Бијељина: Забрањен промет 17,5 тона сјеменске робе

Градска пољопривредна инспекција у Бијељини, проводећи интензивну контролу промета и квалитета сјемена и садног материјала пољопривредних производа и минералних ђубрива, забранила је промет 17,5 тона сјеменске робе. Према извјештају који је достављен Скупштини града, инспекције су интензивиране у посљедња три мјесеца прошле године, када је обављено 55 инспекцијских прегледа. На републичком нивоу, фитосанитарни инспектори су […]

уторак, март 25, 2014 / 10:11

Градска пољопривредна инспекција у Бијељини, проводећи интензивну контролу промета и квалитета сјемена и садног материјала пољопривредних производа и минералних ђубрива, забранила је промет 17,5 тона сјеменске робе.

Према извјештају који је достављен Скупштини града, инспекције су интензивиране у посљедња три мјесеца прошле године, када је обављено 55 инспекцијских прегледа.

На републичком нивоу, фитосанитарни инспектори су прошле године узорковали 69 пошиљки сјемена, од чега је пет узорака испитивано на присуство карантинских штетних организама, 59 узорака на квалитет сјемена и пет узорака на присуство генетски модификованих организама.

Од свих узетих узорака, један није одговарао прописаном квалитету.

Сјеме за које је утврђено да не одговара прописаном квалитету је уништено у присуству и надзор фитосанитарног инспектора, потврђено је Срни у Инспекторату Републике Српске.

У извјештају Инспектората напомиње се да све пошиљке сјемена при увозу прати "ОЕЦД" сертификат о сортности сјемена у међународном промету и "ИСТА" сертификат о квалитету сјемена у међународном промету.

Током контроле увоза сјеменског кромпира фитосанитарни инспектори су 2013. године укупно узорковали 37 пошиљки и све су биле уредне.

При контроли увоза минералног ђубрива фитосанитарни инспектори су у истом периоду узорковали 103 пошиљке, од чега двије нису одговарале прописаном квалитету.

Инспектори су забранили увоз и наредили поврат пошиљки које нису одговарале прописаном квалитету, што је и учињено.

Републички пољопривредни инспектори су узорковали и сјеме пољопривредног биља у унутрашњем промету, гдје од 41 узорка два нису одговарала прописаном квалитету.

Сјеме за које је утврђено да не одговара прописаном квалитету уништено је уз присуство и надзор републичког пољопривредног инспектора.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *