Билећа: Обиљежавање 110 година Просвјете

У Билећи ће сутра свечаном академијом бити обиљежено 110 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ и уручена признања политичким, културним и јавним радницима Републике Српске. Предсједнику Републике Српске Милораду Додику биће уручена споменица Друштва на којој пише: "У знак поштовања и захвалности за залагање и допринос у његовању просвјете, културе и духовности […]

уторак, јун 26, 2012 / 12:44

У Билећи ће сутра свечаном академијом бити обиљежено 110 година од оснивања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ и уручена признања политичким, културним и јавним радницима Републике Српске.

Предсједнику Републике Српске Милораду Додику биће уручена споменица Друштва на којој пише: "У знак поштовања и захвалности за залагање и допринос у његовању просвјете, културе и духовности српске".

Споменица ће бити уручена и академику Војиславу Максимовићу, првом предсједнику обновљене "Просвјете" и почасном предсједнику за немјерљив допринос раду и угледу Друштва.

Признање за изузетне резултате и најљепше честитке поводом 20. годишњице постојања и неимарског рада Јавног сервиса РТ РС биће уручено генералном директору Драгану Давидовићу, а Министарству просвјете и културе за помоћ у његовању српске културе и духовности.

"Просвјетине" повеље биће додијељене начелницима општина Гацко Милану Радмиловићу и Билећа Драгану Бабићу за заслуге што ово друштво има видно и почасно мјесто у Билећи и Гацку, као и широм Херцеговине, наводи се у образложењу Главног одбора "Просвјете" који је донио одлуку о признањима.

Признања ће уручити предсједник СПКД "Просвјета" Душан Јовановић на свечаној академији, коју ће од 20.00 часова директно преносити Радио-телевизија Републике Српске.

На овом скупу бесједу ће говорити академик Матија Бећковић. У културном дијелу програма учествоваће београдска глумица Љиљана Благојевић, а стихове ће рецитовати пјесници Рајко Петров Ного и Зоран Костић.

Изводе из монодраме "Кома" говориће бањалучка глумица Јелена Трепетова – Костић , а у културно-умјетничком дијелу учествоваће хорови из РС и Црне Горе.

Претходно ће у 16.00 часова бити одржана сједница Главног одбора СПКД "Просвјета", а у 18.00 часова у Дому "Просвјете" биће отворена галерија.

Од оснивања СПКД "Просвјета" 1902. године у Сарајеву њен рад је забрањиван три пута.

Српска "Просвјета" обновљена је на Видовдан 1990. године у Вијећници у Сарајеву, гдје је за предсједника изабран Војислав Максимовић.

Друштво је окупљало велики број српских интелектуалаца 20. вијека са идејом очувања српског рода, културе и језика.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *