БиХ није добила дозволу за извоз млијека у ЕУ

Канцеларија за храну и ветеринарство (ФВО) Европске комисије утврдила је да квалитет сировог млијека у БиХ представља највећи проблем. „Свега неколико имања испуњава критеријуме квалитета ЕУ за сирово млијеко, а количина коју та имања произведу не може покрити потребе производње млијечних производа намијењених за извоз у ЕУ“, наводи се у Извјештају о извршеној ревизији коју […]

среда, април 1, 2015 / 20:40

Канцеларија за храну и ветеринарство (ФВО) Европске комисије утврдила је да квалитет сировог млијека у БиХ представља највећи проблем.

„Свега неколико имања испуњава критеријуме квалитета ЕУ за сирово млијеко, а количина коју та имања произведу не може покрити потребе производње млијечних производа намијењених за извоз у ЕУ“, наводи се у Извјештају о извршеној ревизији коју је урадила ФВО с циљем оцјене квалитете производње и прераде млијека за извоз у ЕУ.

ФВО је у Извјештају који је у посједу портала Капитал утврдила да „постојећи систем идентификације и регистрације животиња у БиХ није ни солидан ни поуздан. Иако је уложен велики труд да се утврде неправилности на имањима и примијене и верификују корективне мјере, активности су почеле тек недавно, а нису прегледана сва имања. Лабораторијске службе су технички опремљене за анализу параметара квалитета сировог млијека из Уредбе (ЕЦ) бр. 853/2004. Међутим, постоје мањкавости у достављању резултата мљекарама и надлежним тијелима, што онемогућава спровођење ефективних контрола“.

У једној од бројних замјерки на квалитет производње и прераде млијека у БиХ, ФВО наводи да „садашња организација службених контрола није ни ефикасна ни ефективна“.

„Постојећи поступци сертификације нису чврсти и не могу се сматрати поузданима. Овјеравају се нетачне изјаве, у којима се наводи да млијечни производи који се извозе у друге земље задовољавају релевантне услове ЕУ“, наводи се у извјештају ФВО након контроле коју су урадили почетком прошле године. У истом периоду, подсјећамо један од највећих фармера у РС Владимир Усорац и предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара је судски кажњен због незаконитог давања лијекова и препарата крава у мужи, а који су штетни по живот и здравље људи. И поред тога, Министарство пољопривреде РС, Усорцу је дало одобрење да испуњава све услове за извоз млијека за ЕУ, иако он то очито није могао добити, што је примијетила и ФВО у свој извјештају.

Влада неће дозволити девастирање сектора производње млијека

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је да Влада Републике Српске неће дозволити да буде девастиран сектор производње млијека, односно говедарства које чини више од двије трећине анималне производње у Републици Српској, те да морају бити уведени механизми заштите домаће производње.

„Ово је једна борба, хоћу да вјерујем да ћемо успјети и сигуран сам да ћемо успјети“, рекао је Мирјанић, коментаришући укидање производних квота ЕУ за млијеко.

Он је поручио произвођачима да примијене све што је неопходно да рационалније послују, да уводе оне стандарде које развијеније земље већ имају и да на тој појачаној активности у производњи и примјени тих стандарда више и квалитетније производе.

„Ми као власти смо уз њих и без њиховог односа у овом смислу нећемо моћи да завршимо овај посао како ваља“, рекао је Мирјанић.

Он је навео да се, због осјетљивости аграрне производње, Влада Републике Српске дуже вријеме бави питањима спољнотрговинског пословања и заштите домаће производње.

„У томе предњачи интерес аграрних произвођача, јер је аграрна производња најосјетљивија, а у оквиру ње најосјетљивија је производња млијека која се не може успоставити на краћи рок, него дугорочним улагањима и дугорочним радом“, рекао је Мирјанић.

Мирјанић је рекао да је Влада Српске разматрала могуће негативне импликације по домаће произвођаче укидања квота ЕУ за млијеко и усмјеравања производа и на тржишта БиХ и других земаља.

„Већ смо раније тражили да се ово питање уреди на нивоу БиХ за све произвођаче и да наши произвођачи знају тачно какве услове имају привређивања у окружењу и шире кад је ријеч о могућем извозу и томе слично“, нагласио је Мирјанић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *