Без Шарлотсвила: САД дале извјештај о вјерским слободама у свијету

Америчко Министарство иностраних послова осудило је у свом годишњем извјештају о вјерским слободама за 2016. злочине џихадиста Исламске државе према језидима, хришћанима и муслиманским шиитима.

четвртак, август 17, 2017 / 10:05

Шиити су иначе из Ирана, Либана и Асадовог дијела Сирије, што неће, наравно, промијенити спољну политику САД према овим подручјима, него ће наставити да подржавају исламисте суните и да се праве да немају никакве везе са настанком Исламске државе.

У извјештају, пренијетом на сајту тог министарства, наводе се и друге дискриминације према муслиманима као и антисемитизам у Европи, посебно у Мађарској. Додаје се да су САД „забринуте због антимуслиманске реторике представника владе“ мађарског премијера Виктора Орбана у јеку мигранстке кризе.

Стејт департмент је такође изразио забринутност због антисемитизма и дискриминације према муслиманима у Њемачкој, гдје се тренутно расправља о дјелимичној забрани ношења муслиманског вела, бурке, на јавним мјестима.

То је први извјештај америчке администрације од доласка Доналда Трампа на власти, који је сам критикован због „непријатељских изјава“ на рачун муслимана током предизборне кампање.

У извјештају у којем се наводи стање вјерских слобода у скоро 200 држава, најмање таквих слобода, према Стејт департменту, има у у Саудијској Арабији, Ирану, Кини, Еритреји, Судану, Мјанмару, Сјеверној Кореји, Туркменистану, Узбекистану а од ове године и у Таџикистану.

У документу се као прошле године истичу „звјерства“ које је починила Исламска држава у Ираку и Сирији.

„Исламска држава намјерно напада чланове разних вјерских и етничких заједница, путем отмица, силовања, ропства и убијања“, рекао је шеф америчке дипломатије Рекс Тилерсон, представљајући извештај.

Тилерсон је рекао да су џихадисти „одговорни за геноцид над језидима, хришћанима и шиитским муслиманима у зонама под њиховом контролом“.

Према његовим речима, готово 80 одсто свјетске популације изложено је ограничењима или непријатељству у испољавању вјерских слобода.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *