеца крајем 2013. године његова вриједност удесетеростручена, прекорачивши разину од 1.100 долара, да би потом у само неколико седмицаа након хакерског напада на токијску трговинску платформу Мт. Гокс потонула испод 400 долара.

У протекле двије године вриједност битцоина донекле се стабилизовала иако и даље осцилира знатно више од оних стандардних валута које издају средишње банке.

Биткоин је можда у прошлој години подупрла појачана потражња у Кини, повезана са 7-постотним падом вриједности јуана у 2016., што је најлошији резултат кинеске валуте у више од 20 година. Подаци показују да се већина трговинских трансакција битцоином обавља управо у Кини, напомиње Ројтерс.

Дигитална валута користи се за брзи и анонимни трансфер новца у било који дио свијета и не подлијеже контроли власти па је атрактивна за оне који желе заобићи контроле капиталних токова, какве су на снази примјерице у Кини.

Занимљива је можда и онима који страхују од мањка новца, као што је случај у Индији, чији је премијер Нарендра Моди у студеном повукао из оптицаја новчанице великих апоена.

– У контексту заоштреног рата против готовине и контрола капиталних токова биткоин постаје одржива, иако јако ризична алтернатива – констатује Паул Гордон, члан управе Британског удружења за дигиталне валуте и суутемељитељ Квантавеа, компаније која институционалним улагачима покушава олакшати приступ платформама за трговину дигиталним валутама.

Иако је вриједност биткоина тренутно далеко од рекордних 1.163 долара, досегнутих крајем 2013. на платформи Битстамп, данас је у оптицају више тих дигиталних новчаних јединица – сваких 10 минута у оптицај их улази 12,5. Њихова укупна вриједност тренутно је на рекордних више од 16 милијарди долара, што значи да је приближно изједначена с оном просјечне компаније уврштене у индекс Лондонске бурзе ФТСЕ 100. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *