БиХ није тражила Дивјака

Портпаролка суда у аустријском граду Корнеубургу Криста Земанек изјавила је да до сада није примљен захтјев из БиХ за изручење ратног генерала Армије БиХ Јована Дивјака, који је у Аустрији ухапшен 3. марта по потјерници Србије због сумње да је учествовао у злочину почињеном у Добровољачкој улици у Сарајеву у мају 1992. године. У Амбасади […]

понедељак, април 4, 2011 / 08:19

Портпаролка суда у аустријском граду Корнеубургу Криста Земанек изјавила је да до сада није примљен захтјев из БиХ за изручење ратног генерала Армије БиХ Јована Дивјака, који је у Аустрији ухапшен 3. марта по потјерници Србије због сумње да је учествовао у злочину почињеном у Добровољачкој улици у Сарајеву у мају 1992. године.

У Амбасади БиХ у Бечу, како преноси БИРН, нису жељели да кажу да ли су примили и доставили аустријском суду захтјев БиХ за изручење Дивјака.

„До сада нисмо примили захтјев из БиХ за изручење. Власти Србије су тражиле да он буде изручен и сада чекамо њихову додатну документацију”, рекла је БИРНУ портпаролка суда у аустирјском граду Корнеубургу Криста Земанек.

Прије 12 дана Министарство иностраних послова БиХ потврдило је да је прослиједило овај документ.

„Немам коментар”, кратко је одговорио амбасадор БиХ у Аустрији Харис Хрле, додавши да је такав став заснован на дипломатским правилима, али и консултацијама с Дивјаковим правним заступником.

Ни Дивјаков бранилац Ричард Сојер није хтио да говори о овом поступку.

„Молим вас да разумијете да не можемо коментарисати процедуру изручења која је у току”, изјавио је Сојер БИРН-у.

Земанек је рекла да суд чека документацију из Србије да би донио одлуку о њеном захтјеву за изручење Дивјака.

Она је додала да ће о захтјеву Србије бити одлучено без обзира на то да ли ће се суду обратити и БиХ.

„Ако стигне захтјев БиХ, он ће бити размотрен, али такав захтјев није стигао”, казала је Земанек.

Дивјак се налази у Аустрији на слободи, гдје чека судску одлуку о изручењу Србији. Дивјак је на слободу пуштен уз кауцију од пола милиона евра, које је обезбиједила влада кантона Сарајево. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *