Билд ам Зонтаг: Око 400 америчких плаћеника у Украјини

Око 400 плаћеника једне америчке фирме за обезбјеђење налазе се у редовима украјинске војске и полиције у операцији против проруских активиста, пише њемачки лист Билд ам Зонтаг. Према информацијама на основу радио комуникације између командних центара руске војске, које је открила америчка Национална безбједносна агенција (НСА) и потом прослиједила њемачкој тајној служби (БНД), амерички плаћеници […]

недеља, мај 11, 2014 / 13:49

Око 400 плаћеника једне америчке фирме за обезбјеђење налазе се у редовима украјинске војске и полиције у операцији против проруских активиста, пише њемачки лист Билд ам Зонтаг.

Према информацијама на основу радио комуникације између командних центара руске војске, које је открила америчка Национална безбједносна агенција (НСА) и потом прослиједила њемачкој тајној служби (БНД), амерички плаћеници координирају и спроводе герилске операције против проруских активиста око Славјанска на истоку Украјине.

Ти плаћеници раде за америчку фирму Академи, познатијом под старим именом Блеквотер.

То је фирма за обезбјеђење, којој је америчка војска ускратила уговор у Ираку после једне пуцњаве на цивиле 2007. године, пише њемачки лист.

Билд ам Зонтаг додаје да се не зна с ким је та фирма сада склопила уговор.

Лист подсјећа да је Русија прије неколико недеља осудила присуство америчких плаћеника на страни украјинских владиних снага безбједности, али је амерички амбасадор у Кијеву Џефри Пајат то демантовао половином марта.

Њемачки лист је прошле недеље открио да украјинску владу савјетује десетине стручњака америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) и Централне обавјештајне агенције (ЦИА).

Позивајући се на неименоване изворе из њемачких безбједносних служби, лист навео је да агенти ЦИА и ФБИ помажу Кијеву у обрачуну са побуњеницима на истоку Украјине и да обезбиједи тај дио земље.

Билд ам Зонтаг додао је да амерички агенти нису директно ангажовани у борбама са проруским активистима, већ да су активни прије свега у Кијеву. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *