БиХ подржала саудијску резолуцију о Сирији

Представник БиХ је током данашњег гласања у Генералној скупштини УН подржао резолуцију о Сирији коју је предложила Саудијска Арабија.  Незванично се сазнаје да је представник БиХ на сједници Генералне скупштине УН добио инструкцију из кабинета министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије да подржи резолуцију о Сирији, иако је требало да буде уздржан јер Предсједништво БиХ […]

петак, август 3, 2012 / 19:51

Представник БиХ је током данашњег гласања у Генералној скупштини УН подржао резолуцију о Сирији коју је предложила Саудијска Арабија.

 Незванично се сазнаје да је представник БиХ на сједници Генералне скупштине УН добио инструкцију из кабинета министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије да подржи резолуцију о Сирији, иако је требало да буде уздржан јер Предсједништво БиХ није заузело званичан став о сиријској кризи.

Инструкција о гласању у Генералној скупштини УН стигла је у Њујорк и поред чињенице да је Лагумџија на годишњем одмору и пренио је овлаштења на замјеника министра Ану Тришић Бабић.

Тришић Бабић је раније потврдила да ће БиХ бити уздржана на гласању у Генералној скупштини УН о резолуцији о Сирији коју је предложила Саудијска Арабија.

Резолуција о Сирији коју је данас усвојила Генерална скупштина УН није правно обавезујућа, али јој је намјера да појача притисак на Савјет безбједности да предузме акцију.

Нацрт резолуције саставила је Саудијска Арабија, а у документу се изражава отворена подршка оружаној побуни против владавине сиријског предсједника Башара ал Асада. Сиријске власти, такође, се осуђују због употребе "тешког наоружања".

Резолуција је усвојена са 133 гласа "за" 12 "против" и 31 уздржаним.

Амбасаде Велике Британије, САД, Француске и Њемачке у БиХ изразиле су јуче наду да ће се БиХ у Генералној скупштини УН придружити САД и свим чланицама ЕУ током гласања за нацрт резолуције о Сирији.

Русија је раније изразила став да је предложена резолуција има једнострани и неизбалансиран карактер, јер је сва одговорност за дешавања у Сирији у потпуности пренесена само на сиријске власти.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *