Билт: Рат се могао избјећи

Сукоби у бившој Југославији можда су могли да буду избјегнути да је ОЕБС раније основала Високи комесаријат за националне мањине, рекао је Карл Билт. „Да је Комесаријат основан три године раније, а не 1992, можда би се избјегло десет година ратовања на простору бивше Југославије. Умјесто тога, милиони људи су расељени, многи су убијени, а […]

четвртак, март 7, 2013 / 22:38

Сукоби у бившој Југославији можда су могли да буду избјегнути да је ОЕБС раније основала Високи комесаријат за националне мањине, рекао је Карл Билт.

„Да је Комесаријат основан три године раније, а не 1992, можда би се избјегло десет година ратовања на простору бивше Југославије. Умјесто тога, милиони људи су расељени, многи су убијени, а то је могло можда да се спријечи”, рекао је Билт учествујући у панел дискусији поводом 20-годишњице Комесаријата, чије је сједиште у Хагу.

Професор права с Гетеовог универзитета у Франкфурту Рајнер Хофман сматра да Комесаријат није основан прекасно “ако се има у виду Косово, гдје је спријечено да се десе неке ствари и гдје је ОЕБС одиграо улогу превентиве”.

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак поручио је да “улазак држава у Европску унију није лијек за све проблеме” и да ЕУ такође мора да се обраћа ОЕБС-у када су у питању мањине, али и људска права.

Учесници дискусије су указали да “мир мора бити више од одсуства рата” и да не треба одустати од свеобухватног концепта ОЕБС-а о безбједности и миру.

Као једно од најзначајних средстава препоручена је “превентивна дипломатија”.
Холандски министар иностраних послова Франс Тимерманс подсјетио је на поруку првог комесара ОЕБС-а за националне мањине Макса фон дер Стула да, “ако хоћеш да будеш успјешан и ефикасан, мораш на вријеме да упозориш и не само да упозориш, него и да понудиш рјешење”.

“Ван дер Стул је увијек говорио да је кривити друге за проблеме есенцијални дио људске природе. Кад год долази до неке кризе, људи криве мањине, криве неке друге. Канцеларија ОЕБС-а ће због тога сигурно још дуго бити неопходна”, рекао је Тимерманс.
Обиљежавању 20. годишњице Комесаријата ОЕБС-а за националне мањине присуствовала је и холандска краљица Беатрикс.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *