Без споразума о клими у УН, преговори се настављају

Представници готово 200 земаља, који су током двонедељне конференције Уједињених нација у Дохи, у Катару, преговарали о начинима за спречавање климатских промјена, још нису успјели да договоре споразум, па ће, иако је требало да заврше, препуцавања наставити до касно у ноћ. Није се, међутим, ни очекивало да на овој конференцији буде постигнут некакав глобални споразум […]

петак, децембар 7, 2012 / 21:24

Представници готово 200 земаља, који су током двонедељне конференције Уједињених нација у Дохи, у Катару, преговарали о начинима за спречавање климатских промјена, још нису успјели да договоре споразум, па ће, иако је требало да заврше, препуцавања наставити до касно у ноћ.

Није се, међутим, ни очекивало да на овој конференцији буде постигнут некакав глобални споразум о клими ради смањења емисија гасова с ефектом стаклене баште, али преговарачи нису могли да се сложе чак ни кад је ријеч о неким скромнијим питањима, као што је повећавање суме новца за помоћ сиромашним земљама у борби против глобалног загријавања или финализовање продужења важности садашњег „Протокола из Кјота” који покрива свега 15 одсто свјетских емисија штетних гасова.

Сједињене Америчке Државе и друге развијене земље одбациле су нацрт споразума који је представљен данас, а неколико земаља у развоју је такође указало да не могу да прихвате неке његове параграфе, што говори о дубокој подијељености која је карактерисала ове преговоре од њиховог почетка прије двије деценије, пренијела је агенција АП.

Једно од кључних неслагања било је око новца. Сиромашне земље желе да се богате економије чврсто обавежу да ће им повећати помоћ за борбу против климатских промјена на 100 милијарди долара годишње до 2020, што су оне генерално обећале прије три године.

Богате земље, међутим, сада нису биле вољне да се обавежу на специфичне циљеве, позивајући се на свјетско финансијско превирање и притиске на њихове буџете.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *