БиХ на корак до банкрота

Економска криза у Федерацији БиХ могла би да дестабилизује цијелу земљу. Расипништво у Сарајеву и дуплирање институција у кантонима. Огромна администрација, сложено уставно уређење и политичка и институционална криза уз више стотина милиона марака дуга довеле су Федерацију БиХ на корак до банкрота. Федерални премијер Нермин Никшић је потврдио је да ће без новог аранжмана […]

субота, август 25, 2012 / 10:00

Економска криза у Федерацији БиХ могла би да дестабилизује цијелу земљу. Расипништво у Сарајеву и дуплирање институција у кантонима.

Огромна администрација, сложено уставно уређење и политичка и институционална криза уз више стотина милиона марака дуга довеле су Федерацију БиХ на корак до банкрота.

Федерални премијер Нермин Никшић је потврдио је да ће без новог аранжмана са Међународним монетарним фондом, који се очекује на јесен, БиХ доживјети потпуни колапс.

Економски аналитичари тврде да новим задужењем код ММФ у износу од 517 милиона марака Федерација тоне у дужничко ропство са више од милијарду марака дуга.

Члан Комисије за финансије и буџет Парламента БиХ Лазар Продановић каже да је стање у Федерацији БиХ неодрживо.

"Федерална администрација запошљава хиљаде и хиљаде службеника, а бесмислено је да сваки од десет кантона има посебну извршну и законодавну власт, дупле агенције, дирекције, разноразне комисије", истакао је Продановић.

Економисти упозоравају да је уз проблеме у ФБиХ евидентан и стални проблем – расипништво у заједничким институцијама БиХ у Сарајеву.

Бројач јавне потрошње, који је у центру Сарајева поставила фондација Центар за заступање грађанских интереса, показује да администрација сваке секунде у БиХ потроши 282 КМ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *