Беванда се нада аранжману са ММФ-ом

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда нада се да ће Извршни одбор Међународног монетарног фонда сутра разматрати захтјев БиХ за стендбај-аранжман и да ће аранжман потом бити и одобрен. У кабинету предсједавајућег Савјета министара БиХ Срни је речено да је новац од стендбај-аранжмана са ММФ-ом намијењен за подршку буџетима ентитета и да ће бити расподијељен […]

уторак, септембар 25, 2012 / 13:03

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда нада се да ће Извршни одбор Међународног монетарног фонда сутра разматрати захтјев БиХ за стендбај-аранжман и да ће аранжман потом бити и одобрен.

У кабинету предсједавајућег Савјета министара БиХ Срни је речено да је новац од стендбај-аранжмана са ММФ-ом намијењен за подршку буџетима ентитета и да ће бити расподијељен у омјеру двије трећине за Федерацију БиХ и једна трећина за Републику Српску.

На ентитетским владама је како ће га потрошити, с тим да га не смију трошити на јавну потрошњу, с обзиром на то да су одредбе Писма намјере садржавале све што значи уштеде и ослобађање простора за јавне инвестиције.

Ако Одбор ММФ-а одобри захтјев, укупан износ средстава која би се могла дозначити БиХ биће 338,20 милиона специјалних права вучења /СДР/, а средства из прве транше износиће око 50,73 милиона СДР.

У кабинету предсједавајућег Савјета министара БиХ нагласили су да ће дозначавање евентуалних наредних транши зависити од успјешно закључених кварталних прегледа програма.

У вези с тим, како је речено Срни, ако се све буде позитивно одвијало, први преглед програма могао би да буде урађен до краја ове године, највјероватније 10. децембра.

Аранжман ће трајати двије године са могућношћу продужења за још једну годину.

Фискални савјет БиХ договорио је половином јула у Сарајеву са делегацијом ММФ-а, предвођеном шефом Мисије за БиХ Костасом Христуом, детаље Писма намјере за закључивање новог стандбај-аранжмана.

Вриједност СДР-а одређује се на основу дневног просјека средњих вриједности четири свјетске валуте, односно, вриједности америчког долара, евра, јапанског јена и британске фунте.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *