БиХ гомила администрацију прегласавањем Српске

Савјет министара БиХ предложио је оснивање нове агенције на нивоу БиХ, а та одлука донесена је прегласавањем српских министара, који су се успротивили том приједлогу и навели да је формирање још једне институције економски нерационално. Приједлог закона којим је предвиђено оснивање агенције за управљање привремено и трајно одузетом имовином у процесима у Суду БиХ усвојен […]

петак, децембар 14, 2012 / 10:32

Савјет министара БиХ предложио је оснивање нове агенције на нивоу БиХ, а та одлука донесена је прегласавањем српских министара, који су се успротивили том приједлогу и навели да је формирање још једне институције економски нерационално.

Приједлог закона којим је предвиђено оснивање агенције за управљање привремено и трајно одузетом имовином у процесима у Суду БиХ усвојен је на посљедњој сједници Савјета министара БиХ прегласавањем министара из РС.

Како "Глас Српске" сазнаје против предложених законских рјешења, која изискују нове трошкове из буџета, били су министар цивилних послова Средоје Новић и министар за спољну трговину и економске односе Мирко Шаровић, док замјеник министра финансија и трезора БиХ Едита Ђапо није имала овлашћење да гласа умјесто министра Николе Шпирића, који је на боловању.

Оснивање још једног буџетског потрошача није добило зелено свјетло ни Министарства финансија и трезора БиХ. У мишљењу на предложени закон Министарство финансија и трезора је навело да се ради о преурањеном и са економског аспекта нерационалном потезу. Позвали су на преиспитивање одредаба закона и проналазак рјешења да би се задаци из овог закона извршавали кроз постојеће институције и надлежности и расположива средства.

Према прелиминарној рачуници нова агенција би у првој години од оснивања пореске обвезнике коштала 389.894 марке, од чега би за плате осам запослених било издвојено 215.500 КМ. У трошкове рада нове агенције, која би била смјештена у Сарајеву, ушли би и закуп просторија од око 18.000 марака годишње и изнајмљивање складишног простора, у који би била смјештена привремено и трајно одузета роба, за које је потребно 80.000 КМ. Сваки запослени требало би да има рачунар, за чију је набавку планирано 16.000, док је за куповину канцеларијског намјештаја предвиђено 23.000 КМ.

У Министарству правде БиХ, које је предлагач спорног закона, истичу да се ради о обавези коју је БиХ преузела у Мапи пута за либерализацију визног режима. Истичу да је у извјештају Европске комисије о напретку БиХ констатовано да недостају учинковите структуре за управљање одузетом имовином.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *