Београд: Вучић дочекао Бакира Изетбеговића, који је дошао са двојицом колега

Премијер Србије Александар Вучић и чланови Председништва БиХ прошетали су центром Београда, сели у башту једног ресторана, а затим отишли на Калемегдан, јављају Б92 и Танјуг.  Уз велике мере обезбеђења чланови Председништва БиХ Драган Човић, Младен Иванић и Бакир Изетбеговић су после формалног дела у Палати Србија и ручка на Дедињу у неформалном делу посете […]

среда, јул 22, 2015 / 18:08

Премијер Србије Александар Вучић и чланови Председништва БиХ прошетали су центром Београда, сели у башту једног ресторана, а затим отишли на Калемегдан, јављају Б92 и Танјуг.

 Уз велике мере обезбеђења чланови Председништва БиХ Драган Човић, Младен Иванић и Бакир Изетбеговић су после формалног дела у Палати Србија и ручка на Дедињу у неформалном делу посете отишли у зграду "Геозавода" где их је дочекао градоначелник Београда Синиша Мали.

Градоначелник Београда представио им је макету и пројекат "Београд на води", а затим су сви заједно са премијером отишли у Кнез Михаилову улицу у башту ресторана "Коларац", где су уз живу музику наставили разговор са премијером.

Како је јавио репортер Б92, центар града је под опсадом полиције, што униформисаних припадника МУП-а, то и оних у цивилу. Осим у Кнез Михаиловој улици, полицајци у цивилу седе у многим кафићима и баштамка ресторана. У току дана распоређени су и снајперисти.

Око стола где су седели Вучић, Мали и гости из Сарајева био је прстен обезбеђења, а многи грађани и туристи су у пролазу сликали мобилним телефонима "Коларац". Једна од песама коју су засвирали тамбураши током кратког одмора делегације била је и "Сарајево, љубави моја".

Бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић пренео је новинарима да се лепо осећа у Београду, граду који се, како каже, развија, те да му је увек драго кад га службени пут доведе у престоницу Србије.

"Наш пријатељ Александар (Вучић) се показао као изванредан домаћин", рекао је Изетбеговић.

Вучић је одговорио да су Срби одлични домаћини, а Бошњаци и Хрвати једнако добри.

Након освежења у централној градској улици гости из Сарајева, премијер Александар Вучић и градоначелник Синиша Мали отишли су на Калемегдан где је фолклорни ансамбл у српским народним ношњама извео кратак програм.

Потом су Вучић и Изетбеговић одиграли и пратију шаха на Калемегдану.

Дуго нисам могао да прошетам Кнез Михаиловом као некад, кад сам био младић – тим речима је члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић поделио с новинарима лични доживљај данашње званичне посете Београду.

"Након стотину година ратова и белаја, време је да имамо стотине година мира", рекао је Изетбеговић новинарима током шетње Београдом.

Он је додао да нема живота у региону без сигурности, стабилности и поверења, као ни без лидера спремних да прузе руке једни другима.

Изетбеговић, који са хрватским и српским члановима Председништва БиХ Драганом Човићем и Младеном Иванићем борави у посети Београду на позив Александра Вучића, каже да је данас послата права порука – да нема живота у региону без поверења.

Изетбеговић је нагласио да дуго није био у шетњи Београдом, Кнез Михаиловом улицом, међу грађанима.

"Утисци су јако добри, људи спонтано и лепо реагују", рекао је Изетбеговић

Премијер Александар Вучић изјавио је да је Србија данас, током посете чланова Председништва БиХ, показала добро српско гостопримство и гостољубивост.

Вучић је новинарима на Калемегдану, након шетње Кнез Михаиловом са члановима Председништва БиХ Младеном Иванићем, Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем рекао да су народи у последњих 15 дана имали прилику много тога да науче једни о другима, али оно што је најважније је шта је то што не сме да се понови у будућности.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је уверен да ће се због тога умети да цени оно што ће се с пажњом, одговорношћу и озбиљношћу заједнички израдити.

"Пре свега то је економски бољитак за све нас и отворени и искрени разговори којима ћемо подизати поверење како измедју нас, тако и измедју наших људи, народа и земаља", рекао је Вучић.

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *