Беванда: Нисмо направили дуг ове године, у суфициту смо

БиХ ће ову годину завршити са суфицитом у буџету институција и међународних обавеза, без иједне марке дуга, рекао је данас у Сарајеву предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда. Беванда је на годишњој конференцији за новинаре истакао да су у овој години исфинансиране све потребе свих институција – министарстава, агенција и осталог што је под обавезом […]

уторак, децембар 18, 2012 / 17:31

БиХ ће ову годину завршити са суфицитом у буџету институција и међународних обавеза, без иједне марке дуга, рекао је данас у Сарајеву предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда.

Беванда је на годишњој конференцији за новинаре истакао да су у овој години исфинансиране све потребе свих институција – министарстава, агенција и осталог што је под обавезом финансирања из буџета институција БиХ.

Он је подсјетио да су у овој години усвојени глобални фискални оквири за периоде од 2012. до 2014. и од 2013. до 2015. године.

"Ту смо, прије свега, дефинисали износ, односно величину, габарите буџета за финансирање институција БиХ", навео је Беванда.

Он је најавио да је у 2015. години предвиђено повећање глобалног фискалног оквира.

Према Бевандиним ријечима, процјена је на бази макроекономских подлога да је након кризе, која је присутна ове и наредне двије године, 2015. године могућ одређени раст и самим тим планирано је веће издвајање за буџет институција БиХ.

"Наша је процјена да ће доћи до побољшања макроекономских показатеља и да је 2015. година година која носи наду да би се могло десити пуно тога доброг", тврди Беванда.

Он је додао да је покренут процес ревизија рада државних институција и трошкова, што ће бити настављено и у наредном периоду.

Беванда је истакао да су неке ствари ограничене и да је урађена инвентура, прије свега, закупа на које се сваке године трошило 30 милиона КМ.

"Издвојили смо средства за капиталне инвестиције, нисмо више спремни да плаћамо у овој кризи поједине локације 40 евра по метру квадратном када се они могу наћи и за 16 евра. Направили смо пресјек возног парка и установили шта све тамо имамо, а не знамо и почели смо једну по једну агенцију да стављамо на дневни рад", прецизирао је Беванда.

Он је саопштио да је Савјет министара БиХ данас донио одлуку о захтјеву за повлачење друге транше стендбај-аранжмана са ММФ-ом и она ће бити уплаћена на рачун Централне банке БиХ идуће седмице.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *