Београдска мумија у специјалној витрини

Београдска мумија, коју је Хаџи Павле Риђички, поријеклом из Мокрина, у 19. века у Луксору купио „не за себе, него за народ”, и поклонио је Народном музеју 1888. године, изложена је у специјалној витрини (захваљујући помоћи Градског секретаријата за привреду) у реновираном простору Археолошке збирке Филозофског факултета у Београду. Изложба приређена поводом „Дана европске баштине”, […]

недеља, септембар 23, 2012 / 11:27

Београдска мумија, коју је Хаџи Павле Риђички, поријеклом из Мокрина, у 19. века у Луксору купио „не за себе, него за народ”, и поклонио је Народном музеју 1888. године, изложена је у специјалној витрини (захваљујући помоћи Градског секретаријата за привреду) у реновираном простору Археолошке збирке Филозофског факултета у Београду.

Изложба приређена поводом „Дана европске баштине”, свечано ће бити отворена током викенда, у терминима од 12 до 20 часова, а стручна вођења ће отпочињати сваког пуног сата, док ће групе бити ограничене на двадесет посjетилаца.

Како је 1992. године Народни музеј мумију, ради проучавања и за потребе наставе, дугорочном позајмицом уступио Филозофском факултету, она ће и у предстојећем периоду бити изложена у оквиру ове институције. Поред Београдске мумије посjетиоци изложбеног простора Археолошке збирке биће у прилици да виде и ковчег Нефер-ренепет, амулете од злата, фајанса и полудрагог камена, ушабти фигурине (минијатурни амулети) и скарабеје захваљујући којима ће имати могућност непосредног сусрета са културом и обичајима древног Египта.

Специјална витрина за чување органског материјала, у којој је мумија, коштала је око 35.000 евра и урадили су је инжењери из Рационализације енергије из Земуна. Она је тешка око 600 килограма, има двоструко стакло, испуњено гасом аргоном и непробојна је. Унутра има сопствену регулацију влаге и температуре као и хладно свјетло.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *