Бијељина: Више дјеце у вртићима и у припремним програмима

Од 936 дјеце у Бијељини која ове године полазе у школу њих 469, или 50 одсто, укључено је у предшколски припремни програм који финансира Влада Републике Српске, изјавила је Срни портпарол у Министарству просвјете и културе Бранка Рогач. Према њеним ријечима, то је високо изнад просјека укључености дјеце у овај предшколски програм у осталим јединицама […]

среда, март 13, 2013 / 08:10

Од 936 дјеце у Бијељини која ове године полазе у школу њих 469, или 50 одсто, укључено је у предшколски припремни програм који финансира Влада Републике Српске, изјавила је Срни портпарол у Министарству просвјете и културе Бранка Рогач.

Према њеним ријечима, то је високо изнад просјека укључености дјеце у овај предшколски програм у осталим јединицама локалне самоуправе широм Српске.

Из ресорног министарства напомињу да је ове године, у оквиру пројекта "Вртић за свако дијете", који финансира Уницеф, у програм припреме за школу укључено још 100 дјеце у Бијељини из социјално угрожених породица и категорија националних мањина.

Обухват дјеце у вртићима у Бијељини повећан је ове године на 18 одсто, у односу на максимално 12 одсто ранијих година, изјавила је Срни стручни сарадник за предшколско образовање у градској администрацији Нада Бабић.

Процјењује се да у граду има око 5.000 дјеце предшколског узраста, а неким видом организованог боравка у вртићима обухваћено је 910 малишана.

Према ријечима Бабићеве, у једином јавном вртићу борави 530 дјеце, 380 малишана распоређено је у три приватна вртића и пет играоница у граду, а мрежа предшколских установа раширена је и на велика приградска насеља Дворове и Јању.

У буџету града за ову годину планирано је 60.000 КМ намијењених за субвенцију од 20 КМ мјесечно родитељима чија дјеца иду у приватне вртиће.

Бабићева каже да се обухват дјеце у вртићима примјетно повећава када постоји и минимална субвенција за трошкове боравка дјеце у предшколским установама.

Цјелодневни боравак дјетета у јавном вртићу кошта 160 КМ мјесечно.

Према подацима Завода за статистику, у Републици Српској у предшколским установама борави 7.369 дјеце, што је повећање од 9,5 одсто у односу на 2011. годину, али је још свега 12 одсто од укупног броја малишана у Српској.

Програм припреме дјеце у години пред полазак у школу проводи се у Републици Српској трећу годину и ове године обухват дјеце је 4.000, што је значајно повећање у односу на прошлу годину када је програмом обухваћено око 3.000 дјеце.

Влада је за ове намјене издвојила око 250.000 КМ.

Програм се ове године изводи у 41 предшколској установи и 66 основних школа у оним срединама у којима не постоје предшколске установе, а тромјесечни припремни програм траје до 31. маја.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *