Бијељина: Поврће на пијаци није поплављено

Начелник одјељења за привреду и пољопривреду ГУ Бијељина Предраг Јовић демантовао је наводе који се појављују у медијима да је поврће са бијељинске кванташке пијаце неисправно. -Поврће које је било убрано прије и на почетку поплаве је продато или пропало. Поплава траје од четврта 15.05.2014. године и што је било у води скувано је од […]

субота, мај 24, 2014 / 20:28

Начелник одјељења за привреду и пољопривреду ГУ Бијељина Предраг Јовић демантовао је наводе који се појављују у медијима да је поврће са бијељинске кванташке пијаце неисправно.

-Поврће које је било убрано прије и на почетку поплаве је продато или пропало. Поплава траје од четврта 15.05.2014. године и што је било у води скувано је од два сунчана дана и ту више нема берби. Биљке су једноставно иструлиле и угусиле се у води. Са друге стране није могуће брати у пластеницима који су били у води јер је блато и није могуце прићи превозним средствима – наводи Јовић у саопштењу. 

На територији Бијељине нису поплављена села Црњелово, Голо Брдо, већи дио повртарске Обарске, Којчиновца итд. гдје је виши терен за неколико метара и гдје производња није осјетила забаривање, јер је ниво подземних вода остао на два и више метара дубине. Црњелово је одбрањено, а само оно је 85% повртарске производње Семберије. У Горњем Црњелову није било бара на њивама и роба је 100% исправна.

-Данас су на терен изашли стручњаци и прегледали простор који није поплављен, тамо је све у најбољем реду. Није тачно да се врше прекомјерна прскања, јер се контрола болести у пластеницима врши регулисањем провјетравања и не могу се развити болести којима треба више фактора да се развију. То наши пољопривредници знају већ годинама. На краставцу и паприци нема гљивичних обољења јер се оне развијају из љетних стадијума спора и то ће се јавити само ако буде кишан крај јуна или јули – појашњава Јовић. 

У становима и граду гдје су поплављени подруми и улице домаћице треба да потопе поврћеу 2-3% раствор Асепсола на неколико минута и истуширати водом. Истиче се да је веома важна хигијена у градовима, а непотопљена села су стерилна, што је провјерено са струцњацима у последња два дана.

-На терену су преглед радили агрономи које сам задужио да изврше преглед, Испред Одјељења за привреду и пољопривреду смо хитно ангажовали Дипл. инг. пољопривреде Стеву Месаровића који је са својим агрономима стално на њивама, а који су такође били и на одбрани насипа. Код нас се тренутно бере краставац, паприка, несто купусњача и салате на брду у Обарској. Доктор пољопривредних наука Горан Перковић, чију изјаву о контаминираном поврћу су пренијели медији, изјављује да његова изјава није правилно и у потпуности пренијета, те се слаже са горе наведеним демантом – додаје Јовић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *