БиХ, Македонија и Јужна Кореја једине нису ријешиле клириншки дуг

БиХ је уз Македонију и Јужну Кореју остала једна од тек три земље које са Русијом нису регулисале измирење дуга бившег Совјетског Савеза.

уторак, мај 24, 2016 / 14:33

БиХ је уз Македонију и Јужну Кореју остала једна од тек три земље које са Русијом нису регулисале измирење дуга бившег Совјетског Савеза.

А рјешење проблема клириншког дуга, како су нам јуче рекли из Савјета министара БиХ, још није ни на помолу.

„Још нема информација када би се та тема могла наћи на дневном реду“, рекли су у Канцеларији за односе с јавношћу Савјета министара БиХ.

Мирко Шаровић, министар трговине и туризма БиХ, каже да то питање још није дошло на дневни ред јер га није изнијело Министарство финансија и трезора БиХ, које је, према њему, надлежно за то.

Из Министарства финансија нам је речено да је успостављен контакт са руском страном и да се чека њихов одговор.

Аналитички: Добра воља Русије

Игор Гавран, економски аналитичар, каже да је тешко наћи разумно оправдање да наплата обавеза још није обављена.

„Сасвим је јасно да би, да је ситуација обратна, односно да су државе насљеднице СФРЈ остале дужне Русији по овом основу, наплата била давно обављена. Економска и политичка снага дужника и повјерилаца у овом је случају изразито несразмјерна и процес измирења обавеза је у ствари искључиво овисио о доброј вољи Русије. Тако су и остале бивше југословенске републике на крају прихватиле да им се дуг измири у робном облику умјесто новца, јер су изгубиле наду да ће икада дочекати новац. У случају БиХ се, међутим, након најдужег чекања, појавила могућност наплате дуга у новчаном облику, што би била велика предност и барем дјеломично надомјестило губитак времена и предуго трајање цијелог процеса“, сматра он.

Упозорава, пак, да уколико на крају дође до новчане наплате, постоји опасност да би новац могао бити употријебљен у крпљење буџетских рупа и за предстојећу предизборну кампању у оба ентитета.

„Ако се новац не искористи на прави начин, односно за подршку економском развоју, онда цијело питање клириншког дуга губи на значају јер су средства изгубљена и прије него су наплаћена“, каже он.

Подсјећамо, БиХ Русија дугује око 120 милиона долара, од чега једна трећина припада РС.

Претходно је постојала идеја да се дуг преломи преко дуговања „БХ гаса“ „Газпрому“ за ратне испоруке гаса, али је против тог приједлога била РС која није имала ту врсту дуговања.

У међувремену се појавио приједлог Русије да се дуг исплати у новцу, али још процедура није завршена.

Шта је са осталим

Што се тиче Јужне Кореје, укупни дуг Русије на овом основу износи око 1,7 милијарди долара, а прије неколико година постигнут је начелни договор да се дуг пребије изградњом жељезничке пруге преко Сјеверне Кореје до транссибирске жељезнице од стране Русије, чиме би се Јужна Кореја повезала са Европом, али је тај приједлог „на леду“ због нове милитаризације њиховог сјевернокорејског сусједа.

У Македонији је постојао приједлог да се дуг према њима од око 60 милиона долара ријеши изградњом гасоводне мреже, али због политичке нестабилности још нема договора.

Како је јуче писао „Спутњик“, издање на њемачком језику, управо је ријешено питање такозваног клириншког дуга са Кувајтом, у износу од око 1,1 милијарду долара, плус око 620 милиона камата.

Русија је, како је истакнуто, исплатила комплетну суму на начин да је два пута готовински исплатила износ од по 200 милиона долара у периоду од 2006. до 2009. године. Остатак дуга је, укључујући и камате, исплаћен кроз испоруку технике, првенствено оружја и борбених средстава. Споразум о измирењу обавеза са Кувајтом је потписао Сергеј Сторчак, министар финансија Руске Федерације 30. маја 2006. године. Русија је све своје обавезе извршила неколико дана прије истека рока од десет година.

Све остале земље су своје односе на име клириншког дуга са Русијом одавно ријешиле.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *