БХ скупштинска већина: Буџет ће сутра бити усвојен

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић рекла је Срни да ће клуб СДС-а сутра подржати Приједлог буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2013. годину, истичући да је буџетски приједлог у оквирима оног што је реално, с обзиром да је БиХ у економској кризи. Према њеном мишљењу, у приједлогу буџета је […]

среда, децембар 5, 2012 / 22:33

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић рекла је Срни да ће клуб СДС-а сутра подржати Приједлог буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2013. годину, истичући да је буџетски приједлог у оквирима оног што је реално, с обзиром да је БиХ у економској кризи.

Према њеном мишљењу, у приједлогу буџета је могло доћи до уштеда у још неким ставкама, односно један број агенција могао је бити мање растрошан за кирију и друга давања у наредној години.

„Ипак, буџет је све у свему прихватљив. Подржаћемо га јер је то неопходно с обзиром да би се БиХ нашла у проблему ако не би био усвјен“, рекла је Пандуревићева.

Посланик ХДЗ-а БиХ Драган Вранкић вјерује да ће Клуб ХДЗ-а на сутрашњој сједници, поштујући нову парламентарну већину, дати подршку Приједлогу буџета БиХ за 2013. годину.

Вранкић сматра да је боље усвојити било какав него никакав буџет, те да је „добар, а неусвојен буџет, много гора ситуација, него лош, а усвојен буџет“.

„Понавља се стара прича, два посљедња буџета БиХ усвојена су без посебне расправе. И сада се напречац усваја по скраћеној процедури. То није добро и шаље поруку у каквој се држави налазимо“, рекао је Вранкић.

Он је нагласио да на приједлог буџета нема посебних примједби, напомињући да финансирање институција БиХ остаје на нивоу од 950 милиона КМ, а да долази до буџетског повећања од 25 одсто које се углавном односи на сервисирање спољнег дуга.

„Мапа пута тражи да се прилагодимо захтјевима и правилима ЕУ код функционисања многих институција. У околностима оваквог буџета нисам сигуран да ће све бити у потпуности задовољено. Уколико се буде радило по темпу како ја мислим да треба, поставља се питање да ли ће ово бити довољно, а ако буде опструкција и нерада, онда ће ово бити и превише“, истакао је Вранкић.

Посланик Савеза за бољу будућност /СББ/ БиХ Мирсад Ђугум рекао је да ће Клуб СББ-а у Представничком дому на сутрашњој сједници Дома подржати Приједлог буџета БиХ за 2013. којег је предложио Савјет министара БиХ, а потврдило Предсједништво БиХ.

„Не можемо доводити у проблем читаву државу или један њен дио. Појавиле су се сада спекулације о томе какав је предложени буџет. Зна се шта је потребно урадити у интересу и државе и грађана БиХ“, истакао је Ђугум.

Приједлог буџета институција у међународних обавеза БиХ за 2013. годину требало би да се нађе на дневном реду сутрашњих сједница Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Приједлог буџета за 2013. годину износи 1.738.476.010 КМ, од чега су укупни приходи за финансирање институција и примици на нивоу 2012. године и износе 950 милиона КМ, а приходи за сервисирање спољног дуга износе 788.476.010 КМ и већи су за 343.548.010 КМ него у буџету прошле године.

Човић: Буџет ће сутра бити усвојен

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је данас након састанка у Мостару са амбасадорима земаља ЕУ и специјалним представником ЕУ у БиХ Петером Соренсеном да је увјерен да ће сутра бити усвојен буџет институција БиХ.

Човић је навео да је, када је у питању пресуда “Сејдић – Финци”, у опцији више рјешења, те да ће се можда након одређене временске паузе појавити заједнички приједлог на бази начела да ниједан народ не може бирати представнике другом народу.

"Увјерен сам да ћемо сутра усвојити буџет БиХ, те да ћемо врло брзо изненадити са рјешењем пресуде `Сејдић – Финци`, као и да ћемо већ почетком идуће седмице имати активности премијера ФБиХ око разрјешења министара у федералној Влади”, рекао је Човић.

Он је навео да су и амбасадори ЕУ свјесни да питање хрватског народа у БиХ треба ријешити.

Човић је истакао да је ХДЗ БиХ на овом састанку желио послати поруку да ова странка и хрватски народ виде пут БиХ према ЕУ.

"Разговарали смо о многим темама и нисмо хтјели оптеретити госте нашим виђењима, него смо у опуштеном амбијенту причали о актуелним темама. Пожељели смо им сретне празнике. Интересовало их је како ми видимо расплет ситуације и око Федерације и осталих питања”, рекао је Човић.

Састанку су, осим Човића, присуствовали и предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда, те потпредсједник ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Најџел Кејси након састанка је рекао да је разговарано о томе како убрзати пут БиХ према ЕУ, о провођењу одлуке у предмету "Сејдић – Финци", те о успостављању механизма координације.

"Разговарали смо, такође, и о провођењу пресуде Уставног суда БиХ како би се могли одржати избори у Мостару”, рекао је Кејси.

Он је потврдио да је било ријечи и о реконструкцији Владе Федерације БиХ. “Ми разумијемо позицију коју је заузео ХДЗ по овом питању. Жељели бисмо видјети рјешење, но жељели бисмо исто тако да се овај процес одвија кроз домаће уставне и законске механизме”, рекао је Кејси.

Соренсен је рекао да не може рећи о чему је било ријечи на састанку, јер је ово био приватни ручак. "Често нас политичари позивају на неформалне састанке, а тако је било и данас”, рекао је Соренсен новинарима.

СДА против буџета

Бошњачки посланици и делегати из СДА сутра ће на сједницама Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ гласати против предложеног буџета БиХ, јер је недовољан за функционисање институција БиХ, изјавио је предсједник странке Сулејман Тихић.

Тихић је оцијенио да су институције БиХ већ три године "у грчу" због буџета и као примјер навео чињеницу да у агенцијама за провођење закона нико нема право да купи ново возило, иако су постојећа у фази распадања.

Он је на конференцији за новинаре након сједнице Предсједништва СДА рекао да ће посланици и делегати из СДА настојати свим демократским средствима, односно амандманима, да поправе рјешења за која сматрају да нису добра.

Тихић је појаснио да ће механизме за заштиту БиХ, који укључују и напуштање сједнице Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, ова странка користити за сва питања за која сматра да су од стратешког значаја.

Предсједник СДА каже да су питања од стратешког значаја за ову странку измјене Изборног закона или питања која се односе на Централну банку БиХ, јавне набавке, правосуђе и провођење одлуке "Сејдић и Финци", односно уставни амандмани, те друга питања за која сматра да би значила поништавање реформи.

"Молимо да се тај механизам заштите не назива блокадом. То није блокада већ заштита до сада проведених реформи", рекао је Тихић.

На сутрашњој сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ требало би да буде разматран Приједлог буџета институција БиХ за 2013. годину.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *